У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Київ і туризм
55



2 Організація туристичної галузі в Києві

Київ і туризм

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………..4

1 Характеристика туристичних ресурсів міста Києва………………………..6

1.1 Загальна інформація про місто…………………………………………..6

1.2 Природні умови та ресурси Києва………………………………………8

1.3 Історико-культурна спадщина міста…………………………………...10

2 Організація туристичної галузі в Києві……………………………………18

3 Перспективи та напрями розвитку туристичної галузі Києва……............32

3.1 Сучасний стан розвитку туристичної галузі міста…………………….32

3.2 Концепція розвитку туризму в місті Києві до 2010 року……………..36

3.3 Програма розвитку туризму Оболонського району м.Києва до 2010 року……………………………………………………………………………..42

3.4 Виконання заходів з реалізації «Програми розвитку туризму в м.Києві до 2010 року» в Солом’янському районі……………………………………..51

4 Взаємозв’язок туристичної діяльності з економікою країни……………..56

Висновки……………………………………………………………………...67

Список літературних джерел………………………………………………..68

Вступ

Туризм в сучасному уявленні - велика економічна система з різноманітними зв’язками між окремими елементами як у межах окремого господарства окремої країни, так і в межах зв’язків національної економіки зі світовим господарством в цілому.

Взагалі можна констатувати, що бажання до переміщень у наш час стає рисою, притаманною дедалі більшій кількості людей. Туризм із привілеїв «класу, що відпочиває» стає нормою життя більшості населення. Швидкому розвитку туристичної діяльності сприяли успіхи науково-технічного прогресу, які збільшили частку вільного часу людей, зайнятих у виробництві, допомогли створити індустрію розваг і масового відпочинку. Воднораз інтенсифікація праці, її одноманітність, урбанізація спонукають людину до пошуків якихось змін у власному житті, до отримання нових знань про таке розмаїття довкілля.

Сьогодні значно частіше на вулицях Києва можна почути іноземну мову. Все більше іноземців відвідують Київ. Завдяки покращенню контактів наших туристичних агенцій з іноземними туристичними компаніями, для багатьох стало можливим приїхати до Києва і ознайомитися з визначними пам’ятками, заглибитися в атмосферу нашого стародавнього міста, яке є одним з найкрасивіших серед столиць світу.

Столиця України – Київ – велике й гарне місто. Високі будівлі, широкі проспекти, затишні сквери і, звичайно ж, Дніпро. В Києві знаходиться велика кількість пам’ятників слов’янської культури і православних святинь, найяскравішою з яких є Києво-Печерська Лавра. Символом Києва був і залишається Хрещатик – центральна вулиця міста з численними кафе, бутиками й ресторанами.

Своєрідність і різноманітність природних умов Києва пов’язані з його розташуванням на межі фізико-географічних зон – лісостепової та мішаних лісів.

Відпочинок у Києві – це дивовижна природа, цікаві екскурсії, відмінна українська кухня і доброзичливі жителі.

Рушійною силою розвитку туризму залишаються економічні вигоди, які він надає. Так, туризм стимулює розвиток елементів інфраструктури. Він зумовлює збільшення доходної частини бюджету за рахунок податків. Крім цього, туризм має широкі можливості для залучення іноземної валюти і різного роду інвестицій. Він сприяє диверсифікації економіки, утворюючи галузі, що обслуговують індустрію туризму, забезпечує зростання доходів населення та підвищення рівня добробуту нації.

Також вплив туризму на економічний розвиток виявляється у підвищенні ділової активності та розширенні виробництва товарів і послуг у результаті збільшення платоспроможного попиту за рахунок іноземних та місцевих екскурсантів.

Особливе місце відводиться туризму у створенні робочих місць і розв’язанні проблеми зайнятості. туризм охоплює багато секторів економіки і цим ускладнює визначення точної оцінки кількості працівників, зайнятих у сфері туризму.

Важливе значення має вклад туризму в платіжний баланс країни, який виражається у вигляді різниці між витратами іноземних туристів у країні і витратами резидентів цієї ж країни за кордоном.

Сучасна індустрія туризму – одна з найбільш швидко прогресуючих галузей світового господарства та розглядається і як самостійний вид економічної діяльності, і як міжгалузевий комплекс.

1 Організація туристичної галузі в Києві

Місто Київ – видатний центр світової культури та архітектури, має багату історію та значний рекреаційний потенціал для розвитку всіх форм туризму, що дає можливість йому увійти до найбільш розвинутих у туристичному відношенні столичних міст світу, тому створення сучасної індустрії туризму повинно стати одним з пріоритетних напрямів розвитку мста.

В Києві зареєстровано понад 1350 підприємств, що займаються туристичною діяльністю, з них діє – 900. Київські туркомпанії обслуговують 30-35% іноземних туристів, які прибувають до України, та близько 63% українських туристів, виїжджаючих за кордон.

Щорічно столицю України відвідує понад 500 тис. організованих туристів, з них 150 тис. іноземних, користується екскурсійними послугами понад 2,5 млн. туристів. Проте за експертними оцінками, враховуючи туристичний потенціал міста, ці показники могли б бути в тричі більшими.

Це є відправною точкою для усвідомлення того значення, яке значення має готельно-туристичний бізнес для м. Києва. Його важливість для міста обумовлюється значною кількістю робочих місць, які можуть бути створені у галузі, а також суттєвим поповненням бюджетів усіх рівнів. Про це свідчить багатий зарубіжний досвід інших держав. Так, зокрема, у Великобританії 10% загальної кількості працездатного населення, або близько 2,5 мільйони осіб, працює в готельному господарстві, і приносить більше доходу, чим експорт фінансових послуг або цивільна авіація. В Україні цей показник значно менший.

Подальший розвиток туризму стримує існування ряду проблем: відсутність активної міської політики інформаційно-рекламного забезпечення сфери туризму; нестача кваліфікованих спеціалістів в галузі внутрішнього туризму;

недостатність інвестиційних ресурсів на розвиток та відтворення туристичної інфраструктури, в тому числі готельного господарства; невідповідність світовим стандартам співвідношення якості і вартості готельних послуг та сервісного обслуговування туристів.

Зважаючи на реальні й потенційні можливості позитивного впливу готельного господарства на соціально-економічний розвиток міста, Київською міською державною адміністрацією з підвищеною увагою ставиться до забезпечення сталого функціонування й розвитку цієї галузі. На сьогодні програмно-цільове управління туристичною сферою в м. Києві регламентується одразу чотирма документами:

Програма розвитку туризму та готельного господарства у м. Києві до 2010 р., затверджена розпорядженням КМДА від


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15