У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Ринок туристичних послуг у Карпатському регіоні

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Вплив туризму на розвиток економіки..............................................................6

Розділ 2. Державна регіональна економічна політика у сфері туризму

у Карпатському регіоні.......................................................................................9

Розділ 3. Туристичні інвестиції та розвиток туристичної галузі у

Карпатському регіоні........................................................................................14

Розділ 4. Вивчення інвестиційної привабливості регіону

(проект „Туристичний потенціал Західної України).....................................19

Висновки.............................................................................................................................28

Список використаних джерел...........................................................................................30

Додатки...............................................................................................................................32

Вступ

Туризм – одна із найбільш динамічних та прибуткових галузей суспільної діяльності. Саме він вплинув на збільшення надходжень до бюджетів як високорозвинутих країн, так і країн із депресійною економікою, може бути використаний для стимулювання розвитку економіки України.

Територіальне поєднання природних та історико-культурних рекреаційних ресурсів України дозволяє у перспективі сформувати регіональні туристично-рекреаційні системи з високорозвинутою інфраструктурою, рекреаційно-оздоровчими та туристичними комплексами загальноєвропейського значення, кожна з яких може базуватися на місцевих рекреаційних ресурсах. Стримувальний ефект на розвиток галузі справляє відсутність інвестицій для оновлення і розвитку матеріально-технічної бази туризму, туристичної інфраструктури за європейськими стандартами. Тому дуже важливим є досвід областей Карпатського регіону у вивченні інвестиційної атракційності території, формуванні інвестиційних проектів та залученні інвестицій у туристичну сферу.

Мета цієї курсової роботи полягає у вивченні процесу залучення інвестицій у туристичну галузь Карпатського регіону.

Об’єкт досліджень – інвестування у сферу туризму.

Предмет досліджень – процес вивчення туристичної інвестиційної привабливості регіону і розробки туристичного інвестиційного проекту.

Тема дослідження актуальна, оскільки туризм є галуззю, яка динамічно розвивається в Україні і в найближчому майбутньому може стати суттєвим джерелом наповнення державного і місцевих бюджетів, а також важелем для економічного піднесення і розвитку України. Тому необхідно дослідити досягнення інвестування у туристичну галузь для ефективного використання обмежених ресурсів і часу. В Україні здійснюются перші спроби залучення інвестицій у туристичну галузь, тому дослідження, які дозволять знизити ризик інвестування, є дуже корисними для підприємців і держави.

Практичне значення роботи полягає в тому, що досвід Карпатського регіону може бути використаний для складання програм розвитку туризму та інвестування у цю галузь у регіонах України, де такі дослідження ще не проводилися (Волинь, Чернігівщина та ін.). Застосування іноземного (польського) досвіду дозволить уникнути небажаних помилок і сконцентрувати зусилля на конкретних проблемах і можливостях розвитку туризму. Важливим також є досвід співпраці міжнародних організацій, підприємців і державних органів, у чиїх силах сприяти або стримувати процес залучення інвестицій в економіку регіону.

Ця робота передбачає виконання таких завдань:

вивчити проблеми інвестування у туристичну галузь Карпатського регіону;

ознайомитися із процесом складання регіональної інвестиційної програми;

ознайомитися з досвідом міжнародної співпраці у вивченні можливостей розвитку туристичного сектору Львівської області (на основі матеріалів проекту „Туристичний потенціал Західної України” у рамках Польсько-американсько-української ініціативи про співпрацю – PAUCI);

вивчити основні пункти складання інвестиційного проекту для туристичного інвестора.

Методом виконання цих завдань є опрацювання відповідної літератури.

Тематика залучення інвестицій у туристичну сферу України є порівняно новою. Цим можна пояснити незначну кількість розробок, присвячених проблемам і перспективам інвестування туризму. Більшість джерел висвітлюють питання класифікації та характеристики рекреаційно-туристичних ресурсів України і окремих її регіонів, організації туристичної діяльності в Україні, розглядають проблеми розвитку туризму у нашій державі. Звичайно, при цьому відзначається відсутність необхідних інвестицій у галузь.

Основними джерелами написання даної роботи були ресурси Інтернету, зокрема сторінки обласних державних адміністрацій у Карпатському регіоні. Варто звернути увагу на Програму залучення інвестицій в економіку Івано-Франквської області на 2002 – 2005 роки, де проаналізовано стан інвестиційної діяльності, інвестиційні пріоритети, інвестиційну активність в окремих секторах економіки та інші питання. Якщо не прямо, то опосередковано тут зачеплено проблеми інвестицій у туристичну галузь, описано перспективи інвестиційного забезпечення туристично-рекреаційного комплексу. Обласні програми розвитку туризму на 2002 – 2010 роки містять окремі пункти, де відзначається необхідність сприяння залученню інвестицій через створення відповідного інвестиційного клімату.

Найважливішим джерелом інформації були матеріали регіонального семінару „Напрямки і можливості інвестицій у туристичну галузь Львівської області”, проведеного у рамках проекту „Туристичний потенціал Західної України”. Дослідження інвестиційної атракційності на основі статистичних даних та анкетування державних адміністрацій були проведені в Україні вперше. Автори проекту визначили потенційні території, які мають шанси для розвитку туризму та залучення в них інвестицій, створили карту інвестиційної привабливості регіону.

Значну частину матеріалу для роботи було взято із книги Чипяка В.Ф. „Організація туристичної діяльності в Україні”, де подано аналіз впливу діяльності у сфері туризму у світовому масштабі і в Україні.

Розділ 1. вплив туризму на розвиток економіки

Законодавством України туризм визначено як тимчасовий виїзд особи з місця постійного проживання в оздоровчих, пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях без здійснення оплачуваної діяльності у місці перебування [1].

Туристичний бізнес – вид економічної діяльності, який полягає у наданні туристичних послуг з метою отримання прибутку. До туристичних належать послуги щодо розміщення, харчування, транспортного, інформаційно-рекламного обслуговування, а також послуги закладів культури, спорту, розваг, побуту тощо, спрямовані на задоволення потреб туристів.

Сучасна індустрія туризму – одна із галузей світового господарства, яка швидко прогресує. Її можна розглядати і як самостійний вид економічної діяльності, і як міжнародний комплекс. Швидкі темпи розвитку туристичного бізнесу наприкінці XX – на початку XXI ст. зумовлені посиленням процесу інтеграції, досягненнями НТР, особливо у галузі транспорту і нових інформаційних технологій, зростанням доходів населення у країнах Західної Європи, США та ряду інших країн, підвищенням рівня культури та освіти, урбанізаційними процесами.

На початку XXI століття туризм за обсягом доходу посів третє місце серед провідних галузей світового господарства. Туризм є однією з найприбутковіших галузей світової економіки, і за результатами 2001 року він створив 12%


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8