У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

ДИФЕРЕНЦІЙОВАНИЙ ПІДХІД ДО ЕКСКУРСІЙНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ РІЗНИХ ВЕРСТВ НАСЕЛЕННЯ

План

1. СУТНІСТЬ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ПІДХОДУ.

2. ВИДИ УГРУПУВАНЬ ЕКСКУРСАНТІВ.

3. СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ЕКСКУРСІЙНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ РІЗНИХ ВЕРСТВ МІСЦЕВОГО НАСЕЛЕННЯ.

4.КОМПЛЕКСНІ ПРОГРАМИ ЕКСКУРСІЙНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ШКОЛЯРІВ.

1. СУТНІСТЬ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ПІДХОДУ

Важлива роль в організації екскурсійного обслуговування відводиться диференціюванню підготовки та проведення екскурсій, враховуючи запити, інтереси та особливості різних верств населення.

Сам термін "диференціювання" означає розподіл чогось цілого на різні частини.

Диференційований підхід дозволяє більш чітко виділити зміст та методику проведення екскурсій для різних категорій екскурсантів. Це значно підвищує дієвість екскурсій як форми виховання.

Екскурсійне обслуговування різних верств населення проводиться з урахуванням їх культурних запитів, інтересів та особливостей. Диференційований підхід до екскурсантів, а саме кваліфікований розподіл їх на чітко визначені групи, дозволяє екскурсійним організаціям вирішувати ряд важливих проблем.

Перша з них - розширення екскурсійного обслуговування працівників різних сфер діяльності та членів їх сімей.

До речі, питання це не нове. Ще на початку XX от у травні 1914 р. Київський відділ Імператорського Російського військово-історичного товариства, організував екскурсію до Межгір'я на Київщині для 130 екскурсантів - членів відділу та їх сімей.

Друга проблема - максимальне задоволення в процесі екскурсії постійно зростаючих запитів та інтересів населення до пізнання історії рідного краю.

Вирішення цієї проблеми вимагає від екскурсійних працівників з одного боку підбору (формування) нових для них груп з подібними інтересами (запитами), з другого - підвищення якості екскурсій, які проводяться, збагачення їх змісту, розробки нових тем екскурсій, поглиблення та розширення знань екскурсоводів, підвищення їх майстерності.

І, нарешті, третя проблема - підвищення ефективності, результативності всієї екскурсійної роботи.

Вирішення цих проблем вимагає від екскурсійних закладів широкого введення диференційованого обслуговування населення, більш детального вивчення контингенту екскурсантів.

2. ВИДИ УГРУПУВАНЬ ЕКСКУРСАНТІВ

Екскурсійні працівники мають справу з кількома видами угрупувань екскурсантів. Пропонуємо розглянути кожний з них.

Перший вид угрупування. Його сутність полягає в тому, що учасників всіх екскурсій, які проводить екскурсійна установа (організація), розподіляють не за професійною ознакою (фахом) чи освітою, рівнем розвитку чи віку, а у залежності від ставлення цих людей до екскурсії як до виду наданих послуг. Групи у цьому випадку відрізняються одна від одної тільки сталим інтересом людей до самої екскурсії як до форми збагачення знаннями, форми відпочинку. Цей вид угрупування охоплює три основні категорії екскурсантів.

Перша категорія. До неї входять найбільш жадібні до знання (допитливі) люди, які хочуть знати буквально все. їм екскурсовод повинен розповісти про все нове у науці, техніці, будівництві, мистецтві, архітектурі, показати найбільш цікаві об'єкти.

У практичній роботі цих людей визначають як тип "хочу все знати". Це найбільш масові учасники екскурсій. До цієї групи можна віднести робітників, службовців, студентів, школярів тощо, тобто людей, які різняться між собою по роду знань, культурному кругозору, віку. Всі вони схожі в одному - у прагненні отримати знання, тому для них цікаві будь-які теми екскурсій.

Особливо це стосується молоді, яка бачить в екскурсії одну з можливостей пізнання історії, мистецтва, літератури. Для цих людей екскурсія необхідна, обов'язкова, так само як книга, лекція, театр.

Саме заради цієї групи екскурсійна робота розвивається не лише вшир, але й вглиб.

Друга категорія. До неї можна віднести людей, які мають широке коло знань та проявляють певний інтерес до однієї галузі. Наприклад, до літератури чи мистецтва. Вони ставлять за мету поповнити свої знання чи уточнити свою точку зору з проблеми чи теми, яка їх цікавить. Цим можна пояснити ретельний вибір ними теми майбутньої екскурсії.

Учасників екскурсії названої категорії можна умовно визначити як тип "уточніть мою точку зору".

Таких екскурсантів, на відміну від першої категорії, цікавить і не екскурсія взагалі як форма використання свого культурного дозвілля, а лише екскурсія на певну тему. Якщо такому екскурсанту запропонувати тематичний вечір, перегляд кінофільму чи відвідання театру за темою, яка його цікавить, а потрібної екскурсії не виявиться, то він може обрати інший вид занять, які збагатять його потрібними знаннями.

Робота з названою категорією потребує вирішення ряду завдань і в першу чергу розширення екскурсійної тематики. Маючи можливість вибору потрібної теми, такий екскурсант не погодиться на заміну однієї екскурсії іншою.

Третя категорія. До неї відносять людей, які намагаються заповнити своє дозвілля, по можливості, цікавими видовищами, без чітко визначеної мети. Вони йдуть на екскурсії тому, що їй нема чого робити. На початку екскурсії вони звичайно мають невиразну уяву про сутність заходу, у якому вирішили взяти участь. Однак під час екскурсії у групі відбувається розшарування.

Частина екскурсантів захоплюється розповіддю екскурсовода, починає цікавитись об'єктами показу, стає активними учасниками екскурсії. Інші виявляють ввічливу зацікавленість чи не приховують свого байдужого ставлення. Однак слід зауважити, що значна частина екскурсантів, яких віднесено до третьої категорії, у майбутньому поповнять групи першої та другої.

Поділ екскурсантів на категорії, в основі яких знаходяться лише інтереси людей, їх ставлення до екскурсії, дозволяє внести елементи певної визначеності в екскурсійну роботу, допомагає вирішити ряд важливих питань. Цей примітивний поділ склався стихійно.

Екскурсійні організації пропонували колектив, м різноманітну тематику екскурсій, які проводились за заздалегідь визначеними маршрутами, забезпечували екскурсоводами, і в процесі підготовки складалися ті групи, про які йшлося вище.

Складність у роботі екскурсовода на маршруті полягає у тому, що в кожній екскурсійній групі майже завжди присутні екскурсанти усіх трьох зазначених категорій.

Тому перший вид угрупування недосконалий тим, що не дає можливості вирішувати ряд питань, пов'язаних з подальшим розширенням тематики, підвищення кваліфікації екскурсоводів, з методикою


Сторінки: 1 2 3 4