У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

ПОПУЛЯРНІСТЬ ПОСЛУГ МІЖНАРОДНИХ РИНКІВ ПЛЯЖНОГО ТУРИЗМУ.

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Туризм є однією з найбільш сталих складових світової економіки, яка за останні десятиріччя має стабільні (в середньому 5% на рік) темпи зростання і не зазнає коливань попиту та пропозиції, тому вважається одним з найперспективніших напрямків соціально-еконоічного розвитку. На сучасному етапі туризм став частиною стилю життя більш ніж третини людства, і участь у туристичному русі можна розглядати як складову якості життя.

Туризм- це явище поліфункціональне. Серед основних функцій туризму слід зазначити рекреаційну, соціальну, культурну, екологічну, економічну, просвітницьку і виховну. Він позитивно впливає на процес диверсифікації економіки, оскільки надає певний обсяг робіт для суміжних галузей системи господарства, які безпосередньо беруть участь в обслуговуванні туристів під час відпочинку. Це стосується роздрібної торгівлі, громадського харчування, готельного господарства, побутового обслуговування, зв’язку, виготовлення сувенірів та інших товарів туристичного призначення, сільського господарства, будівництва, рекламної індустрії, екскурсійної діяльності, культури та сфери розваг. Поліфункціональність туризму відображається комплексним характером мотивації, що спонукає людину до подорожі, і комплексністю в організації подорожей та обслуговуванні туристів. Комплексність можна вважати найхарактернішою рисою туризму, основою задоволення соціальних потреб суспільства.

Одним з найпопулярніших видів туризму є пляжний туризм. Саме такому відпочинку надає перевагу аж 65 % туристів. Щорічно пляжний туризм приносить країнам сотні мільйонів доларів прибутків за рахунок податків на прибуток, на землю, аеропортових і готельних зборів тощо.

Однак у вітчизняній туристичній сфері є багато проблем, які потребують нагального вирішення. Вони пов'язані з невідповідністю рівня якості послуг, які надаються готельними, туристичними організаціями, відсталою нормативною базою, невідповідністю підготовки персоналу до сучасних вимог, нерозвиненістю інфраструктури. Тільки після вирішення цих проблем туристична галузь може стати одним із найважливіших чинників розвитку економіки України.

Усе перераховане вище визначило актуальність теми магістерської роботи а також склад досліджених у ній проблем на основі світового досвіду розвитку пляжного туризму, обєктивної оцінки стану і реальних соціально-економічних можливостей розвитку пляжного туризму в Україні.

Мета та завдання дослідження полягає у тому, щоб проаналізувати стан пляжного туризму в Україні на тлі його розвитку на міжнародних ринках. Розробити заходи щодо кращого розвитку, а також виходу України на світовий ринок пляжного туризму.

У відповідності до поставленої мети передбачається виконання таких завдань:

- проаналізувати стан розвитку пляжного туризму у світі;

- дати оцінку сучасного стану пляжного туризму в Україні, та визначити фактори, які впливають на його популярність;

- на основі світового досвіду розробити шляхи покращення сучасного стану пляжного туризму в Україні.

- розробити заходи по просуванню України на світовий ринок пляжного туризму

Предметом дослідження є пляжний туризм, його місце, значення в міжнародному туризмі.

Теоретичне значення отриманих результатів полягає у визначенні методів та розробки рішень, необхідних для кращого і швидшого розвитку пляжного туризму в Україні.

Структура роботи. Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

Упершому розділі дипломної роботи розглядається поняття міжнародного туризму, його класифікація, значення для суспільства, висвітлюються основні дати, терміни міжнародного туризму, а також сутність та специфіка пляжного туризму.

У другому розділі аналізується розвиток пляжного туризму в світі а також його стан та проблеми розвитку на території України. Окремим підпунктом виносяться фактори, що мають вплив на популярність пляжного туризму.

У третьому розділі розроблені основні проектні рішення щодо кращого розвитку пляжного туризму в Україні та заходи по просуванню України на світовий ринок пляжного туризму.

На завершення подаються висновки щодо здійсненої роботи.

РОЗДІЛ 1

ПЛЯЖНИЙ ТУРИЗМ ЯК ВИД МІЖНАРОДНОГО ТУРИЗМУ

1.1 Міжнародний туризм та його класифікація.

При вивченні сутності туризму, а міжнародного зокрема, була виявлена відсутність єдиного підходу до визначення даного терміну. У зв'язку з різноманіттям тлумачень терміну “туризм”, найбільш доцільно під туризмом розуміти соціально-економічне явище, тісно взаємопов’язане з елементами туристичного комплексу.

В наші дні неможливо уявити собі крупне європейське місто без іноземних туристів. Сьогодні туризм перетворився на індустрію, яка відіграє помітну роль в економіці багатьох країн. На розвиток туризму виділяються значні кошти. Будуються туристичні центри - цілі міста для відпочинку з розвагами. В таких місцях тисячі людей зайняті обслуговуванням відпочиваючих. Зростає зайнятість місцевого населення, багато сільських мешканців отримують "другу спеціальність", збільшуються доходи, покращуються умови їх проживання.

Слово туризм походить від латинського Іогпиз (рух по колу; вертіти, крутити). В широкому розумінні воно означає переміщення з одночасною зміною побуту людей. В другій половині ХІХ ст. це слово ввійшло в мови багатьох народів світу. Найбільш виразне воно у французькій мові: іоиг означає подорож з поверненням до місця виїзду. Термін "турист" ввів у французьку мову Стендаль, надрукувавши в 1838р. книгу „Memories d’un touriste” ("Спогади одного туриста"), у словники інших мов терміни "туризм", "турист", "екскурсант", "екскурсія", і т.п. ввійшли разом з позначенням заходів, які проводяться у формі походів і подорожей, а також поїздок, прогулянок з відвідуванням різних закладів з пізнавальною, науковою і розважальною метою.

В сучасному розумінні під терміном "туризм" розуміють діяльність, пов’язану з масовим туристичним рухом, його матеріальною базою, рівнем обслуговування, досягненнями туристів-спортсменів.

Одним з перших туристів вважють Марко Поло, а Англію, як першу капіталістичну країну, - країною зародження туризму. Початок сучасного туризму в англійській літературі прийнято датувати 1841 роком, коли 570 членів товариства тверезості подорожували з Лейстера в Лафборо на чолі з Томасом Куком. Швидкий розвиток капіталістичних відносин сприяв підвищенню руху


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35