У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





 

  

 

(Закінчення Великої Вітчизняної війни і ціна Перемоги)

-

Насильство не живе одне і не здатне

жити одне: воно неодмінно сплетено

с неправдою. Між ними сама

родинна, сама природна

глибокий зв'язок: насильству чимось

прикритися, крім неправди, а неправди чимось

удержатися, крім як насильством.

Усякий, хто один раз проголосив

насильство своїм методом, невблаганно

повинний обрати неправда своїм

принципом.

(А. Солженицын)

Велика Вітчизняна війна, що почалася 22 червня 1941 року вторгненням німецьких військ на територію Радянського Союзу без оголошення війни є, без сумніву, одним із самих значних подій XX століття. В даний час актуальність проблематики ціни Перемоги значно зросла. Обумовлено це не тільки піввіковим ювілеєм закінчення війни, але і виникненням нових міжнародно-правових, соціально-економічних, морально-психологічних і інших проблем, викликаних розпадом держави, народ якого не тільки вистояв у безпрецедентному для XX століття напряженнейшем протиборстві, але і розгромив наймогутнішу військову машину в особі Німеччини і її союзників. У своєму рефераті я проаналізую хід воєнних дій заключного періоду війни, я розповім яку мужність виявили радянські люди в боротьбі з фашизмом, і, зупинюся на втратах Радянського Союзу: людських і матеріальних у роки війни.

У воєнно-стратегічному плані Велика Вітчизняна війна поділяється на 3 періоди:

Перший період продовжувався з 22 червня 1941 року по 18 листопада 1942 року. У цьому періоді було проведено більш 30 великих стратегічних і фронтових операцій, в основному, оборонних. Головним змістом періоду є: стратегічна оборона Радянських Збройних Сил, розгром військ супротивника під Москвою, провал спроби фашистської коаліції розтрощити СРСР у блискавичній війні.

Другий період продовжувався з 19 листопада 1942 року по 31 грудня 1943 року. Протягом другого періоду було проведено 26 великих операцій, з яких 23 наступальних. У цьому періоді відбувся докорінний перелом у ході Великої Вітчизняної війни.

Третій період продовжувався з 1 січня 1944 року по 9 травня 1945 року. У ході третього періоду було проведено 34 великих наступальних операцій. Головним змістом періоду є розгром фашистського блоку, вигнання його військ за межі СРСР, звільнення від окупації країн Європи, повний крах Німеччини і її беззастережна капітуляція.

Третій період. До кінця війни було ще далеко. Ворог продовжував окупувати велику частину СРСР. Його армія мала ще високу боєздатність, завзято пручалася. Вона нараховувала більш 10 мільйонів чоловік. Воєнна промисловість Німеччини і країн- сателітів забезпечувала випуск великої кількості бойової техніки, могла озброїти 225 піхотних і 45 танкових дивізій1.

Радянсько-німецький фронт залишався як і раніше вирішальним фронтом у Другій Світовій війні. На перше січня 1944 року з 365 дивізій і бригад Німеччини і її союзників, майже 70% знаходилося на східному фронті. З 37 танкових дивізій 25 діяли проти Червоної Армії. Фашистські війська на східному фронті нараховували близько 5 мільйонів чоловік, 54570 знарядь і мінометів, 5400 танків і штурмових знарядь, 3070 літаків2.

________

1 Радянська історична енциклопедія. Т. 3. С. 93

2 Там же.

Червона Армія мала до початку 1944 року 6 мільйонів 750 тисяч чоловік, 97690 знарядь і мінометів, 5630 танків, 8820 бойових літаків1.

Як ми бачимо, перевага в силах у Червоної армії малося, але зовсім не гнітюче. Воно складало близько 26% переваги в людях і 44% у техніку.

3 Радянська історична енциклопедія.

Третій період війни складався з трьох кампаній: зимово-весняної і літньо-осінній у 1944 році і кампанії 1945 року.

Зимово-весняна кампанія 1944 року (1 січня-31 травня)

Без оперативних пауз Червона Армія продовжувала настання.

Операції радянських військ у третьому періоді почалися 24 грудня 1943 року настанням на Правобережній Україні. Воно розгорнулося на величезних просторах - від Полісся до Чорного моря, від Дніпра до Карпат і проходило у важких умовах зими і весняного бездоріжжя протягом майже чотирьох місяців.

Одна з найбільших операцій у зимово-весняній кампанії 1944 року - Днепровско-Карпатская стратегічна наступальна операція. Вона являла собою систему взаємозалежних за часом і напрямком ударів десяти фронтових операцій. Вона проводилася військами 1, 2, 3, 4-го Українських фронтів. На завершальному етапі в ньому взяли участь війська 2-го Білоруського фронту. У складі чотирьох Українських фронтів до початку операції малося 2 мільйон 405 тисяч солдата й офіцерів2 В стратегічному угрупованню супротивника нараховувалося більш 1,7 мільйона чоловік. Таким чином, радянські війська в цій операції перевершували супротивника в 1,4 рази. У результаті прову-

________

1 Радянська історична енциклопедія. С. 94

2 Гриф таємності знятий. С. 197, 198

денных бойових дій був довершений розгром усього південного крила східного фронту Німеччини. Німецьке командування було змушено перекинути на правобережну Україну великі сили з заходу (34 дивізії і 4 бригади), чим послабило угруповання своїх військ а Європі.

Радянські війська звільнили величезну територію Правобережної України, висунулися на підступи до Південної Польщі і Чехословакии, а 28 березня вийшли на державний кордон і, форсувавши ріку Прут, вступили в Румунію. Уперше за роки війни бойові дії були перенесені за межі Радянського Союзу.

Ще гриміли бої на Правобережній Україні, а війська 4-го Українського фронту почали Кримську стратегічну наступальну операцію (8 квітня - 12 травня). Нанеся один нищівний удар з Перекопу і Сиваша, іншої з плацдарму в районі Керчі, радянські війська прорвали оборону 17-ий німецької армії і вийшли до Севастополя. 9 травня 1944 року радянські війська звільнили місто морської слави, а 12 травня розгромили залишки супротивника на мисі Херсонес. 17-я німецька армія, утративши 100 тисяч убитими і полоненими і усією військовою технікою, перестала існувати.

Безповоротні втрати 4-го Українського


Сторінки: 1 2 3 4 5