У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МОН України

Лабораторна робота

Тема: “Біотичні рекреаційні ресурси Львівської області”

План

1. Рослинний світ Львівської області.

2. Тваринний світ Львівської області.

1. Рослинний світ Львівської області.

Львівська область, є однією з найбільш лісистих областей України.

Згідно лісорослинного районування (інститут ботаніки ім. М.Г.Холодного АН України) Львівська область розташована в широколистяній зоні Голарктичного доміону, яка розділена на дві провінції – Східноєвропейську і Центральноєвропейську. Вона знаходиться в зоні широколистяних і хвойних лісів, Лісистість території області складає 28% при середній на Україні – 14,5%. Також на території рослини, що занесені до “Червоної книги України”: зозулинці, билинець, цибуля ведмежа, росички (рис.1.1).

Основні лісоутворюючі породи: дуб, сосна, ялина, ялиця, вільха. У рівнинних районах найбільш поширені дубові, дубово, грабові, букові, широколистяно-соснові ліси. У горах домінують ялинові, ялицеві, букові. Всюди переважають свіжі та вологі типи лісу. До першої групи лісів належить половина лісів Львівщини. Чільне місце за поширенням у рівнинній частині області належить сосновим лісам. Більш підвищені місця в цих умовах займає бук – росте у вигляді чистих або з домішкою граба, клена насаджень. У гірській частині області букові ліси – бучини – з’являються на висоті 300-400 м над рівнем моря, утворюють чисті або мішані ялицево-ялинові насадження.

Найменш поширені в межах Львівщини чорновільхові ліси займають понижені і заболочені ділянки. Ялиця з’являється в передгір’ї на висоті 300-400 м. над рівнем моря, у складі з дубом звичайним утворює своєрідні ялицеві діброви. Вище росте разом з буком і ялиною. Чисті насадження ялиці малопоширені і, звичайно, не є природними. Верхній лісовий пояс у горах утворюють ялинові ліси.

Площа лісового фонду області у 2001 становила 689,888 тис. га.

Львівська область характеризується значним ландшафтним різноманіттям - в межах її території знаходиться 5 груп природно-географічних районів, відмінних за геолого-геоморфологічною будовою, грунто-кліматичними умовами, флористичними і геоботанічними особливостями в тому числі такі важливі транскордонні формації як Розточчя і Карпати. Цей фактор є визначальним у формуванні і територіальному розміщенні обўєктів природно-заповідного фонду (ПЗФ). Станом на 01.01.2003 року в межах Львівської області функціонує 322 заповідних об’єкти, що займають 5,2% від площі області. Зараз в області налічується близько 400 територій і об’єктів природно заповідного фонду, в тому числі заповідники Розточчя, заказники ландшафтні Бердо, Пікуй, Стариці Дністра, ботанічні Волицький заказник та Лешнівський заказник, зоологічний діброва, лісові Лопатинський заказник та Сколівський заказник, гідрологічні Потелицький заказник та Чайковицький заказник (всі – всеукраїнського значення), ботанічний сад Львів, 2 дендрологічні парки; 23 заказника, 240 пам’яток природи, 55 парків та пам’яток садово-паркового мистецтва (всі – місцевого значення), 61 заповідне урочище.

Львівщина, завдяки сприятливим кліматичним умовам, природним ландшафтам та різноманітним лікувальним бальнеологічним ресурсам, відзначається багатим рекреаційним потенціалом. Його раціональне використання у природно-заповідному фонді має вагоме соціально-економічне значення. Створені в останні роки регіональні ландшафтні парки, національні природні парки відповідають усім міжнародним умовам щодо стану рекреаційних ресурсів. Раціональне освоєння потенціалу цих об”єктів може дати прямий економічний результат, забезпечить притік фінансових засобів, зайнятість населення у рекреаційній сфері, розширення сфери оздоровлення населення міст області.

2.

Тваринний світ Львівської області.

Тваринний світ Львівської області належить до Карпатського гірського зоогеографічного округу та Українського лісостепового зоогеографічного округу.

Фауна області налічує 340 видів, у тому числі ссавців – 75, гніздових птахів – 199, плазунів – 8, земноводних – 15, риб – 47. В гірських районах водяться бурий ведмідь, рись, лисиця, вовк, свиня дика, косуля європейська, олень карпатський, білка карпатська, нічний гостровуха. З птахів поширені глухар карпатський, дятел трипалий, шишкарі. В рівнинних районах трапляється заєць сірий, лисиця звичайна, білка, косуля, свиня дика, тхір степовий, полівки, їжак, ховрахи, кріт; з птахів – горлиця звичайна, канюк, сич хатній, перепел, галка, ворона, дятли, лелеки, жайворонки та інші. Акліматизовано зубра, ондатру, нутрію. На території області також живуть тварини, що занесені до “Червоної книги України”: зубр, вечірниці, тхір степовий, сови, кіт лісовий (рис.2.1).

Загальна площа мисливських угідь Львівської області становить 1754369га. Охороною, використанням та відтворенням тваринного світу, веденням мисливського господарства займаються 62 користувачі мисливських угідь. Загальна чисельність працівників, зайнятих у мисливському господарстві, становить близько 400 людей. Крім того, охорону державного мисливського фонду здійснюють штатні працівники спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у галузі мисливського господарства та полювання (ДЛГО “Львівліс”). Стан організації та здійснення охорони мисливської фауни, виявлення випадків порушення правил полювання користувачами мисливських угідь на сьогоднішній день залишається на низькому рівні.

Джерела інформації

1. Генсірук С.А., Нижник М.С. Географія лісових ресурсів України / С.А. Генсірук (ред.). — Львів, 1995.

2. Ковтун В.С. Промисловий комплекс України. – К.: Логос, 1998.

3. Природа Український Карпат. – Львів, 1993 р.

4. Природа Львівської області. – Львів, 1990 р.

5. Географічна енциклопедія України: В 3-х т. / Ред. кол.: ... О. М. Маринич та ін. – К.: “Українська радянська енциклопедія”, 1990. – т. 2. – 480 с.