У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Берестейська церковна унія 1596 року була значною подією на історичному шляху українського народу

Берестейська церковна унія 1596 року була значною подією на історичному шляху українського народу. Виникнувши на тлі конкретних релігійних обставин, вона мала не лише релігійноконфесійний, але й соціальнополітичний, культурнонаціональний характер. Змінюючи загальний стан українського суспільства протягом століть, вона впливала на духовне й суспільне життя українців, тому факт укладення Берестейської церковної унії спонукає до осмислення її оцінки в національному розвитку українського народу.

Кінець ХVІ – I половина ХVП ст. є важливою епохою в житті українського народу. Це був час пробудження національної свідомості, культурнонаціонального самовизначення, перетворення українського народу в українську націю, час, “коли українська нація ледве пробудилася з віковічного сну, її спізнене національнокультурне життя щойно народжувалося” [1, с. 316]. Водночас це був складний період випробування життєвих сил і здібностей українського народу, коли розвиток національного буття відбувався під грізним наступом Польщі, експансія якої поширювалась на всіх ділянках як політичнокультурного, так і релігійного життя, що стосувалось усіх верств населення й було провідним у процесі полонізації. У справі окатоличення українців значну роль відіграли єзуїти, які в цей час розпочали енергійну діяльність щодо піднесення католицької церкви в Польщі та проти реформаційного руху. Ведучи боротьбу проти лютеранства, кальвінізму, соціанства, єзуїти боролися й проти православ’я, яке вони сприймали як схизму, а православних – як “іновірців”, яких потрібно навернути до “істинної” віри. Православна церква потребувала захисту й допомоги. Константинопольський патріарх не міг підтримати її, бо й сам був у важкому становищі, тож українська православна церква була залишена напризволяще, і духовенство її змушене було шукати підтримки в Римі, вибравши шлях саме церковного об’єднання.

Ідучи на союз з Католицькою Церквою, українські єпископи попередньо підготували проект статей, за якими Українська Православна Церква приступала до з’єднання з Римом. В основу цього проекту лягли постанови ФеррароФлорентійського Собору [1439 р.], на якому було проголошено примирення й об’єднання Західної і Східної Церков, узгоджено певні доктринальні розбіжності між ними, а саме: 1) про походження святого Духа – “всі християни повинні вірити, за правду віри приймати та ісповідувати, що Святий Дух від Отця і Сина відвічно є, і свою істотність і своє буття має від Отця разом і від Сина, і від обох відвічно, як від єдиного початку і від єдиного подиху, ісходить” [2, с. 86–87]; 2) про причастя – “… і на прісному, і на квашеному пшеничному хлібі справді звершується Тіло Христове. Нехай священики це чинять на одному з них, згідно зі звичаєм своєї Церкви – Східної чи Західної” [2, с. 87]; 3) про чистилище – “...ті, що розкаяно, в любові Божій померли, не мавши змоги принести плодів покаяння за свої гріхи і прогрішення, то їхні душі після смерти очищуються очисними муками...” [2, с. 87]; 4) про примат Папи – “...святий апостольський престол і Римські Архиєреї мають примат по всій землі, а сам Римський Архиєрей з наступником святого і верховного апостола Петра та правдивим намісником Христа і головою всієї Церкви” [2, с. 87].  

Крім того, що українська церква прийняла ухвали Флорентійського собору, в артикулах були також вимоги церковного й світського характеру для забезпечення інтересів нашої церкви. Обговоривши й затвердивши 33 умови укладення унії на Берестейському синоді в червні 1595 р., український єпископат передав їх (через апостольського нунція у Варшаві Маляспіну) Папі Клименту VШ. Провівши переговори з Римською курією, єпископиделегати Іпатій Потій та Кирило Терлецький 23 грудня 1595 року підписали в Римі акт з’єднання української церкви із Вселенською, який згодом (6 жовтня 1596 р. ) був ратифікований на соборі в Бересті й дістав назву Берестейської унії.

В укладенні унії були зацікавлені як Рим, так і Українська Православна Церква. Апостольський Престол розумів, що після упадку Царгорода і невдач Флорентійської унії відновлення загальної єдності Західної і Східної Церкви стало неможливим, тому Апостольська Столиця прагнула поступового об’єднання з нез’єднаними церквами, відриваючи їх зпід юрисдикції і канонічної залежності від патріарших престолів. Українська церква була першою, яка мала стати взірцем і мостом для з’єднання інших церков. Для українського ж духовенства це з’єднання із Вселенською Церквою мало, передусім, національнополітичне значення, а вже потім – екуменічне. Берестейська унія виступила як союз між національною Церквою українціврусинів (з її традиційною ієрархічною структурою та успадкованим від предків літургійним звичаєм) і Католицькою Церквою. Це дало змогу зберегти українську культурнорелігійну традицію, яка була стержнем національного життя народу, і зрівняло в правах православну ієрархію із латинською в Речі Посполитій. “Йдучи на підписання унії, українські ієрархи зберегли обряд Православної церкви, літургію, мову, все, що було пов’язане з українською традицією…” [3, с. 44]. Це означало, що Польська держава повинна була змінити своє ставлення до української церкви, і мали б припинитись переслідування, що їх терпіли православні. Після Берестейської унії мало наступити покращання в суспільному житті руського народу в складі Речі Посполитої. Українське духовенство діставало рівні права з польським, “духовники нашого обряду аби втішалися такими самими почестями і пошаною, як і особи римського обряду та нехай користуються вольностями і привілеями” [2, с. 58], вони звільнялися від сплати податків зі своєї особи та церковних маєтків і “підлягатимуть єдиним єпископам та лише ними каратимуться за будьякі промахи...” [2, с. 58]. Вище духовенство могло


Сторінки: 1 2 3