У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





2

Зміст

Вступ…………………………………………………………………….4

Розділ 1. Методологічні засади дослідження туристичних ресурсів......………………………………………………………………………7

Туристичні ресурси та їх складові..................................….........7

1.2 Туристичні ресурси яу основа розвитку всіх видів туризму....12

1.3 Методи дослідження туристичних ресурсів…......................... .15

Висновки до першого розділу…………………………………........ 18

Розділ 2. Компонентна структура туристичних ресурсів Львівської області та сучасний стан їх використання…………………………............19

Природні туристичні ресурси …………………........................19

Загальна характеристика Львівської області……................19

Особливості поверхні……………………………..................19

Кліматичні ресурси області …………………….…..............21

Водні ресурси Львівської області……………......................22

Біологічні ресурси…………………………………...............26

Ландшафтні особливості території………………................27

Історико-культурні туристичні ресурси.........................…….31

Пам’ятки архітектури Львівської області………..................31

Біосоціальні ресурси Львівської області………...................34

Пам’ятки сакральної культури…………………………........36

Соціально-економічні ресурси Львівської області ....................37

Висновки до другого розділу…………………...................................41

Розділ 3. Територіальна структура туристичних ресурсів Львівської області…………………………………………………..………..........................43

3.1 Основні елементи туристичного потенціалу Львівської області…………...............................................................………...43

3.1.1 Загальне поняття про туристичне районування…………..........43

3.1.2 Туристичне районування Львівської області…………….........45

3.1.3 Практичне використання туристичного районування..............48

3.2 Перспективи та проблеми використання туристичних ресурсів………..………………………………………...........................64

Висновки до третього розділу…………………………...……………..70

Загальні висновки…………………………………………………...................72

Список використаної літератури…………………………………………….75

Додатки…………………………………………………………………………..79

Вступ

Львівська область – регіон екологічно-чистого та привабливого середовища, культури, туризму та рекреації. Львівщина традиційно була областю, де перспективи туристичної індустрії були і залишаються одними з найкращих в Україні. Природно-ресурсний та історико-культурний потенціал у поєднанні з вигідним географічним положенням в центрі Європи та існуючий багаторічний досвід і напрацювання у сфері рекреації є достатньо вагомою передумовою пріоритетного розвитку системи санаторно-курортного лікування, туризму та відпочинку, орієнтованої як на внутрішнього споживача, так і на обслуговування іноземних туристів.

Актуальність теми дипломної роботи „Туристичні ресурси Львівської області”, полягає в тому, що вона розкриває специфічні особливості Львівського туристичного регіону, багаті туристичні ресурси області для створення неповторного туристичного продукту та організації незабутнього дозвілля для туристів. Наявність потужного природного та історико-культурного туристичного потенціалу, рівень освоєння якого, за оцінками спеціалістів, не перевищує 10%. Тому необхідно детально вивчати ресурси, стан їх використання визначати можливості їх використання в майбутньому без нанесення шкоди навколишньому середовищу.

Предметом дипломної роботи є туристичний потенціал Львівської області для організації туризму, його особливості та специфіка.

Об’єктом є туристичні ресурси та їх складові, напрями освоєння і розвитку, а також їх безпосередній вплив на розвиток туризму.

Метою дипломної роботи є дослідити туристичні ресурси, дати їм детальну характеристику, визначити їх вплив на розвиток туризму, визначити наявність цих ресурсів в Львівській області, стан їх використання та перспективи розвитку.

Завдання даної роботи:

Дати характеристику туристичним ресурсам, дослідити методику їх вивчення;

Розглянути основні тенденції розвитку туристичних ресурсів Львівщини та їх вплив на туристичну галузь;

Зробити огляд всіх наявних ресурсів області, детально розглянути кожен з них;

Визначити територіальну спеціалізацію організації туризму;

Розробити туристичне районування Львівської області;

На основі туристичного районування розробити туристичний маршрут, який би яскраво відобразив високий туристичний потенціал Львівської області;

Дослідити наявні проблеми в розвитку туризму Львівщини та перспективи у розвитку туризму..

Вивчати внутрішній та міжнародний попит на туристичний потенціал Львова та області, оцінити його теперішній міжнародний імідж, розробити й провадити внутрішню та міжнародну промоційну кампанію історичної спадщини Львова та Львівської області.

Методи дослідження. При виконанні роборти використовувались такі методи наукового дослідження: теоретичні та емпіричні методи, статистичні, математичні, методи моделювання (комп'ютерні технології, структурно-логічні, картографічні, математико-картографічні моделі), проаналізована структура і проведена класифікація найбільш визначних архітектурно-історичних ТР України, теоретичні методи аналізу та синтезу. Поглиблено і розширено методологічні засади, методику та технологію дослідження ТР, понятійно-термінологічний апарат географії туризму та уявлення про територіальну структуру туристичних та рекреаційних ресурсів.

Новизна роботи полягає в тому, що вперше було здійснено туристичне районування Львівської області. Львівщину було поділено на декілька частин, в залежності від розміщення туристично-рекреаційних ресурсів, їх складу, від рель’єфу території, територіально-адміністративного упорядкування. Також на основі туристичного районування був розроблений туристичний маршрут по Львівській області, який яскраво відобразив наявність великого туристичног потнеціалу області.

Структура роботи є така: обсяг роботи складає 74 сторінок основного тексту і 88 сторінка загального тексту. Складається дипломна робота з вступу, трьох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, списку використаної літератури, а також 9 додатків.

Розділ 1. Методологічні засади дослідження туристичних ресурсів

1.1 Туристичні ресурси та їх складові

Туристичні ресурси – закономірні поєднання компонентів природи, соціально-економічних умов та культурних цінностей, які на даному рівні розвитку продуктивних сил виступають як передумови задоволення туристичио-рекреаційних потреб людини та організації господарського комплексу, що спеціалізується на туристично-рекреаційному обслуговуванні населения [2, с.34].

Туристичними ресурсами України є пропоновані або такі які можуть пропонуватися, туристичні пропозиції на основі та з використанням об’єктів державної, комунальної чи приватної власності.

Напрями освоєння і розвитку туристичних ресурсів України визначаються органами державної влади, органами місцевого самоврядування відповідно до програм розвитку туризму.

Класифікація та оцінка туристичних ресурсів України, режим охорони, порядок використання з обліком гранично припустимих навантажень на об’єкти культурної спадщини та довкілля, порядок збереження цілісності туристичних ресурсів України, заходи для їх відновлення, визначаються відповідно до закону [49, с.29].

Туристичні ресурси мають такі основні властивості:

привабливість;

кліматичну привабливість;

доступність;

ступінь вивченості;

екскурсійна значимість;

пейзажі та відео екологічні характеристики;

соціально-демографічний стан;

природничі запаси;

спосіб використання тощо.

Унікальні туристичні ресурси можуть знаходитись на особливому режимі охорони, що обмежує доступ до них. Обмеження доступу до туристичних ресурсів визначається їх реально пропускною спроможністю, рівнем припустимого антропогенного навантаження, сезонними та іншими умовами.

Туристичний інтерес – це перспектива одержання туристом об’єктивної інформації, позитивних емоцій, можливості задоволення особистих рекреаційних потреб.

Об’єкти туристичного інтересу – це визначні місця, природні об’єкти і природо кліматичні зони тощо.

Під туристичними ресурсами розуміють сукупність природних та штучно створених людиною об'єктів, придатних для створення туристичного продукту. Як правило, туристичні ресурси визначають формування туристичної діяльності в тому чи іншому регіоні. Наприклад, основними критеріями, які визначають придатність території для санаторно-курортного лікування, є


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21