У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Видатні люди рідного краю

Видатні люди рідного краю

Велич кожного краю — в людях, які тут живуть. І особливо в тих людях, котрі своїми справами зробили внесок у розвиток нау-ки, культури. Багато видатних людей, що прославили Київщину, народилося і виросло в області.

Подаємо короткі біографії найвідомиших з них.

Ярослав Мудрий

Перші роки життя Ярослава минули поблизу Києва.

На 10-му році життя, він був відірваний від матері та поставлений батьком, київським князем Володимиром Великим, намісником у Ростово-Суздальській землі. Потім Яро-слава переведено до Новгорода Великого, де чверть століття він був на Новгородському престолі. Саме звідти він організував свої перші походи проти ворогів. У 1014 році Ярослав наважився виступити проти свого батька. Це спричинило до нечуваного ра-ніше на Русі спалаху кривавої боротьби між нащадками Воло-димира Великого. Переміг Ярослав, якому довелося зосередити зусилля на відбудові країни та стольного града Русі — Києва.

Ярослав остаточно розгромив печенізькі орди у 1036 році і зо-середив свої зусилля на внутрішніх справах. Він виступив ініціа-тором упорядкування законодавства. За роки його правління у Києві було створено перше писане зведення законів Київської Ру-сі — «Руську Правду». Ярослав розбудував Київ, прикрасив його величними спорудами.

З ім'ям Ярослава Володимировича пов'язаний небачений до-ти розквіт давньоруської культури і наукових знань. Тому не дивно, що саме за часів Ярослава у Києві в 1037—1039 роках бу-ло створено перший літописний звід. На давньоруських землях відкрито багато шкіл, в яких дітей навчали грамоти. Можливо, розповіді літописців про любов Ярослава до вченості та мудрості дали привід прийдешнім поколінням наректи його Мудрим. Ці успіхи сприяли підвищенню авторитету давньоруської держави в середньовічному світі. Так, три дочки Ярослава були королевами інших держав Західної Європи. Ярослав дожив до похилого віку і помер 20 лютого 1054 року у зеніті своєї могутності та сла-ви у віці 76 років.

Василь Григорович-Барський

Народився 1 січня 1701 року в Києві, у сі-м'ї крамаря. Закінчив церковнопарафіяльну школу, вступив у 1715 році до Київської Ака-демії. Не закінчивши її, вирушив у подорож. У 1723—1747 роках відвідав Польщу, Угор-щину, Німеччину, Грецію, Італію, Палести-ну, Сірію, Аравію та Єгипет. Залишив опис подорожі, ілюстрований малюнками. «Манд-ри Василя Григоровича-Барського по святих місцях Сходу з 1723 по 1744 роки» вперше надруковані у 1778 році. У своїй праці він описує архітектуру міст, природу, життя людей... Повернувшись додому, помирає 7 жовтня 1747 року в Києві. Могила видатного мандрівника не збе-реглася.

Марія Приймаченко

Народилася ЗО грудня 1908 року в селі Болотня (тепер Київської області). Український майстер народного декоративного розпису, народний художник України з 1988 року.

У дитинстві захворіла на тяжку хворобу — поліомієліт. Але Марія Овксентіївна гідно і мужньо перенесла усі життєві знегоди. У 1936 році Марію Овксентіївну запрошують до майстерень при Київському музеї Україн-ського мистецтва. Вона малює, вишиває, захоплюється керамікою. З багатьох її творів виділимо:

серію малюнків «Звірі з Болотні» (1935—1941 роки), цикл «Людям на радість» (1960—1966 роки);

ілюстрації до дитячих книжок «Ой коники-сиваші» (1968 р.), «Товче баба мак», «Журавель» (1970 р.), «Чорногуз прий-має душ» (1971 р.). Відзначена Державною премією УРСР ім.Т. Г. Шевченка, 1966 р.

Володимир Малик (Сиченко)

Народився 21 лютого 1921 року в селі Новосілки Макарів-ського району Київської області. Під час Великої Вітчизняної війни добровільно вступив до Київського народного ополчення, потрапив у полон. У1950 році закінчив Київський університет. Учителював на Полтавщині та Київщині. Працює переважно у жанрі історичної про-зи. Романи «Посол Урус-шайтана» (1968 р.), «Фірман султана» (1969 р.), «Чорний верш-ник» (1976 р.), «Шовковий шнурок» (1977 р.) склали тетралогію «Таємний посол». Автор романів «Князь Кий» (1982 р.), «Черлені щити» (1985 р.), «Горить свіча» та ін. Ос-новна тема цих творів — боротьба україн-ського народу проти монгольських, туре-цьких, татарських, польських завойовни-ків, соціального гноблення. Володимир Кирилович романти-зує лицарство і чесноти простих людей. За твори історико-пат-ріотичної тематики для дітей удостоєний премії ім. Лесі Укра-їнки (1983 р.).

Ліна Костенко

Народилася 19 березня 1930 року в місті Ржищеві, українська поетеса. У1956 році закінчила Літературний інститут ім. О.М. Горь-кого у Москві. Друкується з 1946 року. Вже перші збірки Ліни Василівни «Проміння Землі» (1957р.), «Вітрила» (1958р.), «Ман-дрівки серця» (1961 р.) засвідчили прихід у літературу талановитої поетеси, сильної ін-дивідуальності. Глибоко пережите грома-дянське і мистецьке кредо Костенко з честю пронесла через важкі випробування застійних часів. Після шістнадцятирічної перерви вийшли збірка «Над берегами вічної землі» (1977 р.), пізніше — історичний роман у віршах «Маруся Чурай» (1979 р.) та ін. За цей роман і збірку поезій «Неповторність» Ліна Ва-силівна удостоєна Державної премії України ім. Т. Г. Шевчен-ка (1987 р.). Твори Ліни Костенко перекладено багатьма мо-вами.

Павло Попович

Народився 5 жовтня 1930 року в місті Узин Білоцерківського району Київської області, льотчик-космонавт СРСР, двічі Герой Радян-ського Союзу, генерал-майор авіації, кандидат технічних наук. Закінчив Магнітогорський ін-дустріальний технікум (1951 р.), військове аві-аційне училище (1954 р.) та Військово-повіт-ряну інженерну академію ім. М.Е. Жуков-ського (1968 р.). З 1960 року в загоні космо-навтів. 12—15 серпня 1962 року пілотований Павлом Романовичем корабель «Восток-4» здійснив перший у світі груповий політ з ко-раблем «Восток-3» (космонавт А. Г. Ніколаєв). З—19 липня 1974 ро-ку як командир корабля разом з Ю. П. Артюхіним здійснив косміч-ний політ. «Союз-14», на якому стартували космонавти, 5 липня був зі-стикований з орбітальною станцією «Салют-3». Під час польоту екіпаж виконав велику програму науково-технічних і медико-біологічних досліджень та експериментів.

Отже, скільки


Сторінки: 1 2 3