У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





БАКАЛАВРСЬКА РОБОТА

Музейний потенціал міста Львова та його використання в туризмі

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………3

Розділ 1 Характеристика музеїв…………………………………………….…6

1.1 Специфіка музеїв……………………………………………………..6

1.2 Класифікація музеїв………………………………………………….9

Висновок до першого розділу…………………………………….…....13

Розділ 2 Коротка характеристика музеїв Львова………………………….14

2.1 Історичні музеї :..…………………………………………………….14

2.2 Галузеві музеї………………………………………………………...19

2.3 Мистецькі музеї.…….……………………………………………….25

2.4 Літературні музеї…………………………………………………….39

2.5 Археологічні музеї…………………………………………………..40

2.6 Етнографічні музеї………………………………………………..…40

Висновок до другого розділу………………..………………………….45

Розділ 3 Проблеми і перспективи розвитку і використання музеїв Львова у туристичній галузі…………………………………………………46

2.1 Проблеми та перспективи розвитку туризму……………………...46

2.2 Використання музеїв м. Львова у туристичній галузі…………….51

Висновок до третього розділу…………………………………………..55

Загальні висновки……………………………………………………...............56

Список використаної літератури…………………………………………….58

Додатки…..………………………………………………………………………62

Вступ

Актуальність теми. Музеї - це скарбниці людської історії і культури, думки і праці, це осередки пізнання навколишнього світу. Щоденно вони гостинно відчиняють свої двері перед десятками тисяч громадян України та іноземних туристів, які прагнуть ознайомитися з культурними надбаннями й мистецькими шедеврами. У музеях України любовно зібрано і збережено все, що нам, українцям, дороге, що є гордістю нашого народу. І це закономірно, адже не вартий майбутнього той народ, який не цінує свого минулого. Специфіка музеїв виявляється також у тому, що в їхній діяльності науково-дослідні й освітні функції тісно поєднуються. Збираючи першоджерела і проводячи власні дослідження створюють таким чином джерельну базу для наукових досліджень. Музеї водночас займаються широкою популяризаторською діяльністю. Львів – місто-музей та місто музеїв, коштовний камінь у короні Європи! Це - унікальне місто, яке толерантно поєднало історію, культуру й менталітет двох світів –Заходу і Сходу. У продовж віків у Львові відбувалося чимало подій, які змінювали хід світової історії, тут народжувалися генії та звичайні люди, декотрі заїжджі, один раз потрапивши у місто, назавжди залишалися в ньому, захопившись шармом та дивовижною аурою, називаючи його Львів, Lwow, Lemberg. У X1V ст. Мартін Гуневерг порівнював місто з альтанкою посеред раю, місцем, де можна відшукати усе – від природних багатств до рукотворних кам’яниць проекту визначних майстрів[21].

Львів – великий регіональний центр, а також важливий політичний, економічний, культурний, науковий осередок західного регіону України. Це одне з архітектурно найбагатших міст України, близько 20% пам’яток України зосереджено у місті, історичний центр міста оголошено Державним історико-архітектурним заповідником, який було внесено у 1998 році до Списку Світової Культурної Спадщини ЮНЕСКО. Територія міста – 155 кв. км. У місті постійно проживає 762 тис. мешканців. За етнічною належністю більшість населення – українці, але тут мешкають також представники й інших національних громад, зокрема, поляки, росіяни, білоруси, євреї, греки, німці, вірмени та ін. Також Львів - студентське місто. Підготовку спеціалістів із вищою освітою в місті здійснюють 43 вищі навчальні заклади.

Залишаючись неповторним, місто постійно змінюється, крокуючи в ногу з часом. Поруч з відновленням старих львівських традицій та реставрацією пам’яток,з’являються нові фестивалі, відбуваються культурні події,які творять нове обличчя сучасного Львова. У 2012 році Львів прийматиме XІV Чемпіонат з Футболу Євро 2012.

У 2006 році львів’яни відсвяткували 750-річчя свого надзвичайного міста протягом багаторічної історії, на перший погляд меланхолійний Львів перебував у самісінькому вирі подій. У 1248 році король Данило Галицький подарував новонароджене місто своєму синові – Леву, а 1256 року Львів вперше згадується в письмових джерелах. Відтоді Львів був столицею могутнього Галицько-Волинського князівства, в різні часи потрапляв під владу Польщі, Австро-Угорщини, Німеччини, Речі Посполитої, СРСР. Але волелюбні львів’яни звитяжно захищали своє місто. Протягом 317 років з 1387 до 1704 мешканці Львова витримали близько сотні облог і не дозволи жодному війську ступити на свій брук – показник небачений для більшості із середньовічних європейських міст. Архітектурне розмаїття Львова поєднало традиції і стилі різних епох та народів – готика, барокко, рококо, ренесанс, ампір, сецесія, конструктивізм. Але тут ви не зустрінете й натяку на какофонію. Місто, як гармонійна мелодія, пробуджує в душі найкращі почуття. У Львові починаєш не просто розуміти, але відчувати вислів «музика в камені». Саме тут знаходиться більша частина всіх українських меморіальних пам’яток.

І саме Львів став одним із основних осередків руху за відродження української держави[5,c.21].

Об’єкт дослідження – використання музеїв в туризмі.

Предмет дослідження – музеї Львова

Метою дослідження є характеристика музеїв Львова та розроблення пропозицій щодо використання їх в туристичній галузі.

Завдання: На основі опрацьованих матеріалів:

· Здійснити аналіз літератури за темою роботи та стану дослідженості теми;

· Дати характеристику музеям;

· Окреслити основні напрями використання музеїв в туристичній індустрії, на прикладі музеїв Львова.

Розділ І Характеристика музеїв

1.1 Специфіка музеїв

Термін “музей” у перекладі з грецької мови означає місце, присвячене музам, дочкам богині пам'яті Мнемозіти. Це святилище муз. Вважаючи їх покровительками науки мистецтва, греки будували на Їх честь храми, які називали мусейонами. Саме звідси й походить термін “музей”. Нині зміст поняття “музей” змінився і розширився згiдно Закону України “Про музеї і музейну справу” від2 червня1995 р. М 249/95 ВР, що регулює суспільні відносини в га?узі національної музейної справи, подає такі офіційні тлумачення основних понять музеєзнавства:

Музеї - це культурно-освітні та науково-дослідні заклади, призначені для вивчення, збереження та використання пам'яток природи, матеріальної і духовної культури, прилучення громадян до надбань національної і світової історико-культурної спадщини.

Музейна справа - це спеціальна галузь культурно-освітньої та наукової діяльності, яка здійснюється музеями з метою комплектування, збереження, вивчення й використання пам'яток природи, матеріальної і духовної культури[24,c13].

У 1983 р. на Генеральній конференції ІКОМ у Лондоні оформився суспільний рух “Нова музеологія” його основні віхи: інтеграція сучасного музею в навколишнє середовище, соціалізація музею. У розвинених країнах світу на початку ХХІ ст. дедалі наполегливіше


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16