У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Технологічна карта туристичного маршруту

Звіт туристичної екскурсії

Замкове намисто: Ужгород та Мукачеве

Ужгородський замок – найстарший замковий комплекс у Закарпаттю Замок має форму неправильного чотирикутника з висунутими за лінію стін масивними ромбовидними бастіонами по кутах заввишки 10-15 м. на древність споруди вказують монолітна вкладка стін, різьблені у камені карнизи, колони романського і готичного стилів. Територію замку оточує стародавній парк, площею 6 га, закладений ще графським родом Другетів. Всередині замку, навпроти укріплення вїзних воріт на самому краю урвища північного схилу замкової гори височіє палац-цитадель графів Другенів. Це двохповерхова будівля 16 ст. з квадратними вежами на кожному куті. Західний і південні фасади палацу оздоблені ренесансними двухярусними аркадами галерею Вежі палацу мають ярус стрільниць, товщина їхніх стін сягає 2,5-3 м. Цитадель утворювала другу лінію оборони, з трьох боків її оточував глибокий рів з підйомним мостом. Підвальний ярус з рядом бійниць складається, з просторих казематів, які використовувались як арсенал, продовольчі склади та укриття. \ тут і своя в’язниця з камерою для тортур. Також мали змогу оглянути кам’яний 32-метровий колодязь у дворі замку. У наші дні в тридцяти залах Ужгородського замку розмістилася унікально багата експозиція Закарпатського обласного краєзнавчого музею, яка налічує понад 120 експонатів і розповіда\ про яскраві сторінки історії цього краю та його мешканців. Сьогодні також у замку діє кузня, де майстри за «дідівськими» технологіями здатні виготовити туристу будь-який сувенір на замовлення і навіть залучити його до виготовлення цієї речі.

Мукачівський замок Паланок – один із найбільших оборонних комплексів Східної Європи, що повністю зберігся до наших днів У цій перлині середньовічної архітектури поєднано різні стилі оборонного зодчества. Замок Паланок розташований на горі вулканічного походження висотою 68 м., займає площу 14 тис. м.кв. І має форму витягнутого прямокутника, складається з трьох частин і розміщений на вершині гори найстаріший-Верхній замок 14-16 ст. Середні замок 17 ст – терасі на 6 м. нижче і Нижній замок також 17 ст., - ще на 10м, нижче від середнього. Навпроти в’їздних воріт знаходиться палац коменданта замку. Також тут розташовані приміщення усіх господарських служб, необхідних для автономного існування феодального гнізда. У замку існували свої зброярня, кузня, пекарня, цирульня, на території замку також знаходиться колодязь глибиною 85 м., діаметром у верхній частині 2,5 м., У наші дні Мукачівський замок – це один з найбільших історичних музеїв України. Тут експонуються знаряддя кам’яного віку, мідно-бронзової доби, зброя та ужиткові речі від кельтських часів до пізьного середньовіччя. Етнографічний відділ музею розповідає про культуру, побут й мистецтво мешканців Закарпаття. У картинній галереї музею поряд з полотнами видатних українських, угорських та польських художників представлена унікальна колекція закарпатських ікон 16-29 ст. До послуг туристів в замку відкритий художній салон – магазин, в я кому можна придбати картину чи вироби декоративно-прикладного мистецтва.

Технологічна карта туристичного маршруту

Одноденний автобусно-пішохідний туристичний маршрут (Івано-Франківськ - Рахів - Мукачево - Ужгород - Івано-Франківськ).

Протяжність маршруту: 348 км.

Кількість учасників: 35 осіб.
Кількість персоналу: 4 осіб (екскурсовод (1), рятувальник, водій, медпрацівник).
Характеристика маршруту:

Екскурсія в м. Рахів (Географічний центр Європи).

Відвідування замків на Закарпатті.

Ознайомлення з історією заснування замків.

Пішохідна екскурсія по місту Ужгород.

Практичне використання маршруту:

Ознайомлення з історією міст.

Вступ до маршруту:

 

Закарпаття володіють значним курортно–рекреаційним потенціалом. Всупереч цьому, сучасна господарсько–виробнича орієнтація регіону полягає в екстенсивному використанні місцевих ресурсів. Розроблена науково обгрунтована модель сталого розвитку гірських районів передбачає екологічно зорієнтовану переорієнтацію економіки Закарпаття на розвиток туристично–рекреаційної індустрії. В усьому свiтi розумної альтернативи туризму i рекреацiї в гiрських регiонах не iснує.
В останні десятиліття у всьому світі активно розвивається і пропагується екологічний туризм. Тут завдяки природним особливостям, а також функціональному зонуванню території, представлені найкращі умови саме для розвитку цього напрямку рекреації. В цьому контексті, перспективним напрямком подальшого розвитку Закарпаття повинно стати, поряд з охороною та виченням унiкальних природних екосистем, використання потужного рекреацiйного потенцiалу.

Опис маршруту:

1. Автобусна екскурсія – проїздом церква Івана Милостивого в селі Ямна, 1840 року та дерев’яної церкви 19 століття Успення Богородиці в місті Яремче. Пізнавально-автобусна екскурсія в музей Митрополита Шептицького в Яремче.

2. Автобусна екскурсія до містечка Хуст. Назву містечка поєднують з угорським воєводою на ім’я Хуст, який розбив ординців Батия у 1242 році. Основною привадою є розвалини замку на горі. Замок був збудований приблизна в середині 11 століття, витримав багато облог, різних власників, поки у 1766 році у пороховий склад замку не вдарила блискавка. Споглядаючи ці руїни можна собі уявити ту велич, якою був замок. Також в місті знаходиться протестантських храм 18 століття.

3. Подорож до центру Європи. Автобусна поїздка до міста Рахів те географічного центру Європи. Екскурсія старим містом, «Гуцульським Парижем»,історичний та культурний нарис. Рахів – найбільш високогірне місто в Україні, засноване у 1447 році. Від’їзд до селища Ділове. Найдавніший монумент, на місці географічного центру було встановлено ще у 19 столітті, коли вчені Віденської цісарсько-короліської академії наук Австро-Угорської імперії, визначили, що саме тут умовно сходяться лінії, які зєднюють найвіддаленіші точки Європи. Ще один монумент, який вказує що саме тут, 0,5 метра від першої позначки, центр. Прокладена «Стела» в 70-х роках.

4. Екскурсійна програма до міста Мукачева. Стародавнє місто, яке заснували при фортеці. Архітектурний шедевр, який прикрашає місто, є ніщо інше як центральна Ратуша, яка за час свого існування нір


Сторінки: 1 2