У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

на тему: Радянсько-польські відносини 1921-1939 рр.

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………………………………………0

Розділ 1 Становлення радянсько-польських дипломатичних відносин (1921-1926 рр.)………………………………………………………………………………………………..0

Розділ 2 Польсько-радянські відносини в період санацій (1926-1934рр.)………………………………………………………………………………………………..0

Розділ 3 Відносини Радянського Союзу та Польщі (1934-1939 рр.) Пакт Ріббентропа-Молотова і крах Другої Речі Посполитої…………………………………..0

Висновки……………………………………………………………………………………………………..0

Джерела та література………………………………………………………………………………..0

Додатки……………………………………………………………………………………………………….0

Вступ

Актуальність теми. В останнє десятиріччя ХХ ст. відбулися глибокі геополітичні зміни, які чітко окреслили важливе місце Польщі, України та Росії в Європі та світі. З об’єкта імператорської політики сусідніх держав, ці держави перетворилися на впливовий суб’єкт міжнародних відносин, повноправного члена світового співтовариства. Все це і зумовлює значимість дослідження ролі та місце України в європейській і світовій історії.

Впродовж тривалого історичного періоду доля українського, російського і польського народів найчастіше перепліталося, а у зв’язку з взаєминами між Україною, Росією та Польщею завжди були об’єктами пильної уваги істориків. Якісно новий етап в осмисленні українсько-російських та українсько-польських стосунків розпочався після розвалу радянської імперії, та відновлення державної незалежності України. Об’єктивне дослідження радянсько-польських відносин, особливо у ХХ ст., має винятково важливе не тільки наукове, але й практичне та політичне значення, сприяти гармонізації відносин між Україною, Росією та Польщею, загалом між українським, російським і польським народами. Вказана обставина підтверджує політичну і наукову актуальність дослідження цієї проблеми.

Автор дослідження поставив перед собою мету розкрити на основі опрацьованих джерел та літератури, як відбувався процес стабілізації радянсько-польських відносин, з даної мети дослідження випливають наступні завдання:

Визначити процес становлення радянсько-польських дипломатичних відносин 1921-1926 рр.

З’ясувати, як зміняться радянсько-польські відносини в період санації;

Охарактеризувати відносини Радянського Союзу і Польщі напередодні Другої світової війни.

Об’єктом даного дослідження вступають радянсько-польські відносини 1921-1939 рр., а предметом вивчення основних тенденцій та закономірностей радянсько-польської політики 1921-1939 рр.

Хронологічні рамки курсової роботи охоплюють період 1921-1939 рр. Практичне значення, матеріали курсової роботи можуть бути використані в навчальній практиці при розробці та читанні лекцій курсів, семінарських занять, конференцій.

Джерельна база. Автор курсової роботи використав «Христоматию по истории южных и заподных словян Т.2» та Ризький мирний договір 1921р., який є досить важливим фактом, що поклав початок стабілізації радянсько-польських відносин.

Досліджена тематика має широку історичну базу. Досить важливо для вивчення проблеми є монографія Зашкільняка та Крикуна «Історія Польщі», де досить ґрунтовно досліджено політичне та соціально-економічне становище польських земель в 1921-1939рр.

Значний внесок у вивчення даної теми вклав дослідник Ольшанський П. у своїй праці «Рижський мир», де охарактеризував радянсько-польські відносини напередодні підписання в Ризі договору та процес його підписання.

Крім того, в розробці даної тематики значну увагу приділив в своїй праці Мельтюхов М. «Советско-польские войны», де автор зробив спробу розкрити процес становлення радянсько-польських відносин, де важливе місце відводить виконанню статей Ризького договору.

Важливе значення у дослідженні даної теми має праця Гетьманчука «Українське питання в радянсько-польських відносинах 1920-1939 рр.» в якій розкриває винятково важливе значення України у стабілізації радянсько-польських відносин.

Окремі аспекти дослідження проблеми розробляли такі дослідники Т. Галицька-Дідух «Дипломатична боротьба та українське представництво на Ризькі мирні конференції 91920-1921рр.)», Манусевич А.(становлення та розвиток радянсько-польських відносин),Михутина И. (зміна відносин між двома державами Дембеки С.,Сиполс В.,Яровий В. та ін.

Методологічною базою курсової роботи вестимуть добре відомі методи дослідження історичних процесів та подій, принципи об’єктивізму, історизму та науковості.

Структура роботи обумовлюється метою і завданнями. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та літератури, додатків.

Розділ 1. Становлення радянсько-польських дипломатичних відносин

(1921 – 1926 рр.)

До Першої світової війни польські землі входили до складу Німеччини, Австро-Угорщини й Росії. У роки війни російська частина Польщі була окупована айстро-німецькими військами. Окупаційні уряди обіцяли Польщі незалежність, а Російська імперія офіційно оголосила її своєю автономією. Після жовтневого перевороту 1917 р. Польща відновила свою незалежність. Держави Антанти підтримали її оскільки вбачали в Польщі своєрідний бар’єр проти поширення більшовизму в Європі. В 1918 році в світі зароджується політичний напрям прометеїзм, який в подальші роки набирає широкого масштабу.

Між Радянським союзом та Польщею виникли суперечки, що до кордонів. Остання вимагала встановити їх по лінії Керзона: Збруч-Рівне-Сарни-Лухіму-Винейка-Дисна до річки Західна Двіна. При цьому вона добивалася, щоб залізно дорожня лінія Рівне-Сарни-Лунімец-Барановичі належала також її. За таких умов у 1919 – 1920 рр. відбулася радянсько-польська війна, вона мала перемінний характер. Не маючи підтримки з боку інших держав радянські війська не могли продовжувати війну.

Тому 4 серпня правління РРФСР висунуло пропозицію, що до готовності почати мирні переговори. У відповідь на це 5 серпня в Москві була отримана радіограма з текстом польського міністра закордонних справ, в якій йшлося про те, що правління Польщі: “…готове прийняти пропозицію Радянського союзу про відправлення представників до Мінська для ведення переговорів ”. 17 серпня в Мінську відбулася перша зустріч радянської та польської делегації. На ній обговорювалися питання, що до встановлення миру. З 11 вересня переговори проводили в Ризі.

18 березня відбулося заключне засідання мирної конференції. Після обміну доповідями голів делегацій відбулася церемонія підписання мирного договору між Росією і Україною з однієї сторони і Польщею з другої. Тепер основним завданням для обох держав була реалізація мирного Ризького договору. [8,с.99]

Ризька мирна конференція (1920 -1921 рр.) була важливим етапом в історії України. Радянсько-польські переговори засвідчили, що українське питання стало ключовим у роботі конференції. Конференція розглядалася польським урядом виключно як реальна можливість розширення кордонів Польщі за рахунок західноукраїнських і західнобілоруських земель. Про це свідчить лінія перемир’я, накреслена в ході


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7