У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

ПІДГОТОВКА ЕКСКУРСОВОДА ДО ПРОВЕДЕННЯ ЕКСКУРСІЇ ТА РОБОТА НАД ІНДИВІДУАЛЬНИМ ТЕКСТОМ

План

1. ВИМОГИ ДО СКЛАДАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ТЕКСТУ: НАУКОВІ ЗАСАДИ, МЕТОДОЛОГІЯ.

2.ВИВЧЕННЯ ЛІТЕРАТУРИ, ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ ТА ОБ»ЄКТІВ.

3. ВИКОРИСТАННЯ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА ЦИТАТ В ІНДИВІДУАЛЬНОМУ ТЕКСТІ

1. ВИМОГИ ДО СКЛАДАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ТЕКСТУ: НАУКОВІ ЗАСАДИ, МЕТОДОЛОГІЯ

Почати цей розділ доречно словами видатного українського педагога В. О. Сухомлинського: "Вихователю, бійся холодних, "повідомляючих" істин. Знання, які вміщують в собі минуле, сучасне та майбутнє Вітчизни, повинні бути сповнені трепетом особистих почуттів та переживань людини, - лише при цій умові камені історії оживають та стають могутніми велетнями, які борються поряд з нами". І обов'язок екскурсовода полягає в тому, щоб кожний екскурсант це відчув. А це, в першу чергу, залежить від того, як екскурсовод підготовлений до екскурсії.

Як же краще підготуватися до неї, як поєднати матеріал, організаційні та методичні прийоми під час її проведення? Адже знання тексту ні про що не говорить. Загальновідомо та загальновизнано, що екскурсовод повинен чудово знати матеріал екскурсії, саме матеріал, а не лише текст. Знання тексту зовсім недостатньо для проведення повноцінної екскурсії, і в цьому необхідно застерегти екскурсоводів. Заучування тексту призводить до негативних наслідків - жалюгідно виглядає екскурсовод, який загубив заучене в тексті слово і не може його знайти.

Адже найдосконаліша розробка екскурсії - це лише половина справи. Слабо підготовлений екскурсовод може занапастити чудово розроблену екскурсію, у той час як досвідчений майстер своєї справи зробить кожну екскурсію цікавою, що надовго запам'ятається.

Тому кожний екскурсовод, готуючись до проведення екскурсії, готує індивідуальний текст. Адже кожна екскурсія - це театр одного актора, де екскурсовод - головна дійова особа: він її сценарист, її режисер, її актор. Саме індивідуальність особи екскурсовода і повинна знайти відображення в індивідуальному тексті.

Підготовка екскурсовода до проведення екскурсії - це робота не тижнів, а місяців. На сучасному етапі повинні відійти в минуле екскурсоводи, які можуть водити по 20 різноманітних тем, варто їм проїхати один раз за маршрутом і щось почути. Мова йде про спеціалізацію, адже екскурсовод - "спеціаліст певної галузі знань".

А чи потрібен взагалі індивідуальний текст? І навіщо його складати? Адже екскурсовод може чудово знати тему і обов'язково значно більше, ніж йому потрібно розповісти, але йому необхідно впорядкувати свої знання. Якщо цього не відбудеться, то чим більше людина знає, тим більше буде плутанини в її думках при розповіді перед екскурсантами, і екскурсія перетвориться на невтримний словесний імпресіонізм, який стане основною негативною компонентою екскурсії.

Щоб цього не сталося, необхідно враховувати закони риторики, де екскурсію треба розглядати як один з видів публічного мовлення. І на етапі створення індивідуальний текст належить лише екскурсоводу, який буде його озвучувати. І саме на цьому етапі екскурсовод "повинен вміти викласти потік своїх думок у письмовій формі, щоб, по-перше, не забути і не загубити думку, по-друге, щоб побудувати думки у суворій логічній послідовності; по-третє, щоб самому глибше, детальніше розібратися у своїх думках для набуття впевненості у власних судженнях і, по-четверте, щоб у майбутньому найбільш точно, ясно, стисло викласти їх перед аудиторією".

Створюючи індивідуальний текст, екскурсовод не повинен забувати, що екскурсант під час екскурсії дуже напружено працює: він дивиться, слухає, аналізує, робить певні висновки, і в той же час за вікнами автобусу з'являються та зникають нові об'єкти, що спричиняє механічне переключення уваги. А якщо в цей час і екскурсовод буде подавати матеріал хаотично, без усякої послідовності, перескакуючи з однієї теми на іншу, - екскурсант швидко стомиться, не зможе працювати плідно, поданий матеріал не буде сприйматися, а тим більше закріплюватися в його пам'яті та враженнях, бо буде втрачене основне - увага слухачів.

Отже, індивідуальний текст повинен мати вигляд стрункої, композиційно вивіреної конструкції, де все логічно пов'язане.

Саме до індивідуального тексту слід віднести такі поняття, як композиція, сюжет та фабула. Згадаємо значення названих термінів. Композиція - побудова, розміщення та співвідношення складових частин літературних та мистецьких творів. Сюжет - подія чи кілька подій, пов'язаних між собою. Фабула – послідовне викладення певних подій, про які йдеться у творі. У викладенні фабули слід розрізняти експозицію, зав'язку, розвиток дійства, кульмінацію, розв'язку.

Кульмінація - найбільш напружений момент у розвитку фабули.

Екскурсіоністи-практики вважають, що індивідуальний текст - твір конкретного автора-екскурсовода - слід будувати, враховуючи вимоги, які притаманні літературному твору: кожна екскурсія (особливо тематична) має свій сюжет, якому підпорядкована вся розповідь екскурсовода. Важливе місце у композиції екскурсії належить кульмінації - вершині показу та розповіді, найбільш напруженому моменту у розвитку дійства. Наприклад, в екскурсії "Ніхто не забутий" (м. Київ) кульмінація буде біля меморіала у Бабиному Яру.

Готувати індивідуальний текст екскурсоводу легше, ніж створювати зовсім нову екскурсію, Бо вже визначено тему екскурсії, створено необхідну технологічну документацію: маршрут, план, за яким потрібно писати, технологічна карта або методична розробка, контрольний текст, складено бібліографію.

2. ВИВЧЕННЯ ЛІТЕРАТУРИ, ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ ТА ОБ'ЄКТІВ

Перш ніж приступати до вивчення рекомендованої літератури, важливо визначити порядок вивчення всіх відібраних матеріалів, або план підготовки теми. Умовно будемо вести мову про міську оглядову екскурсію. У цьому криється основна складність. Літератури для оглядової екскурсії, як правило, багато, тому при складанні загального списку слід одночасно систематизувати бібліографію до окремих її розділів або підтем: наукову, навчальну, довідкову, мемуарну, статистичні дані. Дуже корисними можуть виявитись матеріали архівів та спогади учасників подій.

Які дані рекомендуємо виписувати з бібліографічних посібників?


Сторінки: 1 2 3 4