У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Вступ.................................................................................................................3

Розділ 1. Характеристика Львівської області та її рекреаційних можливостей............................................................................................................6

1.1 Загальна характеристика Львівської області....................................6

1.2 Характеристика рекреаційних ресурсів Львівщини.......................10

Розділ 2. Рекреаційний потенціал та курортно-рекреаційна база Львівщини..............................................................................................................21

2.1 Рекреаційний потенціал львівської області.......................................21

2.2 Характеристика найбільших курортів Львівщини..........................26

Розділ 3. Тенденції розвитку санаторно-курортного комплексу Львівщини...............................................................................................................43

3.1 Стратегія розвитку рекреаційної сфери Львівської області...........43

3.2 Структурно-динамічні процеси розвитку санаторно-курортного господарства Львівської області........................................................................60

3.3 Пропозиції щодо подальшого розвитку рекреаційної сфери Львівщини..............................................................................................................67

Висновки.........................................................................................................75

Список використаних джерел.....................................................................78

Додатки............................................................................................................82

Вступ

Актуальність теми. В 90-их роках минулого століття економіка Україні почала функціонувати на ринкових засадах. Трансформаційні процеси, які відбуваються останнім часом в соціально-економічній системі України у значній мірі торкнулися і однієї з провідних і найбільш динамічних галузей у розвитку світової, і в тому числі національної економіки – туризму, як такої галузі, що відіграє важливу роль у формуванні валового внутрішнього продукту, у створенні додаткових робочих місць та забезпеченні зайнятості населення у вирішенні багатьох проблем входження України у світове, і, зокрема, європейське співтовариство.

У процесі формування ринкового середовища в Україні значне місце відводиться реформуванню туристичної галузі, інституційним ядром якої є курортно-рекреаційний комплекс. Визначення туризму провідним напрямком розвитку економіки, спрямування державної політики на стимулювання туристичної сфери дає змогу підприємствам туристичної галузі підвищувати ефективність господарювання, розширення ринкової пропозиції з урахуванням вимог вітчизняних та закордонних туристів. У цьому зв’зку практичне використання суб’єктами індустрії туризму сучасних методів менеджменту набуває особливої актуальності.

Враховуючи потужний рекреаційний потенціал львівщини, підвищення ефективності використання курортного потенціалу за рахунок реконструкції старих курортних закладів та будівництва нових на базі сьогоднішніх можливостей і вимог та з використанням сучасних методів менеджменту може дати значні економічні й соціальні результати розвитку рекреаційно-курортної бази Львівщини.

Враховуючи що в багатьох підприємствах рекреаційної галузі основні фонди застаріли, то потрібно вжити заходів для реставрації або перебудови приміщень, забезпечення їх сучасним обладнанням, застосування засобів маркетингу. Також значною проблемою багатьох курортів є під’їздні шляхи, які потребують реставрації.

Мета і задачі роботи. Метою дипломної роботи є аналіз рекреаційних ресурсів Львівщини і розвиток на їх базі санаторно-курортних комплексів, а також розробка шляхів покращення використання цих комплексів. Для досягнення мети визначено та розв’язано такі задачі:

Розглянуто рекреаційні ресурси Львівщини;

Визначено роль та місце рекреаційних ресурсів у розвитку санаторно-курортної бази Львівщини;

Сформовано систему методів, що використовуються для ефективної рекреаційної діяльності;

Проведено аналіз рекреаційних комплексів Львівщини;

Виявлено особливості спеціалізації даних рекреаційних комплексів;

Запропоновано заходи для покращення використання санаторно-курортних комплексів Львівщини та обґрунтовано їх доцільність.

Об’єктом бакалаврської роботи є рекреаційні рекреаційні ресурси та заклади Львіщини

Предметом дослідження є комплекс теоретичних та практичних аспектів функціонування та розвитку санаторно курортних комплексів на базі рекреаційних ресурсів.

Методи дослідження. В роботі було використано системний підхід, абстрагування, анліз і синтез, математичне моделювання.

Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові праці вітчизняних та закордонних учених із туризму, рекреалогії, маркетингу, менеджменту, статистики, мікроекономіки.

Результати дипломного дослідження можуть бути використані підприємствами рекреації Трускавця для підвищення ефективності їх діяльності, вдосконалення їхнього фонду і покращення їх використання.

Структура і зміст бакалаврської роботи. Бакалаврська робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи - 90 стор. друкованого тексту, включаючи 15 додатків серед яких 3 таблиціта 1 діаграма. Список використаних джерел містить 39 найменувань.

Розділ 1. Характеристика Львівської області та її рекреаційних можливостей

1.1 Загальна характеристика Львівської області

Населення: 2,75 млн. осіб. Область належить до найбільш густозаселених у країні. Щільність населення – понад 120 осіб на 1 кв. км.

Площа: 21,8 тис. кв. км (3,6 % площі країни).

Обласний центр: м. Львів.

Географічне положення: розташована на заході України; північна частина області лежить у межах Волинської височини, Малого Полісся та Подільської височини, відокремлена долиною Дністра від Передкарпаття; на південному заході області розташовані хребти Українських Карпат. Північна частина області розташована в лісостеповій зоні. Головні річки – Дністер з притоками, Західний Буг з притокам, Вишня і Шкло. Місто Львів розташоване на р. Полтва. Львівська область розташована на крайньому заході країни. Позитивним у географічному положенні Львівської області є те, що по її території пролягають міжнародні комунікації, які з'єднують Україну з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією. Межує на півночі і північному - сході з Волинською і Рівненською, на сході і південному - сході - з Тернопільською та Івано-Франківською, на півдні - з Закарпатською областями. На заході проходить частина державного кордону України з Польщею[32].

Клімат: помірно континентальний. Середня температура січня –5°C, липня від +18°C у центральній частині області до +12°C в горах. Кількість опадів становить 750-1000 мм.

Природно-рекреаційний потенціал: область відома, як одне з найкращих в Україні місць рекреації та туризму. 400 територій і об’єктів природно-заповідного фонду, зокрема державний природний заповідник “Розточчя”, 33 заказники, ботанічний сад Львівського університету, 240 пам’яток природи, 55 парків – пам’яток садово-паркового мистецтва, 61 заповідне урочище. На базі багатих природно-рекреаційних ресурсів створено санаторно-оздоровчі заклади: Великий Любінь, Моршин, Немирів, Роздол, Східниця, Трускавець, Шкло. Зоною туризму є південь області, територія Українських Карпат та Прикарпаття. Найбільші центри пізнавального туризму – Львів та інші старовинні міста з історико-архітектурними пам'ятками: Жовква, Дорогобич, Городок, Самбір, Золочів[32].

Ландшафт - різноманітний, що зумовлено розташуванням на стику різних фізико-географічних регіонів. Водні ресурси: густа мережа річок, найбільші з яких - Дністер і Західний Буг. Грунти - переважно темно-сірий підзолистий та лучний.

Адміністративно-територіальний розподіл: 20 районів.

Влада: Львівська облдержадміністрація і її структурні підрозділи: Головне управління економіки; Головне управління сільського господарства і продовольства обласної держадміністрації; Головне


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20