У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розділ I

Курсова робота на тему:

Особиста гігієна туриста та перша медична допомога

Зміст

Вступ | 3

Розділ I. Охорона здоров’я в туристському поході

1.1 Медичні вимоги до учасника туристського походу……………. | 4

1.2 Самоконтроль під час туристського походу……………………. | 6

1.3 Перша медична допомога в туристському поході……………… | 7

1.4. Основні прийоми і правила надання першої медичної допомоги…….. | 9

1.5Основні прийоми реанімації………………………………………. | 18

1.6 Обов’язки санінструктора в туристському поході……………… | 25

1.7. Похідна аптечка………………………………………………….. | 26

Розділ 2. Гігієна туриста…………………………………… | 28

2.1. Гігієнічні вимоги під час походу………………………………… | 28

2.2.Види загартування………………………………………………….. | 29

2.2.1. Загартовування організму туриста природними факторами……………………………………………………….. | 29

2.2.1.1 Загартовування сонцем…………………………… | 30

2.2.1.2 Загартовування повітрям………………………… | 30

2.2.1.3 Загартовування водою…………………………… | 31

2.2.1.4 Контрастне загартовування……………………… | 32

2.3. Самомасаж туриста………………………………………………. | 32

2.3.1. Вплив самомасажу на організм………………………… | 32

2.3.2.Методика і техніка виконання основних прийомів самомасажу…………………………………………………….. | 33

2.3.2.1 Погладжування………………………………………….

2.3.2.2 Розтирання……………………………………………….

2.3.2.3 Розминання………………………………………………

2.3.2.4 Вібрація…………………………………………………..

Висновок

Додатки

Перелік використаної літератури

Вступ

На даний момент дуже актуальними є туристичні походи і туризм. Під час таких походів виникають найрізноманітніші та непередбачені ситуації, які можуть бути небезпечні для людського життя, і тільки вчасне правильне надання першої медичної допомоги може запобігти негативних наслідків.

Перша медична допомога – це є невідкладні дії, спрямовані на врятування життя хворого чи потерпілого від травми на місці нещасного випадку, що передують наданню кваліфікованої медичної допомоги.

Мета першої медичної допомоги – полегшити біль, пов’язану із травмуванням, а при інших захворюваннях – запобігти їх подальшому розвитку.

Приступаючи до надання першої медичної допомоги, необхідно оперативно і адекватно оцінити стан потерпілого і супутні зовнішні обставини, дотримуватись певної послідо-вності дій, по можливості врахувати і усунути загрозливі фактори чи скоригувати свої дії відповідно до їх впливу.

Важливим аспектом у туристичних походах є гігієна туриста, оскільки недотримання правил особистої гігієни є передумовою виникнення захворювань.

Особиста гігієна туриста — найважливіший захід профілактики захворювань, збереження бадьорості і доброго настрою. Для збереження і зміцнення здоров'я необхідно дотримуватись правил особистої гігієни: підтримувати чистоту шкіри обличчя, тіла, рук і ніг, щоденно чистити зуби, піклуватися про чистоту одягу і взуття.

Таким чином гігієна туриста і перша медична допомога є найважливішими складовими безпечного походу. Тому що недотримання правил особистої гігієни може спричинювати захворювання, а надання невідкладної першої допомоги дозволяє запобігти його перебігу.

Розділ I Охорона здоров’я в туристському поході.

1.1 Медичні вимоги до учасника туристського походу.

Туристські походи, особливо висококатегорійні, перед-бачають умови, далекі від комфортних, пов'язані з відчут-ним збільшенням фізичних навантажень. Ця обставина обумовлює підвищення вимог до загального стану організ-му людини, що значною мірою забезпечує безаварійність при подоланні маршрутів.

Медичний контроль і добір учасників походу за від-повідними критеріями здійснюються фахівцями фізкультур-них диспансерів і кабінетів лікарського контролю при рай-онних і міських поліклініках. їх завдання - виявити захворю-вання, які не дозволяють людині брати участь у походах або займатися складними видами туризму. Перелік таких захворювань визначено і затверджено Державним коміте-том з фізкультури і спорту спільно з Міністерством охорони здоров'я. До них належать органічні (уроджені) пороки сер-ця, гіпертонія, захворювання серцевого м'яза, туберкульоз легенів у активній стадії, гострі захворювання легенів, бронхів, носоглотки, хронічний гастрит, виразка шлунку і 12-палої кишки, холецистит у стадії загострення, камені в жовчному міхурі, геморой із частими кровотечами, ви-падіння прямої кишки, запалення нирок, ниркових мисок і сечового міхура, камені в нирках, гостре запалення серед-нього вуха, кон'юнктивіт, гнійне запалення слізної залози, інфекційні захворювання шкіри, деякі захворювання жіно-чих статевих органів, злоякісні пухлини, грижі, ревматизм суглобів. Це також захворювання і травми опорно-рухового апарату, отримані незадовго до експедиції, і струс головно-го мозку, наслідком якого є періодичні головні болі. Не мо-жуть брати участь у поході особи, що перенесли протягом попереднього місяця затяжний грип, тяжку форму ангіни, скарлатину чи інші інфекційні захворювання. Психічні за-хворювання, в тому числі епілепсія, є протипоказанням навіть для одноденних походів і маршрутів.

Виключена участь у туристських походах і подорожах людей з вираженим порушенням слуху і зору, що може ста-ти причиною втрати орієнтації під час маршруту і призвес-ти до нещасного випадку.

Загострення будь-якої хронічної хвороби в похідних умовах при відсутності кваліфікованої медичної допомоги може спричинитись до тяжких наслідків. Крім того, хвороба супроводжується патологічними змінами загального харак-теру, що виявляються у слабкості, підвищеній стомлюва-ності, головному болі, безсонні, дратівливості, пригніче-ності, послабленій опірності організму. Все це посилює схильність організму до захворювань і створює на марш-руті потенційно небезпечні ситуації.

Перш ніж вирушити в туристський похід, кожний з його учасників повинен здійснити комплекс профілактичних заходів.

Необхідно санувати ротову порожнину (полікувати зу-би). Людям, схильним до захворювання на ангіну і запален-ня носоглотки, треба пройти профілактичний курс. Обов'яз-ково слід позбавитись мозолів на ногах. При підвищеному потінні ніг доцільно провести курс профілактичного лікуван-ня шляхом обробки міжпальцевих проміжків протягом чоти-рьох днів присипкою у складі борної кислоти і уротропіну (по 4,5 г), магнезії і тальку (по 0,5 г).

До початку експедиції на вимогу санітарно-епідеміо-логічної служби необхідно зробити профілактичні щеплення проти ряду інфекційних і особливо небезпечних захворю-вань. Так, обов'язковій вакцинації підлягають усі члени екс-педиції, якщо проведення польових робіт передбачається в місцях, де наявні природні вогнища кліщового енцефаліту.

Крім медичного контролю, важлива роль під час ту-ристського походу належить самоконтролю, який полягає у щоденному спостереженні за своїм самопочуттям з обов'язковим записом його результатів у польовому що-деннику і його наступним аналізом.

1.2 Самоконтроль під час туристського походу.

Для отримання більш чи менш адекватної картини фізичного стану організму і функціонування всіх його ор-ганів, а також можливості


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12