У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

ДИПЛОМНА РОБОТА

Використання історико-культурної спадщини Івано-Франківської області для організації екскурсійного обслуговування

 

Зміст

Вступ..............................................................................................................3

Розділ I. Науково-методичні основи розвитку екскурсійної діяльності…………………………………………………………………………5

1.1 Теоретико-методичне обґрунтування історико-культурної спадщини Івано-Франківської області………………………………………………………5

1.2 Історичні аспекти розвитку екскурсійної справи на території Прикарпаття У ХІХ – ХХ століттях ……………………………………………6

1.3 Законодавчо-нормативне забезпечення та методичні рекомендації з організації екскурсійної діяльності…………………………………………….10

Розділ ІІ. Аналіз історико-культурної спадщини Івано-Франківської області для організації екскурсійної діяльності………….15

2.1 Історична спадщина як основа туристично-екскурсійного потенціалу Івано-Франківської області ……………………………………….15

2.2. Історико-архетиктурні пам»ятки Івано-Франківської області ……19

2.3 Музейна справа на Прикарпатті ……………………………………22

2.4 Замки Івано-Франківської області ………………………………….28

2.5 Сакральні надбання Івано-Франківської області………………......42

Розділ III. Можливості використання історико-культурної спадщини Івано-Франківської області для організації екскурсійної діяльності ……………………………………………………………………….56

3.1 Напрямки використання історико-культурної спадщини Івано-Франківської області в туристсько-екскурсійній діяльності…………………56

3.2 Перспективи розвитку туристсько - екскурсійної діяльності та шляхи подолання існуючих проблем галуз . ………………………………….62

Висновки ………………………………………………………………….70

Література…………………………………………………………………73

Додатки……………………………………………………………………79

Вступ

Культура і побут українців поряд із спільним загальнонаціональним зберігають багато своїх місцевих особливостей. Територіально вони групуються в окремі зони та етнографічні регіони.

Внутрішнє етнографічне районування є властивим для кожного народу. На території Івано-Франківської області знаходяться історико-етнографічні райони Покуття, Опілля, Бойки та Гуцули. І хоча останні півстоліття в краї пройшли досить активні нівеляцій процеси, проте й нині виділяються одягом, архітектурою, діалектом бойки і покутями, гуцули й опіляни.

Актуальність даної роботи полягає у висвітленні потенціалу історико-культурних ресурсів Івано-Франківської області для розвитку туристичної індустрії, оскільки туризм визнано пріоритетним напрямком економічного розвитку даного регіону. За своїм туристично-рекреаційним потенціалом вся Івано-Франківська область повинна стати рівноправним учасником туристичного простору Карпатського Єврорегіону та туристичного ринку Європи. Розширення міжнародних зв»язків відкриває великі можливості для просування туристичного продукту регіону на світовому ринку, залучення до світового інформаційного простору, передового досвіду організації туристичної діяльності.

Важливою складовою туристичного продукту, яка надає туристу можливість ознайомлення з природними, історико-культурними, соціально-економіч-ними та іншими ресурсами покликана задовольняти екскурсія. Крім того, екскурсію можна розглядати не тільки як частину комплексної туристичної послуги, але і як само-стійну одиницю у сфері туристично-екскурсійної діяльності.

Об’єктом дослідження виступає Івано-Франківська область.

Предметом дослідження є вивчення можливостей використання історико-культурних ресурсів Івано-Франківської області в екскурсійній діяльності.

Мета дослідження полягає в вивченні туристичного потенціалу Івано-Франківської області та визначення їх для організації та проведення екскурсійної діяльності.

Теоретичною основою дослідження є Закон України “Про туризм” та інші регуляторні акти в галузі туризму; навчальні посібники з методології та особливостей організації екскурсійної діяльності; наукові праці з дослідження рекреаційного потенціалу території, енциклопедії, статистичні збірники інформації, картографічні матеріали, періодичні публікації.

Наукова новизна дослідження полягає у визначенні й аналізі можливостей залучення та проблем використання рекреаційних ресурсів області в екскурсійних програмах, а також пропозиціях подолання існуючих проблем галузі.

Теоретичне значення одержаних результатів полягає у визначенні та обґрунтуванні теоретичних аспектів використання рекреаційного потенціалу території в екскурсійній діяльності.

Проблематика дослідження є багатоаспектною. Серед напрямів досліджень, що розробляються численними науковцями, слід виокремити аналіз історичних особливостей розвитку екскурсійної діяльності, зокрема (С. Русова, В. Федорченко, Т. Дьорова, І. Чагайда); дослідження природного та історико-культурного потенціалу території (Й. Гілецький, Т. Маланюк, Б. Голояд, В. Клапчук, В. Грабовецький, М. Струмінський, В. Полєк, М. Головатий); аспектів законодавчого регулювання екскурсійної справи; дослідження напрямів використання території для розробки екскурсій різного виду та аналіз існуючих перспектив і проблем екскурсійної діяльності на Прикарпатті і можливих шляхів їх вирішення.

Втім, історіографічний огляд засвідчує, що автори лише частково розкривають окремі аспекти розвитку Івано-Франківської області, а тому залишається не вирішеною низка важливих проблем.

Структура, зміст та обсяг бакалаврської роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

Розділ 1. Науково- методичні основи розвитку

екскурсійної діяльності

1.1 Теоретико-методичне обґрунтування істори - культурної спадщини Івано-Франківської області для організації екскурсійної діяльності

Оцінка історико-культунного потенціалу території та можливостей його використання для організації екскурсійної діяльності є предметом дослідження багатьох науковців.

Відповідно до завдань наукового пошуку можна розділити проблематику дослідження на такі складові частини: аналіз історичних особливостей розвитку екскурсійної та краєзнавчої діяльності на Прикарпатті; дослідження законодавчо-нормативної і методологічної бази організації та здійснення екскурсійної діяльності; дослідження історико-культурного потенціалу Івано-Франківської області та її місце у системі рекреаційно-туристських ресурсів України; аналіз туристично-екскурсійного потенціалу Івано-Франківська як адміністративного центру області і потенційного туристичного центру Прикарпаття; аналіз напрямів та можливостей використання території для розробки екскурсій різного виду; дослідження існуючих перспектив і проблем екскурсійної діяльності на Прикарпатті та можливих шляхів їх вирішення.

Наукові дослідження в плані вивчення історико-культурного потенціалу України загалом і зокрема Івано-Франківської області проводили Б. Мицкан, Т. Маланюк, П. Горішевський, Я. Луцький [52], В. Клапчук [42], Б. Голояд [19], Т. Лагунова, Ю. Кашуба [45 ], В. Собашко [61], Й. Гілецький [17] та ін. (дослідження природно-ресурсного потенціалу), а також А. Чемеринський [72], П. Арсенич [1], Б. Гаврилів [11]; [12], М. Гаврилів [13], А. Данилюк [27], Т. Маланюк [48] та ін. (аналіз історико-культурного потенціалу).

В процесі написання бакалаврської роботи використано науковий доробок в галузі історико-краєзнавчих досліджень В.Федорченка, Т. Дьорової [68], І. Чагайди, С. Грибанової [71], Б. Гавриліва [8,9,10], [9].

Законодавчо-нормативна база дослідження – Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з організації іно-земного, внутрішнього, зарубіжного туризму, екскурсійної діяльності [46]; Закон України “Про туризм” [32], Положення про порядок видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу фахівцям туристичного супроводу [57].

Методологічні аспекти організації екскурсійної діяльності представлені науковим доробком І. Чагайди, С. Грибанової [68], Г. Зоріної, Є Ільїної, Є. Мошняги [34], А. Дуровича, Н. Кабушкіна [29] та інших.

Використано результати досліджень Івано-Франківська таких науковців як С. Гайковський [14],


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21