У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

«Діяльність ОУН-УПА у повоєнні роки»

ЗМІСТ

Вступ.

Розділ 1. Партизанська війна Української повстанської армії в 1944-1946 pp.

Розділ 2. Українська повстанська армія на Закерзонні. Рейди УПА.

Розділ 3. Підпільна діяльність ОУН-УПА в 1947-1953 pp.

Висновки.

Список використаних джерел та літератури.

 

Вступ

Актуальність теми дослідження. Мабуть, історія жодної країни не паплюжилась, не перекручувалась та не піддавалась остракізмові так, як прадавня і пребагата історія України. Поневолювачі усіх мастей намагались зробити наш народ покірним виконавцем своїх забаганок, а його багату землю – джерелом власного достатку. Комуністична імперія, крах якої відбувається на очах, як і попередні загарбники, робила шалені потуги, аби позбавити українців національної свідомості. Проводячи русифікаторську політику під виглядом творення "единой общности – советского народа", Москва накладала заборону на правдиву історію, підміняючи її низькопробними вигадками. За псевдонауковими теоріями, виникнення України припадало десь аж на кінець середньовіччя, з усіх гетьманів єдиновірним оголошувався Богдан Хмельницький, який одним розчерком пера у Переяславі здійснив не менше і не більше, як віковічну мрію українського народу.

Найлютішим ворогом України були буржуазні і небуржуазні націоналісти, які тільки те й робили, що думали, кому запродати власний народ. Анафемі піддавались Мазепа, січові стрільці, воїни УПА.

Щодо останніх, за часом визвольних змагань, то цілковиту рацію має професор Макмастерського університету (Канада) Петро Потічний, стверджуючи, що цей період "в офіційній радянській історіографії та публіцистиці злочинне перекручений". Ці матеріали, які нав'язувалися українським читачам, не що інше, як скандальні речі, зразки тотального плагіату, тотальної неправди, недоговорювання, фальші.

Викладене вище і зумовлює актуальність теми дослідження курсової роботи.

Об’єктом дослідження курсової роботи є боротьба з окупаційною радянською владою у післявоєнний період.

Предметом дослідження є діяльність ОУН-УПА у повоєнні роки.

Метою курсової роботи є дослідження діяльності ОУН-УПА у повоєнні роки.

Мета роботи реалізується шляхом виконання таких завдань:–

дослідити партизанську війну Української повстанської армії в 1944-1946 pp.;–

охарактеризувати діяльність Української повстанської армії на Закерзонні. Рейди УПА.–

дослідити підпільну діяльність ОУН-УПА в 1947-1953 pp.

Матеріали і висновки курсової роботи можуть бути використані у навчально-педагогічній практиці шкіл, училищ та ін.

 

 

Розділ 1. Партизанська війна Української повстанської армії в 1944-1946 pp.

Наближення Червоної Армії поставило перед УПА важке завдання: перейти німецьке-радянський фронт і опинитись у більшовицькому тилу. Відступаюча німецька армія не становила вже великої небезпеки для українських повстанців, тим паче, гітлерівці, розуміючи, що УПА буде боротись проти сталінізму, розпочинають звільняти із тюрем раніше заарештованих членів ОУН – С.Бандеру. Я.Стецька, Д.Гнатківську та інших. Коли на Україну дійшла вістка, що німці таки випустили з концтабору Степана Бандеру, Ярослава Стецька й інших націоналістів, то Р. Шухевич скликав в лютому 1945 р. конференцію ОУН. На цій конференції він запропонував, а конференція обрала головою ОУН Степана Бандеру, а заступником – Ярослава Стецька. Таким чином Степан Бандера став політичним вождем Української Повстанської Армії. [2, 37]

Словацькі частини вже давно не вступали в бої з українськими повстанськими відділами, а угорське військове командування підписало навіть таємний договір з УПА про взаємний ненапад. Зате наступ радянських військ створював серйозну загрозу для УПА. Місцевий люд з жахом чекав повернення більшовицьких вандалів, пам'ятаючи репресії 1939-1941 pp.

Двомісячні великі бої УПА, в яких червоні війська наступали цілими дивізіями, застосовуючи важкі гармати, літаки і танки, спричинялися до значних людських втрат. Влітку 1944 р. всі загони УПА отримали наказ Головного командування розчленуватись на відділи не більше як по дві сотні і перейти в Карпати або більші масиви лісів, а в менш лісистих районах розділитись на чоти або рої.

Ця зміна тактики дозволила групам "УПА-Захід" та "УПА-Північ" перейти фронт. У тилу повстанські сили зустрілись уже не з регулярними військовими частинами, а з відділами міністерства внутрішніх справ (МВС) і Міністерства державної безпеки (МДБ).

У другій половині 1944 р. всі західноукраїнські землі захопила Червона Армія. Першим кроком "визволителів" став примусовий загальний набір до війська. Мобілізованих не навчали військовій справі, їм не давали армійського обмундирування (тому їх називали "чорножупанники"), а одразу посилали на фронт, до того ж так, що тільки перші лави наступаючих мали гвинтівки, друга і третя повинні були забирати зброю в тих. що загинули. І з нею наступати на німецькі позиції. Із 700 тис. мобілізованих половина загинула у перших боях. Це без сумніву, було заплановане винищення українського народу. Наведена цифра могла б бути ще страшнішою якби не діяльність УПА, до лав якої, рятуючись від призову, вступали десятки тисяч людей. По завершенні мобілізації усі вони за бажанням були звільнені і повернулись до своїх домівок.

Після свого повернення більшовики одразу наклали на українські села контингенти м'яса і хліба і стягали їх жорстокою рішучістю. Протягом одного 1945 р. з двадцяти районів Львівської області було стягнено 83 655 цнт. зерна, 153 413 цнт. картоплі, 44 500 цнт. сіна, 18 496 цнт. м'яса [6, 28].

Знову розпочинається колективізація. Однак поки що вона проводиться обережно. Замість колгоспів більшовики стали пропагувати на західноукраїнських землях так звані "громадські господарства", які об'єднували кількох одноосібних господарів.

По всій Україні було введено справжню панщину. Кинувши заклик "Від зорі до зорі на колгоспнім лані", більшовики змушували селян працювати по 17-18 годин на добу.

В лісистих околицях введено "лісові норми". На село накладається обов'язок нарубати, наприклад, впродовж одного місяця та вивезти 1000-1200 кубометрів деревини. До цієї примусової праці зганяли людей із сіл, віддалених від лісу навіть на


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12