У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Заснування міста Станіслава Андрієм Потоцьким,та первісний вигляд міста

Реферат

Заснування міста Станіслава Андрієм Потоцьким,та первісний вигляд міста.

Гість міста, довірений дворянин польського короля Речі Посполитої Яна ІІІ, Франциск Далейрак наприкінці століття побачив Станиславів ось таким: «Має він величний палац, збудований гарно й декоративно з каменю. Ринок, доми, мешканці й арсенал відзначаються над всі інші міста Руси... Роблячи висновок з одягу чоловіків і жінок, не менше також з частих ярмарків, які щодо багатства й різноманітності товарів не поступалися ярмаркам у Львові та Варшаві, можна б назвати Станиславів серцем королівства, хоч його околиця зовсім знищена».

Найпоширенішою версією, щодо «народження» міста між двома Бистрицями, є така: Станіслав заснував у 1662 році польський магнат Андрій Потоцький, який був представником давнього галицького магнатського роду, володів значними латифундіями на Покутті. Станіслав було засновано як місто-фортецю, столицю цих латифундій з відповідною містобудівельною програмою.

. Починалося місто з витягнутої восьмикутної фортеці біля невеликого українського села Заболоття. Для власника міста там був збудований дерев’яний замок.
7 травня 1662 року Андрій Потоцький видав привілей про надання фортеці Магдебурзького права і з того часу цей день вважається офіційною датою заснування міста. У 1663 році король Ян Казимир юридично підтвердив Магдебурзьке право та затвердив перший міський герб.

Місто-фортеця було споруджене в короткий термін (5 місяців) за проектом Франсуа Корассіні з Авіньйону (Франція) у формі правильного шестикутника з додатковими бастіонами, редутами і фортом. Фортеця будувалась за останнім словом новітньої фортифікаційної науки, яка вже не передбачала традиційних середньовічних башт, бійниць у стінах, бойового помосту для захисників з внутрішньої сторони. На вістрях шестикутника розташувались бастіони - зовнішні п\'ятикутні укріплення, що дозволяли здійснювати флангуючий мушкетний обстріл вздовж стін. Поперечний розріз стін складав земляний вал завширшки 20 - 30 м, зміцнений ззовні дубовими колодами. Вже після 15 років заснування Станиславівська фортеця була настільки сильною що змогла зупинити у 1672 р. величезну турецьку армію, витримавши тривалу облогу.

Заснування міста припало на дуже нещасливу пору для Польського Королівства. Безперервні зовнішні та внутрішні війни постійно потрясали Річ Посполиту. У ті часи небезпечно було залишати місто без фортифікацій і засобів, необхідних для оборони. З цієї причини засновник міста з не малими витратами зводив навколо фортеці високі мури і насипав широкі вали.



До 1672 року була завершена реконструкція фортеці — дерев’яні укріплення замінено на цегляні, збудовано кам’яні в’їзні Галицьку і Тисменицьку брами. На території фортеці збудували також перший цивільний будинок-палац Андрія Потоцького (палац у реконструйованому вигляді зберігся до наших днів).

Місто у ХVII–XVIII століттях мало шість дільниць: середмістя, де проживало багате католицьке населення, патриції, орендарі і заможні верстви купців та ремісників, підзамче та чотири передмістя: Заболотівське, Тисменицьке, Галицьке і Лисецьке, в яких жили здебільшого плебеї.

12 вересня 1683 року в битві з турками під Віднем загинув найстарший син засновника міста Андрія Потоцького Станіслав. Тіло патрона міста привезли до Станіслава і з великими почестями поховали в колегіальному гробівці у родинному парафіяльному костелі Потоцьких (нині художній музей на майдані А. Шептицького).

Станіславів - Місто в липах. Липу, по праву, можна вважати символом Станіславова. Ще з часів Австрійської Імперії найвідомішою і найбагатшою вулицею міста була Липова Алея (тепер вулиця Тараса Шевченка), з її розкішними віллами і дворами. Усе місто засаджене липами, вони повсюдно: обабіч доріг, у скверах і параках. Влітку місто наповнюється запахом меду і повітря набуває солодкавого присмаку. Так гарно в надвечір’ї пройтися парком в затінку лип.

Австрійський період

Радянський

Сучасний герб

Навесні 1994р. сесія Івано-Франківської міської ради затвердила сучасний герб: у іспанському щиті в лазуровому полі срібна міська брама з золотими відчиненими воротами та трьома рівновисокими вежами, кожна з яких завершена трьома зубцями і має по п'ять бійниць. В отворі брами стоїть Архистратиг Михаїл з опущеними крилами і піднятим мечем у правій руці та щитом у лівій. Щит увінчаний золотою міською короною з трьома вежками.