У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Фітнес і здоров'я
20



Фітнес і здоров'я

Цілі фітнесу і здоров'я

ЦІЛІ:

визначити і розмежувати основні терміни, що відносяться до понять здоров'я, фізична підготовленість, фітнес, рухова активність;

охарактеризувати поняття здоров'я, фітнес, фізична підготовленість

фізична працездатність;

описати стан здоров'я фізично підготовленої людини;

пояснити атеросклерозні процеси;

перерахувати чинники ризику, пов'язані із захворюваннями серця;

показати роль фізичних вправ і фітнесу в попередженні більшості захворювань;

перерахувати складові фізичного фітнесу і працездатності;

ідентифікувати переваги і недоліки фізичних вправ.

Більшість видань по фітнесу починаються з опису захворювань серця, які є однією з основних причин смертності. У фітнес-програмах попередження цих захворювань і реабілітації зв'язок рухової активності і фізичної підготовленості людини із захворюваннями серця не можна ігнорувати. Проте профілактика захворювань серця і інші проблеми здоров'я є лише однією з цілей регулярних фізичних вправ і складають тільки частину здорового образ життя. Досягнення оптимальної якості життя включає не тільки подолання проблем, пов'язаних з порушеннями серцево-судинної системи, але і здоровий чин життя і високий рівень фізичної підготовленості як норму тривалого життя.

Цей розділ починається з визначення термінів, необхідних для обговорення основної концепції. Далі слідує опис цілей, характеристик і образ життя, сприяючого зміцненню здоров'я і підвищенню рівня фізичної підготовленості людини.

Рухова активність і фізична підготовка мають велике значення для попередження захворювань серця, як і для багатьох аспектів життя, дозволяючи кожній людині досягти високого якості життя.

В останні десятиріччя збільшилася диференціація понять рухова активність, рівень фізичної підготовленості і здоров'я. Існуючі терміни і визначення мало відрізняються друг від друга, хоча й широко використовуються, тому необхідно, щоб кожне поняття і термін мали чітке визначення (дефініцію) [1, 2, 6, 8, 16].

Здоровий чин життя — діяльність і звички, що відносяться до досягнення фізичної підготовленості і зниження ризику розвитку основних захворювань серцево-судинної системи. Включає систематичні фізичні навантаження, збалансоване живлення, здоровий і достатній сон, релаксацію і подолання стресу, відмову від куріння, алкоголю і наркотиків.

Рухова активність — рухи всього тіла (або більшої його частини), що викликаються роботою скелетних м'язів і енергії, що приводять до витрачання.

Вправи — рухова активність, ціль якої поліпшення певного компоненту (ов) фізичного фітнесу.

Вправи низької інтенсивності вимагають для виконання менше 50 % функціонального резерву, при цьому злегка частішає дихання, немає відчуття дискомфорту; звичайно рекомендуються для непідготовлених людей, за винятком хворих або украй ослаблених, для витрачання калорій і зменшення ризику захворювань кардиореспираторной системи.

Відповідно до класифікації АКСМ [2] вправи середньої інтенсивності — це вправи, виконання яких вимагає від 60 до 85 % функціонального резерву, супроводяться появою задишки. Нетреновані люди можуть при цьому відчувати деякий дискомфорт і хворобливість. Після поліпшення стану здоров'я цей вид активності може рекомендуватися для оптимізації кардиореспираторной системи.

Згідно класифікації АКСМ [2] вправи високої інтенсивності вимагають витрат від 80 до 120 % функціонального резерву, рекомендуються тільки особам, що досягають високих спортивних результатів, дозволяються після медичного обстеження.

Тренування — вправи, що виконуються регулярне протягом певного періоду часу.

Здоров'я — життя без основних проблем здоров'я, також використовують термін «практично здорова людина».

Загальний фітнес — це прагнення до оптимальної якості життя, що включає соціальний, психічний, духовний і фізичний компоненти. Використовують також термін "позитивне здоров'я".

Фізичний фітнес — прагнення до оптимальної якості життя, яка включає досягнення більш високих рівнів підготовленості по показниках тестування, малий ризик порушень здоров'я. Такий стан відомий також як добрий фізичний стан або фізична підготовленість.

Працездатність — здатність виконувати роботу або досягати певних спортивних результатів. Інша назва — рухова активність, фізична працездатність.

Хоча перераховані поняття чітко розмежовані, вони достатньою мірою взаємозв'язані. Як встановлено Паффенбаргером, Хайдом і Вінгом [14], особи, які займаються спортом і іншою активною діяльністю, корисною для здоров'я, мають більше шансів зберегти здоров'я. Досягнення нормативів фізичної підготовленості, що характеризують добрий стан здоров'я, веде до більш здорового і тривалого життя. З другого боку, малорухливий чин життя приводить до погіршення стану здоров'я, його порушенню і в результаті до скорочення тривалості життя.

Фізичні вправи низької інтенсивності рекомендуються як общездоровительні, середньої інтенсивності – для підтримки доброго стан здоров'я, а високої інтенсивності – для досягнення спортивних результатів.

ЗАГАЛЬНИЙ ФІТНЕС

Загальний фітнес є оптимальною якістю життя. Основою такого динамічного, багатовимірного стану є позитивне здоров'я, яке включає досягнення і підтримку необхідного рівня працездатності. Щонайвища якість життя містить інтелектуальну, соціальну, духовну і фізичну складові. Жвавість розуму і допитливість, доброзичливість, участь в суспільному житті, а також фізичні можливості для досягнення особистих цілей — істотні елементи здорового образ життя. Вказані складові доброго стану здоров'я взаємозв'язані.

Спадкові обмеження

Деякі люди можуть підтримувати здоровий чин життя, відповідний їхнім генетичним можливостям, але визначити ту відносну частину здоров'я або працездатності окремої людини, яка залежить тільки від спадковості і розвитку, практично неможливо. Хоча спадковість впливає на можливості м'язової діяльності, фізичний стан і здоров'я [7], більшість людей можуть вести здоровий або хворий чин життя незалежно від спадкових якостей. Таким чином, спадковість не прирікає людини на поганий стан здоров'я і не гарантує високий рівень фізичної підготовленості.

Чинники навколишнього середовища

Люди народжуються не тільки із закріпленими спадковими ознаками, але і випробовують вплив різних умов навколишнього середовища, які по-різному впливають на їхній розвиток. До чинників, що впливають на фізичну активність, фізичний стан і здоров'я [8], відносяться фізичні чинники (наприклад, клімат, висота над рівнем моря, забруднення навколишнього середовища) і соціальні (наприклад, круг друзів, місце роботи). Деякі чинники, зокрема продукти харчування, вода, яку ми п'ємо, повітря, яким ми дихаємо, впливають на нас безпосередньо;


Сторінки: 1 2 3 4 5