У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Два роки стояла над моєю Україною жахлива ніч фашистського рабства

Два роки стояла над моєю Україною жахлива ніч фашистського рабства. Висохла від горя, потемніла від ненависті до ворога українська земля чекала світлого ранку визволення. У Києві цей ранок настав б листопада 1943 року.

Ось як це було.

Після історичної перемоги на Курській дузі ра-дянські війська перейшли у наступ на величезному фронті від Великих Лук до Азовського моря. Роз-горнулась небачена за своїм розмахом і напружен-ням битва за Дніпро, за Київ, за Україну.

Дніпро — могутня ріка, швидкість її течії міс-цями сягає двох метрів на секунду, ширина — до трьох з половиною кілометрів, а глибина — до два-надцяти метрів. Правий берег, високий і скелястий, панує на великому, відтинку над лівим, з котрого наші війська починали переправу.

Німецько-фашистська пропаганда на всі лади стверджувала, що Дніпро закутий у залізо і бетон, перетворений у неприступний «Східний вал».. Гітлер заявляв: – “Скоріше Дніпро потече назад, аніж росія-ни подолають його...” та, як кажуть мої земляки, не так сталося, як га-далося.

Наприкінці вересня війська чотирьох фронтів — Центрального, Воронезького, Степового і Південно-Західного, — вийшовши майже одночасно до Дніпра на величезному відтинку від Лоєва до Запоріжжя, у багатьох місцях з ходу форсували ріку і розгор-нули бої за розширення плацдармів. Всього на пра-вому березі Дніпра було створено двадцять три плацдарми. Дев'ять з них захопили війська Воро-незького (з 20 жовтня він почав називатись 1-м Ук-раїнським) фронту.

Жодна армія у світі не форсувала раніше такий потужний водний рубіж з ходу на такому широкому фронті.

Першими перетнули Дніпро окремі групи і неве-ликі підрозділи, переважно піхотні і артилерійські. Форсування почалось з величезним поривом і ентузіазмом.

Коли наші війська підійшли до Дніпра, Військова рада Воронезького фронту звернулася до особового складу із закликом — за всяку ціну форсувати рі-ку, з честю виконати свій високий обов'язок перед Батьківщиною.

Наші табельні засоби для переправи відстали від передових частин, мости і переправи через ріку ворог висадив у повітря при відступі. Часу втрачати було не можна, щоб не дати ворогові оговтатись і закріпитись на правому березі. У повній мірі тут проявились солдатська кмітливість і винахідливість. В хід пішли підручні засоби: плоти з колод, дощок і жердин, залізні бочки, рибальські човни, баркаси і катери, приготовані партизанами і населенням, ворота і двері, плащ-намети, натоптані соломою — все, що потрапляло під руку і могло три-двері, плащ-намети, натоптані соломою або сіном — все, що потрапляло під руку і могло триматись на плаву. Прив'язавши до цих поплавків свою зброю, воїни штовхали їх поперед себе в кри-жаній воді і пливли через широкий Дніпро. На правому березі вони поставали перед німцями з вранішнього туману, як привиди, і відчайдушно бились кожний метр рідної землі. В кровопролитних бо-ях клаптики звільненої землі ширились і перетво-рювались у плацдарми.

Всій країні став відомим подвиг чотирьох гвардійців з 51-ої танкової бригади: Пєтухова. Сисолятіна, Семенова та Іванова. Це вони першими пере-пливли Дніпро і обрушились на ворога, як сніг на голову, зав'язати жорстокий бій, відволікли увагу гітлерівців від переправи і тим самим забезпечили приховане зосередження на правому березі цілого батальйону, котрий раптово атакував і зайняв село Григорівну. Так було покладено початок створенню букринського плацдарму південніше Києва.

Уперті бої розгорнулись на північ від Києва, в районі Лютежа та Вишгорода. Тут особливо відзна-чились воїни 240-ої стрілецької дивізії полковника Уманського. Першим переправився на лютізький плацдарм взвод, яким командував старший сержант Нефьодов. Жменька радянських воїнів під його командуванням міцно зачепилась за крутоярий бе-рег і декілька годин відбивала натиск ворога. Наступ-ної ночі надійшло підкріплення. З цього почався лютізькйй плацдарм, котрий згодом відіграв вирішальну роль у звільненні Києва.

Взяти Київ, розташований над Дніпром на висо-кому березі, прямим ударом в лоб було неможливо. Тому війська 1-го Українського фронту застосували вельми вправний обхідний маневр з північного за-ходу і заходу.

Радянське командування планувало здійснити звільнення столиці України двома ударами, зав-даючи головного удару з плацдарму в районі Вели-кого Букрина, допоміжного — з лютізького плац-дарму.

Бойові дії в букринському закруті Дніпра пока-зали, що плацдарм надто малий для створення ударного угруповання. Супротивник створив тут міцну оборону, закрив вихід з невеликого букринсь-кого закруту п'ятьма танковими і моторизованими та п'ятьма піхотними, дивізіями. Глибокі балки і яри утруднювали маневр наших танків. Тому головного удару вирішено було завдати з лютізького плац-дарму.

На цьому плацдармі і довелось діяти 5-му гвар-дійському танковому корпусу, яким в той час я командував.

На шляху до Києва довелось долати три ріки — Десну, Дніпро та Ірпінь (на північний захід від Ки-єва). Коли корпус отримав наказ здійснити форсова-ний марш на лютізькйй плацдарм, де в Цей час 38-а . армія вела важкі кровопролитні Сої, танкісти за дві доби .перетнули Десну і Дніпро. Ціле танкове з'єд-нання переправилось по дну Десни, До цього ще ніде і ніколи танкові війська не долали вбрід такої великої водної перешкоди.

Командири бригад вжили всіх заходів, щоб від-шукати брід. В холодні води Десни першим увійшов танкіст лейтенант Пічко. Його приклад наслідували механік-водій Кузьмін, в іншому підрозділі — Горбунов, Кривенко. Пірнаючи в крижаній воді, смілив-ці вимірювали глибини, обстежували дно ріки, по-значали тичками багаточисленні ями і замулені ді-лянки. На поміч танкістам прийшли місцеві жителі — рибалки. Брід було знайдено, однак далеко не безпечний. На окремих


Сторінки: 1 2