У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема: Українська козацька держава у другій половині ХVІІ ст.

План.

Політичне становище гетьманщини після смерті Б.Хмельницького.

Гадяцький договір.

Ю.Хмельницький. Поділ України на Правобережну і Лівобережну.

Андрусівським мир 1667 р.

Політична та економічна ситуація в Україні, що склалася після смерті Б.Хмельницького була досить складною. 1) Цар і уряд відверто ігнорував інтереси Української держави. 2) Українсько-трансільванська воєнна кампанія з 1657 р. у Польщі зазнала невдачі. 3) Завершення Національно-визвольної війни не привело до обґєднаня всіх українських земель.

Проте небезпеку для України становило загострення соціальної напруги в суспільстві. Вона була викликана ??? погіршення матеріального становища козацтва. Адже вони не отримували платні за свою службу. Тим часом, коли козацька старшина збагачувалася за рахунок прибутків з оренди. Майно козаків, які не мали засобів до існування , ??? на З.С. Тоді назрівав соціальний вибух.

Відчуваючи наближення смерті, Б.Хмельницький скликав у Чигирині козацьку раду. На ній було призначено ??? – генерального писаря Івана Виговського.

15 вересня 1657 р. на історичній раді у Чигирині Виговського обрали гетьманом з умовою, що після змужніння Ю.Хмельницького він передав йому гетьманські повноваження. Однак вже в жовтні на козацькій раді в Корсуні Виговський став гетьманом без будь-яких обмежень.

Іван Виговський народився на початку XVII ст., походив з православного шляхетського роду. Освіту здобув у Києві ???. перший час працював у суді і ??? адміністрації Луцька. Після 1638 р. став писарем при королівському комісарові у ??? Запорізькому. У битві під Жовтими водами воював на боці поляків. Там потрапив у полон до татар. Б.Хмельницький – викупив його, він приєднався до повстанців. З 1650 р. перебував на посаду генерального писаря набув великого досвіду державного управління.

Очоливши Українську державу Виговський продовжував зовнішню політику, якої ??? ???. 1) ??? відносини з царем зберігалися. Підтримуються опозиційні стосунки із трансільванським князем 3) шведським королем.

Восени 1657 р. внутрішня ситуація в Україні набула загрозливих рис. ??? 1) Січі розпочалося ??? геть. Виступи запорізьких козаків, які були невдоволені матеріальним становищем. Січова старшина на чолі з кошовим отаманом ??? Барабашем мріяла про політ. Лідерство в межах усієї України. Заколотним зверненням до царя з проханням обмежити владу гетьмана і прислати в Україну російських воєвод..

Виговський запровадив економічну блокаду Запорожжя. Тим часом в Україні запроваджено в ??? полку, яке очолив місцевий полковник Пушкар. Барабаш і Пушкар порозумілися і звернулися за підтримкою до Москви, очоливши Виговського перед царем. Цар і уряд вирішив скористатися цим, щоб послабити владу гетьмана. 1) Цар підтртримав стосунки з повстанцями, що підбурило їх до ??? дій. 2)Водночас Москва офіційно не виступила проти Виговського. 3) В березні 1658 р. до антигетьманоского повстання ??? ???.

Україні довелося пережити трагедію громадянської війни, ??? міжусобиць та вторгнення чужоземних військ. За цим періодом ??? закріпилася назва “Руїна”. Наслідком стало катастрофічне скорочення в Україні населення, та ??? економіки. Болючих втрат зазнали українська культура і ???.

Початок руйнівним процесам було покладено 1658 р. У ??? полки Виговського разом з татарами ??? виступили в похід на Лівобережну України. ??? ??? відбиватися ??? неподалік Полтави. М.Пушкар та І.Барабаш зазнали поразки.

Кровопролитні бої прихильників Виговського з повстанцями розпочали ??? ??? в Україні. Ці події започаткували ??? Руїни, від них український народ потерпава приблизно 3-х десятиліть.

Фактичне заохочення царським урядом синтетичних виступів, а також розширення присутності російських воєвод в Україні змусили І.Виговського навесні 1658 р. переглянути своє ставлення до Росії. Розпочалося налагодження українсько-польських відносин. Протягом кількох місяців відбулися переговори про зґєднання договору між Україною і Р.П.

Українська сторона розробила проект договору, за яким передбачалося включення України до складу Р.П. Авторами були: П.Тетеря, І.Виговський, Ю.Хмельницький. вони виходили з того, що Україна увійде до Р.П.. під назвою Руського князівства як третя складова федерації – поряд з Польським королівством ???.

16 вересня 1658 р. ??? м.Гадяча, відбулася рада, яка схвалила погоджений з польською стороною варіант угоди. У травні 1659 р. польський сейм затвердив цю угоду в урізаному вигляді.

Законодавчо схвалена Гадяцька угода передбачала: що 1) Рус. Князівство складається із 3-х воєводів - ??? Чернігівського, ???. 2) На чолі князівства мав стояти гетьман, якого затверджував король із 4-х кандидатів 3) гетьман позбавлявся права до зовнішньополітичних зносин. 4) козацький реєстр не міг перевищувати 30 тис.осіб %) селяни поверталися під владу своїх панів 6) Як православним так і католикам дозволялося посідати різні уряди, 7) князівство могло карбувати монету за польським зразком.

Унія не стосувалася 8) Воєводств 5-ти православних ??? отримували місце в сенаті, 9) В Україні дозволялося мати 2 академії і інші навчальні заклади, а також друкарні.

Гадяцька угода завдала удару по ??? Україні як ??? державі істотно зміцнювала засади її політичних і державних угод, а також передбачала ліквідацію соціальних завоювань селянства, міщанства і нереєстрового козацтва. Порівняно з Березневими статтями це був крок назад.

У період гетьманства Виговського спалахнула громадянська війна в Україні. Укладена з поляками Гадяцька угода не знайшла підтримки серед старшини і козаків, що стало основною причиною втрати Виговськии гетьманської булави. 23-24 вересня 1659 р. козаки проголосили гетьманом Ю.Хмельницького, проте обрання його гетьманом не могло врятувати Україну від громадянської війни.

Втрата козацькою Україною політичних і територіальних цінностей відбувалися протягом осені 1660 – літа 1663 рр. У листопаді 1660 р. ??? козацька рада в Корсуні схвалила Слободищенський трактат (??? ??? Гадяцької угоди) однак


Сторінки: 1 2