У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План:

План

1. Декабристські організації.

2. Діяльність декабристів.

Неможливо зрозуміти, що відбулося 14 грудня 1825 р. на Сенатському

майдані, у Санкт-Петербурзі, якщо не знати, що ж саме було задумано

декабристами, на якому плані вони зупинилися, що саме сподівалися зробити. Події обігнали декабристів і змусили їх виступити раніш тих термінів, що були ними визначені. Усі різко змінилося пізньою осінню 1825 р. У листопаду 1825 р. зненацька умер удалині від Петербурга, у

Таганрозі, імператор Олександр I. Сина в нього не було, і спадкоємцем

престолу був його брат Костянтин. Але одружений на простій дворянці, особі не царської крові, Костянтин за правилами спадкування престолу не міг би передати престол своїм нащадкам і тому відрікся від престолу. Спадкоємцем Олександра I повинний був стати наступний брат, Микола - грубий і жорстокий, ненависний в армії. Зречення Костянтина тримали в таємниці – про нього знав лише саме вузьке коло членів царської родини. Необнародуване при житті імператора зречення не одержало сили закону, тому спадкоємцем престолу продовжував вважатися Костянтине; він запанував після смерті Олександра I, і 27 листопада населення було приведено до присяги Костянтинові.

Формально в Росії з'явився новий імператор - Костянтин I. У крамницях

вже виставили його портрети, устигли навіть отчеканить кілька нових монет із його зображенням. Але Костянтин престолу не приймав, одночасно не бажав і формально не відрікался від нього як імператор, якому вже принесена присяга.

Створилося двозначне і вкрай напружене положення міжцарів'я. Микола,

боячись народного збурювання й, очікуючи виступу таємного суспільства, про яке вже був обізнаний шпигунами-донощиками, зважився, нарешті, оголосити себе імператором, так і не дочекавшись від брата формального акта зречення. Була призначена друга присяга, чи, як говорили у військах, “переприсяга”, - цього разу вже Миколі I. Переприсяга в Петербурзі була призначена на 14 грудня.

Декабристи ще при створенні своєї організації прийняли рішення

виступити в момент зміни імператорів на престолі. Цей момент тепер і

наступив. У той же час декабристам стало відомо, що вони віддані, - доноси

зрадників Шервуда і Майбороди вже лежали на столі в імператора; ще небагато - і почнеться хвиля арештів.

Члени таємного суспільства прийняли рішення виступати.

До цього на квартирі Рилєєва був розроблений наступний план дії. 14

грудня, у день переприсяги, на майдан вийдуть революційні війська під

командуванням членів таємного суспільства. Диктатором повстання був обраний гвардії полковник князь Сергій Трубецький. Війська, що відмовляються присягати, повинні вийти на Сенатській майдан. Чому саме туди? Тому що отут знаходиться Сенат, отут сенатори ранком 14 грудня будуть присягати новому імператору. Силою зброї, якщо не захочуть добром, треба не допустити сенаторів до присяги, змусити їх оголосити уряд низложенным і видати революційний Маніфест до російського народу. Це - один із найважливіших документів декабризму, що пояснює ціль повстання. Сенат, таким чином, волею революції включався в план дій повсталих.

У революційному Маніфесті з'являлося “знищення колишнього правління” і заснування Тимчасового революційного уряду. З'являлося про ликвидацію кріпацького праву і про рівняння всіх громадян перед законом; з'являлися воля печатки, віросповідання, занять, уведення голосного суду присяжних, уведення загальної військової повинності. Усі урядові чиновники повинні були поступитися місцем виборним обличчям.

Було вирішено, що як тільки повсталі війська блокують Сенат, у якому

сенатори готуються до присяги, у пріміщення Сенату ввійде революційна

делегація в складі Рилєєва й Пущіна і пред'явить Сенату вимогу не присягати новому імператору Миколі I, оголосити царський уряд низложенным і видати революційний Маніфест до російського народу. Одночасно гвардійський морський екіпаж, Ізмайловський полк і кінно-піонерний ескадрон повинні були з ранку рушити на Зимовий палац, захопити його і заарештувати царську родину.

Потім созывался Великий собор - Установчі збори. Вони повинни були

прийняти остаточне рішення про форми ліквідації кріпацького праву, про

форму державного устрою Росії, вирішити питання про землю. Якщо Великий собор вирішить більшістю голосів, що Росія буде республікою, одночасно приймалося б рішення і про долю царської родини. Частина декабристів дотримувалась думки, що можливо вигнання її за границю, частина схилялася до царевбивства. Якщо ж Великий собор прийде до рішення, що Росія буде конституційною монархією, тоді зі складу царюючої родини намічався конституційний монарх.

Командування військами при захопленні Зимового палацу було доручено

декабристу Якубовичу. Було вирішено також захопити і Петропавлівську фортецю – головний військовий оплот царя в Петербурзі, перетворити її у революційну цитадель декабристського повстання. Крім того, Рилєєв просив декабриста Каховського рано ранком 14 грудня проникнути в Зимовий палац і, роблячи як би самостійний терористичний акт,

вбити Миколу. Той спочатку було погодився, але потім, обміркувавши

положення, не захотів бути терористом-одинаком, що діє нібито поза планами суспільства, і рано ранком відмовився від цього доручення.

Через годину після відмовлення Каховського до Олександра Бестужева

приїхав Якубович і відмовився вести матросів і измайловцев на Зимовий

палац. Він боявся, що в сутичці матроси уб'ють Миколу і його родичів і

замість арешту царської родини вийде царевбивство. Цього Якубович не хотів брати на себе і зволів відмовитися. Тим самим різко порушувався прийнятий план дій, і положення ускладнювалося. Задуманий план почав валитися ще до світанку. Але баритися було не можна: світанок наставав.

14 грудня офіцери - члени таємного суспільства ще затемна були в

казармах і вели агітацію серед солдатів. Перед солдатами Московського полку виступив Олександр Бестужев. Від присяги новому царю солдати відмовилися й прийняли рішення йти на Сенатський майдан. Полковий командир Московського полку барон Фредерікс хотів було перешкодити виходу з казарм повсталих солдатів - і упав


Сторінки: 1 2 3