У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Р Е Ф Е Р А Т

НА ТЕМУ

Подорож у козацькі часи

 

Ой, у полі могила, широка

долина

сизий орел пролітає

Славне військо запорізьке

У бій виступає .

Всухаймося в слово козак і почуємо посвист шаблі, шерхотіння степової тирси, грізне й переможне Слава . Що то за люди були козаки , чому їх так називали , що вони зробили для України .

Козак – слово, ймовірно, турецьке . Означало воно вільну людину , яка жила воєнним промислом . Перші відомості про козаків містяться в писемних джерелах , які стосуютіся ІХ століття .

Степи подніпров я , які лежали пусткою , незважаючи на те , що дуже потерпали від татар і турків , усе більше приваблювали українців ( хоч серед козаків були і представники інших народів ) , які тікали сюди від панщини , утисків польської шляхти, або просто тих людей, що шукали волі , здобичі , воєнної слави. Вони гуртувалися тут , населяли землі по Дніпру , полювали звіра , ловили рибу , ставили фортеці , а голвне – боролися з турками і татарами .

Життя, повне небезпек , де вся надія на шаблю , силу та прудкого коня , манило до себе відважних людей. Українське козацтво складалося найсміливіших найвідчайдушніших , найсильніших – слабкі тут не виживали і не йшли в козаки .

Осередком козаччини стало Запорожжя – південні степи за порогами Дніпра . Вважається , що першу козацьку фортецю , свою першу столицю – Січ – козаки звели на острові Хортиця . Ймовірно , що її збудував князь Дмитро Вишневецький . Він був і першим козацьким гетьманом . За час існування козацтва місце розташування Січі декілька разів змінювалося .

На Січі зберігалися зброя , скарбниця , човни . Козаки не любили розкошів, проте зброю , особливо шаблю , мали найкращу . Того , хто пропив свою шаблю , з ганьбою виганяли з Січі . Усі разом козаки називалися Лицарством ,, , ,, Товариством ,, . Козацтво Січі становило Кіш , що поділявся на курені – військові одиниці , до яких входила певна кількість козаків. Куренем також називалося і житло , де жили козаки . Старший в Коші – кошовий отаман .

До Січі приймали усіх , хто приходив .Козаки голили волосся , залишаючи на голові лише чуб – оселедець та вуса . Одягалися в білі сорочки та шаравари- широкі, ,,як Чорне море ,, , - казали вони . Носили свити , жупани , кожухи . На ногах – чоботи .

Під час війни, у поході слово і наказ гетьмана були вищим над усе.

1

Зрадників , тих , хто не виконував наказів, або залишав товариша у біді,

пиячив у похоі ,- карали смертю . У мирний час частина козаків працювала у власному господарстві : розводила худобу , нацбільше – коней , ловила рибу , збирала мед . Те все міняли на хліб та інші речі .

Відвага і хоробрість козацтва ставали відомі по всій Україні , особливо українське козацтво уславилося своєю боротьбою з татаро – турецькими нападниками . Пам ять про них збереглася у піснях і думах .

…Далеко по степу розкидані так звані фігури- високі дерев яні вежі з бочкою смоли на самому версі . Біля них чатують по кілька козаків . Як тільки нацдальший з козацьких загонів помічає татарську орду , то одразу запалює свою фігуру . Побачивши на сусідній фігурі дим , козаки одразу запалюють свою фігуру , і так чиниться з фігури до фігури , передаючи таким чином звістку про напад аж до Січі . Таким же чином звістку про напад , через кілька годин знали на західних і північних землях .

Не завжди козаки чекали , коли на них нападуть вороги , а й самі йшли походами на них .

Козацький флот у кращі часи налічував до кількох сотень човнів - чайок. Наладнавши свої човни сміливці пливли Дніпром і Чорним морем , добиралися до турецьких володінь .

Вплив Січі поширювався на більшість земель України. Швидко козацтво стало відчутною силою . Тому польський уряд створив реєстр (Платна служба, на яку вступали козаки).

Проте більша частина козацтва завжди була осередком спротиву панування Речі Посполитої на Україні .

Гетьман Сагайдачний .Одним із козацьких ватажків , який намагався не силою , а мирно відстоювати права козацтва в Україні , був гетьман Петро Конашевич – Сагайдачний . Родом він був з Галичини . Юнаком опанував науки в Острозькій академії , був високоосвіченою людиною , володів кількома мовами , мав і велике вміння досягти поставленої мети . Приставши до козаків , швидко зажив серед них поваги , особливо вдалими походами проти татар і турків .

Сагайдачний не воював з поляками . Основою свого життя він вважав боротьбу з турками і татарами . У битві під Хотином 1621 р. Сагайдачного було важко поранено. Помираючи , він заповідав частину свого майна Київському і Львівському братерствам . Так і не видужавши Сагайдачний помер у Києві . Поховано цого поряд


Сторінки: 1 2 3