У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





БАКАЛАВРСЬКА РОБОТА

ПРИРОДНО-РЕКРЕАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ЕКСКУРСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ЗМІСТ

Вступ________________________________________________________3

РОЗДІЛ 1 НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ ЕКСКУРСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ____________________________7

1.1. Історичні аспекти розвитку екскурсійної справи в Україні________7

1.2. Рекреаційно-туристські ресурси як основа екскурсійного

потенціалу___________________________________________________10

1.3. Законодавчо-нормативне забезпечення та методичні рекомендації з організації екскурсійної діяльності______________________13

Висновки до розділу І___________________________________________ 21

РОЗДІЛ 2 Аналіз природно-рекреаційного потенціалу Закарпатської області для організації екскурсійної діяльності________________________23

2.1. Природно-географічна характеристика області________________23

2.2. Соціально-економічні ресурси ______________________________29

2.3. Туристично-рекреаційний потенціал області___________________31

2.4. Наявність історико-культурних ресурсів______________________35

Виисновки до розділу ІІ_______________________________________37

РОЗДІЛ 3. МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНО-РЕКРЕАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ЕКСКУРСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ____________________40

3.1. Перспективи розвитку туристично-екскурсійної

галузі в області_______________________________________________40

3.2. Напрями використання рекреаційних ресурсів Закарпатської області в організації екскурсійній діяльності______________47

Висновки до розділу ІІІ________________________________________ 57

Висновки____________________________________________________58

Список використаної літератури________________________________60

Додатки

Вступ

Актуальність теми дослідження. Сучасні умови життєдіяльності людини характеризуються інтенсивністю і тенденцією зменшення кількості вільного часу, що зумовило актуалізацію якісно нового туристичного продукту – короткотермінової подорожі із застосуванням різних видів транспорту, активного відпочинку та пізнання.

Функцію змістовного наповнення дозвілля покликана задовольняти екскурсія. Це важлива складова туристичного продукту, яка надає туристу можливість ознайомлення з природними, історико-культурними, архітектурними, соціально-економіч-ними та іншими ресурсами місця його перебування. Крім того, екскурсію можна розглядати не тільки як частину комплексної туристичної послуги, але і як само-стійну одиницю у сфері туристично-екскурсійної діяльності.

Метою екскурсійного обслуговування є задоволення потреби екскур-сантів у пізнанні навколишнього середовища, а необхідними компонентами будь-якої екскурсії є рекреаційні ресурси – природні та історико-культурні, які в комплексі забезпечують відпочинок та пізнання природи і культурно-історичних явищ у конкретному регіоні.

Серед усіх регіонів України значним рекреаційним потенціалом для організації екскурсійної діяльності виділяється Закарпатська область, природно-ресурсний та історико-культурний потенціал якої в поєднанні з вигідним географічним положенням є вагомою передумовою розвитку туристично-екскурсійної діяльності.

Закарпатська область як одна із привабливих регіонів України вимагає подальшого дослідження та аналізу з метою розробки оптимально сприятливих для залучення ріїних верств

Екскурсія є важливим засобом вивчення історії рідного краю, залучення широких верств населення, насамперед, учнів, студентів, молоді до пізнання історико-культурної спадщини, яку зали-шили нам попередні покоління.

Екскурсії збуджують інтерес населення до пізнання рідної країни, її історико-культурних та природних пам'яток. Будучи найбільш ефективною формою ознайомлення з видатними пам'ятками давнини і сьогодення, екскурсії є й важливим засобом патріотичного виховання, тому що вчать любити і шанувати свою батьківщину, її історію та культуру. Важливу роль відіграють екскурсії в реалізації пізнавальної функції туризму. Вони є його невід'ємною частиною, разом з тим залишаючись і окремою формою просвітницько-дозвіллєвої діяльності.

За останні роки екскурсознавство активно долучалось до всебічного вивчення світового українства як явища історичного, політичного, соціального, культурного, загальнонаціонального, що особливо важливо в умовах відродження української нації.

Основою сучасної методології екскурсійної справи в Україні є об'єктивне і неупереджене висвітлення усіх аспектів сучасного життя, а також історії та культури на основі пошуку нових матеріалів: архівних документів, досліджень, опрацювання наукових праць, есе, мемуарів і використання їх при створенні екскурсійних маршрутів. Це складає основу науковості екскурсії.

Як свідчить статистика, число екскурсантів зростає з року врік: 1995- 10млн.чол., 1998-вже 13млн.У 2001 році кількість екскурсантів сягнула 18,96 млн. осіб. Але це складає лише близь-ко 30 % від екскурсійної аудиторії 80-х років. Мало ще залуча-ються до екскурсій учні, студенти, сільські мешканці та інші категорії населення.

Ця робота неможлива без серйозної методичної основи. Тому сьогодні вкрай необхідно при підтримці держави відтво-рити в туристичній галузі структуру методичних служб, що ста-ли б центрами цієї роботи в регіонах, а також методичних секцій екскурсоводів як осередків підвищення фахової майстерності. У цьому плані заслуговує на увагу ініціатива полтавчан, які вже створили обласну Спілку екскурсоводів. [24; 14]

Особливо слід наголосити, що від знань та уміння екскур-совода донести матеріал до аудиторії, показати, а інколи й відтворити історичні події, зробити екскурсантів їх співучас-никами, значною мірою залежатиме сприйняття ними історії України, їх свідомість і моральні засади, а в підсумку — гро-мадська позиція.

Україна інтегрується в Європу. Сьогодні дуже важливо, щоб ця інтеграція виступала як інтеграція України туристичної.

Предметом даного дослідження є природно-рекреаційнийпотенціал Закарпатської області для організації екскурсійної діяльності.

Об'єктом дослідження є Закарпатська область

При написанні даної роботи ставляться такі завдання:

- дослідити історичні аспекти розвитку екскурсійної справи на території України;

- вивчити рекреаційно-туристські ресурси як основу екскурсійного потенціалу;

- дослідити теоретичні аспекти створення екскурсій;

- охарактеризувати законодавчу базу екскурсійної діяльності та шляхи підвищення кваліфікації екскурсоводів;

- дослідити природно-рекреаційний та туристичний потенціал Закарпатської області

- проаналізувати сучасний стан та перспективи розвитку екскурсійної справи в Закарпатській області;

Методичною і методологічною основою бакалаврської роботи є спеціалізована вітчизняна та зарубіжна література, дані облдержадміністрації Закарпатської області, а також методичні посібники і рекомендації для розробки конкурентноспроможного екскурсійного туристичного продукту.

В роботі також використані матеріали спеціалізованої періодичної преси та інформація з всесвітньої мережі Internet.

Структуру бакалаврської роботи становлять три розділи, які, в свою чергу, поділяються на підрозділи з метою найбільш повного висвітлення предмету дослідження даної роботи.

РОЗДІЛ 1 НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ ЕКСКУРСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ

1.1. Історичні аспекти розвитку екскурсійної справи в Україні

Історія екскурсійної справи в Україні налічує понад два століття. Вона є органічною частиною історії вітчизняної культури в цілому. Варто зазначити і те, що у плані екскурсотворення ми “йшли у ногу” з Європою: наші перші організовані екскурсії почали відбуватись майже одночасно з їх започаткування в Англії, Німеччині та інших передових європейських країнах.

На думку вчених процес становлення і розвитку вітчизняної екскурсійної діяльності був зумовлений піднесенням національно-культурного відродження українського народу, розвитком освіти і наукових знань. Розвиток вітчизняної екскурсійної


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17