У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ОРГАНІЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ ПІСЛЯ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ (ІДЕОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ)

Відроджена Україна потребує всебічної розбудови державних структур, могутньої духовної наснаги нації. Ту силу дає кожному народу ідеологія націоналізму. Власне, націоналізм будь-якої нації виникає з її зародження, з перших проявів етнічної самосвідомості. В мирну годину він є всепроникним творчим натхненням, яке увічнює націю пам'ятками культури, мистецтва, суспільно-політичними звершеннями, а в добу чужоземної навали – спалахує полум'ям гніву і непокори, і тоді націоналізм стає визвольним кличем, поривом, що трощить твердині найміцніших імперій.

Так і український націоналізм долав історичні рубежі, видозмінюючи форми й залишаючись за змістом глибокою філософією, баченням минулого, буденного, майбутнього нації, що штовхає її до дії. Були в ньому і крок князівських когорт, і козацька воля, і Шевченкова любов, і героїчна романтика Визвольних Змагань, і трагічний фанатизм вояків УПА.

Сьогодення кличе українських націоналістів до мирного державного розвитку. В травні 1993 року вперше на рідних землях відбувся Великий Збір Українських Націоналістів, який ознаменував остаточне перетворення визвольного Націоналістичного руху на державотворчий.

В Україні існує чимало політичних течій, які проголошують націоналізм своєю ідеологією. Вже не раз відзначалося, що нинішні перехідні роки скріплення державності чимось подібні до часів кристалізації визвольного Націоналістичного руху – тоді, наприкінці 20-х років теж існувало багато розрізнених груп , кожна з яких називала себе “націоналістичною”. Звичайно, нічого немає поганого в тому, що слово “націоналізм” впевнено входить в лексику українських політиків. Але звичайно важливіше, щоб сутність націоналізму не знебарвилась, звузившись до партійної програми чи розширившись до близького, але неадекватного поняття патріотизму. Перед українськими націоналістами, як і напередодні великого зрушення 1929 року – рік створення ОУН, – так і зараз постає завдання консолідації усіх верств, регіонів та політичних угруповань, – діями довести справжній зміст націоналізму.

В результаті другої світової війни на Заході опинилося кількасот членів обох ОУН, які у 1944-45 роках вийшли на волю з німецьких концентраційних таборів. Андрій Мельник знову очолив Провід Українських Націоналістів (ПУН) , а Степан Бандера став у проводі створених у лютому 1946 року Закордонних Частин ОУН (ЗЧ ОУН). Відразу після того почався в ЗЧ ОУН конфлікт за програмні і устроєві позиції ОУН. Бандера критично оцінив постанови ІІІ Надзвичайного Збору ОУН у 1943 році як невиправданий світоглядний і програмний поворот наліво. У свою чергу члени ОУН, які брали участь у протинімецькій боротьбі на Україні, закидали Бандері і більшості діячів ОУН, що були ув'язнені в німецьких концентраційних таборах, що вони не сприйняли програмних змін, санкціонованих згаданим збором, зберігають довоєнний світоглядний догматизм і виключність, відкидають вимоги внутрішньо-організаційної демократизації, розглядають УПА і УГВР як інструмент ОУН і т. п. Спір набрав відкритих форм на конференції ЗЧ ОУН у Міттенвальді (Німеччина), у серпні 1948 року Бандера і його прихильники здобули більшість і довели до виключення з ЗЧ ОУН провідників опозиції та їх прихильників (І.Бутковський, о. І.Гриньох, М.Лебедь, З.Марцюк, В. Охримович, М.Прокоп, Д.Ребет, В.Стахів, Є.Стахів та ін.)

На переломі 1953-54 років в ЗЧ ОУН створився новий конфлікт на тлі програмних розходжень. Безпосередньо його причиною стало повідомлення про становище Проводу ОУН на Україні, згідно з яким останній підтвердив програмні постанови ІІІ Великого Надзвичайного Збору і уповноважив особам, С.Бандеру, З.Матла й Л.Ребетова сформувати нове керівництво ЗЧ ОУН. Бандера і нова опозиція прийняли повідомлення з України за автентичне і на його основі почали переговори про реорганізацію ЗЧ ОУН. Переговори в справі реорганізації ЗЧ ОУН не дали позитивних наслідків, і в лютому 1954 року стався новий розкол. Більшість членів підтримало Бандеру, а меншість з З.Матлою і Л.Ребетом (звідти популярна назва “двійкарі”), утворили нову організацію спершу з тією самою назвою – ЗЧ ОУН, з кінця 1956 року з новою - Організації Українських Націоналістів за кордоном (ОУНз); перший голова – Л.Ребет, після його вбивства більшовицьким агентом Б.Сташинським у 1957 році – Р.Ільницький, а відтак Б.Кордюк, провідні члени: Р.Борковський, А.Камінський, К.Кононенко, В.Маркусь, Б.Підгайний, Д.Ребет, І.Козак. Головою ЗЧ ОУН був Бандера, після його вбивства Б.Сташинським у 1959 році – С.Ленкавський, з 1968 року Я.Стецько, який на ІV Великому Зборі того ж року був обраний головою ОУН. Провідні члени після 1954 року: І.Білинський, Г.Васькович, І.Вовчук, Р.Малащук, О.Тюшка, Л.Футала. Після смерті А.Мельника у 1964 році головою ПУН вибрано О.Штуля-Ждановича, провідні члени: Д.Андрієвський, Я.Гайвас, З.Городинський, О.Грановський, О.Зінкевич, М.Капустянський, З.Книш, С.Кобилянський, Я.Маковецький, М.Плавюк, Ю.Пундик.

Всі три ОУН діють далі у всіх країнах поселення еміграції. Найчисельнішими є ЗЧ ОУН. Під їх впливом є громадські організації: Об'єднання Українців Франції, Союз Українців Франції, Союз українців у Британії, Організація Оборони чотирьох Свобід у США, Ліга Визволення України в Канаді, Спілка української Молоді та ін.; газети: “Шлях Перемоги”, ”Гомін України”, “Визвольний Шлях”, “Ukrainian Review”. ЗЧ ОУН відігравало головну роль в Антибільшовицькому Блоці Народів (АБН). Під впливом ОУН під проводом О.Штуля є Українська Національна Єдність у Франції, Організація Державного Відродження у США, Українське Національне Об'єднання в Канаді, “Відродження” в Аргентині; газети: “Українське Слово”, “Новий Шлях”, “Самостійна Україна”. Обидві ОУН мають чималий вплив в Українському Конгресовому Комітеті Америки (УККА) і у Світовому Конгресі Вільних Українців. Особливістю ОУНз є її пов'язаність з програмою ІІІ Великого Надзвичайного Збору ОУН 1943 року та об'єднання частини інтелектуальних діячів, викладачів університетів і публіцистів; орган – місячник “Український


Сторінки: 1 2 3