У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Народний Рух України: місце в історії і політиці

Магістерська робота

Зміст

Стор.

Вступ ………………………………………………………………………………3

Розділ I.

Історія та джерела до проблеми вивчення історії НРУ……….………….….....7

Розділ II.

Боротьба НРУ за незалежність України…………………………….…………33

Розділ III.

Діяльність НРУ, як політичної партії………………………………...………...62

Розділ IV.

Місце і роль НРУ у сучасному політичному житті…………………………..88

Висновки ……………………………………………………………………….101

Список використаних джерел та літератури…………………………………107

Вступ

Актуальність даної роботи зумовлена потребою дослідження діяльності політичних партій, внесок яких у становленні Української держави є суттєвим, хоча і неоднозначним. В цьому аспекті потребує детального вивчення та висвітлення діяльність НРУ ( з 1993 р. – політичної партії), який відіграв важливу роль у суспільно – політичному житті України, в змаганнях за її незалежність. Становлення Руху як партії у першій половині 90-х рр. відбувалося в умовах, спільних для всіх політичних сил. Закономірною реальністю цього процесу був розкол як кризове явище, що мало свої причини виникнення, межі існування та наслідки. З середини 90-х рр. Рух втрачає завойований статус впливової партії, свідченням цього були президентські ( 1994 р. ) та парламентські ( 1998 р. )вибори. Наслідком власної політичної діяльності, виразником якої була фракція НРУ, стало виникнення внутрішньопартійної кризової ситуації у 1997 – 1999 рр., у результаті чого відбувся розкол найбільшої націонал - демократичної партії.

Внутрішньо – партійні процеси, які проходили у середині Народного Руху на рубежі XX – XXI ст., та діяльність партії в цих умовах залишаються практично не розкриті для широкого наукового та громадського загалу. Потребує дослідження і оцінка керівними органами НРУ причин та сутності розколу 1999 р., що викликали внутрішньопартійний кризовий процес, в результаті якого відбулось політичне та організаційне роз'єднання партії.

Розробка означеної теми становить безумовний науковий інтерес і має важливе практичне значення з огляду на її недостатнє висвітлення. Необхідним є виважене осмислення організаційної еволюції Руху, досвід якого є досить повчальним для сьогодення за умов становлення та розвитку партійної системи в Україні.

Актуальність дослідження обумовлена також необхідністю комплексного вивчення історичних передумов виникнення і діяльності НРУ у контексті українського державотворення.

Об’єктом дослідження є НРУ, як громадсько-політична організація та політична сила, що відіграла важливу роль в процесах національно-демократичної боротьби України за державну незалежність.

Предметом дослідження є основні тенденції та особливості розвитку НРУ, роль і місце НРУ в суспільно-політичному житті України, його участь у процесах національно-духовного відродження.

Хронологічні рамки роботи охоплюють період від 1989 р. до 2008 рр. Нижня межа – час появи в середовищі відомих українських письменників, науковців і колишніх правозахисників – дисидентів ідеї створення національної громадсько-політичної організації – НРУ за перебудову. Верхня межа – сучасний стан розвитку партії.

Мета роботи полягає у комплексному науковому аналізі та з’ясуванні змісту і напрямів багатогранної діяльності НРУ, визначенні пріоритетних аспектів його громадської праці в контексті головних віх національної історії XX – початку XXI ст. та ролі рухівської організації у суспільно-політичному житті України, а також визначити роль НРУ як партії в українській історії.

Виходячи з цієї мети, були поставлені наступні завдання:

проаналізувати наявну історіографію та джерела до проблеми вивчення історії НРУ;

висвітлити участь Народного Руху України у боротьбі за здобуття незалежності України;

розкрити діяльність НРУ, як політичної партії;

з'ясувати місце і роль НРУ у сучасному політичному житті.

Методологічну основу дослідження складають принципи історизму, наукового та об’єктивного підходу до вивчення теми, які передбачають з’ясування умов виникнення, розвитку подій, розуміння їх причинно-наслідкового зв’язку. При розв’язанні конкретних дослідницьких завдань було використано такі методи: проблемно-хронологічний, порівняльний, систематизації і класифікації фактів. Використання сукупності методів стало можливою умовою для розв’язання поставленої мети, сприяло висвітленню змісту і напрямів діяльності Руху, його місця і ролі у суспільно-політичному житті держави.

Наукова новизна дослідження полягає у спробі комплексного висвітлення діяльності Народного Руху України в досліджуваний період на основі узагальнення доступних джерельних матеріалів.

Одержаний результат формує якісно новий науковий і пізнавальний погляд на роль НРУ у здобутті Української держави та його впливу на національно-політичні процеси, дає можливість по-новому підійти до оцінки важливих аспектів історії створення і діяльності Руху в досліджуваний період. На прикладі діяльності НРУ порушується одна з граней фундаментальної наукової проблеми – місця і ролі національної еліти у громадсько-політичному житті, піднесенні національної свідомості та утвердженні державницьких ідеалів серед українців.

Цілісне вивчення проблеми дозволило об’єктивно висвітлити питання виникнення та діяльності Руху в контексті національно-демократичного відродження та популяризувати його засновників серед громадськості.

З’ясовано комплекс суб’єктивно-об'єктивних причин виникнення внутрішньопартійної кризи усередині НРУ, встановлено етапи її розвитку, в результаті якої відбувся розкол її наслідки.

Проведено аналіз процесу визнання легітимності новостворених партій на базі НРУ. Показано вплив внутрішньопартійних кризових процесів на участь виборців у виборчих кампаніях 1998, 1999, 2002, 2004, 2006, 2007 рр. та їх наслідки.

Виявлено законотворчу та громадсько-політичну діяльність Руху в умовах внутрішньопартійної кризи. З’ясовано напрямки, форми та методи діяльності організаційних підрозділів Руху у виконанні програмних рішень партії.

Результати дослідження поглиблюють наукові знання про діяльність НРУ в зазначений період.

Практичне значення даної роботи полягає у тому, що проаналізований фактичний матеріал, теоретичні положення й висновки можуть бути використані при написанні рефератів, доповідей, курсових робіт, проведенні лекцій та семінарів, а також сприятимуть поглибленню дослідження національно-демократичного руху в цілому.

Апробація теми. Основні положення магістерської роботи були обговорені підчас проведення щорічної студентської науково-звітної конференції у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника ( березень 2009р.).

Структура та обсяг роботи. Робота побудована за проблемно-хронологічним принципом і складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел та літератури ( 88 найменувань). Загальний обсяг


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33