У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Високоякісна вода – як умова збереження здоров`я людини ( на прикладі Чернігівської області).

У замкнутій системі кругообігу води беруть участь атмосферна, океанічна, грунтова, річкова, озерна, льодовикова, біологічна, господарські ланки.

Вода для людини, тварин і рослин – важливий продукт, який беере участь у всіх життєвих процесах. Потреба у воді визначається не тільки нормальним перебігом фізіологічних процесів, а й її витратою на гігієнічні господарсько побутові та виробничі потреби. Тому, проектуючи централізоване водопостачання населених пунктів, враховують середньодобове постачання води на одного мешканця, яке складає для забудов будинками, обладнаними внутрішнім водогоном і каналі зацією без ванн – 125 – 160 л ; для забудов будинками, обладнаних внутрішнім водогоном і каналізацією з ваннами та підігрівом – 160 – 230 л ; для таких же забудов з центральним гарячим водопостачанням – 250 – 350 л. Для неканалізованих районів житлової забудови, в яких населення користується водою з водорозбірних колонок, норма витрати води на одного мешканця стано – вить 30 –50 л на добу.

Вода потрібна людині для забезпечення нормального функціонального стану організму, оскільки вона є середовищем в якому відбуваються обмінні процеси і має безпосередній вплив на здоров`я людини.

Особливе значення для здоров`я людини має хімічний склад води. Він впливає на перебіг захворювань, зокрема, викликаних надмірним або недостатнім надходженням в організм людини мікроелементів. Відомо, що разом з водою в організм людини надходять такі елементи як фтор, йод, мідь, цинк, марганець та інші, які відіграють велику роль в обміні речовини. Розподіл мікроелементів у природі нерівномірний, тому можлива як нестача так і надмірна кількість їх в їжі та воді. Внаслідок цього у людей можуть розвиватися захворювання – геохімічні ендемії. Так, наприклад, за відсутності достатньої кількості йоду у воді та їжі порушуються функції щитовидної залози, виникає ендемічний зоб. Щоб запобігти цьому захворюванню люди повинні споживати сіль з додаванням йодиду калію. Вода забруднена марганцем може сприяти порушенню ліпідного обміну, розвитку пневмонії, психічним розладам. Велике значення має наявність у воді фтору. Вміст фтору у воді сприяє нормальній мінералізації кісток та зубів. Але його надлишок викликає флюороз, його нестача призводить до іншого захворювання – карієсу.

Забруднення водойм хімічними речовинами призводить до порушення нормальних процесів самоочищення води, зміни деяких важливих властивостей мікроорганізмів і з рештою до зміни якості води.

Варто пам`ятати, що через воду можуть передаватися такі інфекційні захворювання як черевний тиф, холера, дизентерія, гепатит та інші. Збудники цих захворювань з`являються у воді в разі попадання в неї виділень хворих і бактероносіїв. Це може статися в разі забруднення нечистотами території, яка оточує водойм, або скидання їх у водойму. Багато збудників інфекційних захворювань, що потрапили у воду, можуть тривалий час зберігати життєздатність. Так, кишкова паличка виживає в колодязній воді 21 добу, в річковій до 183 днів; збудники дизентерії в колодязній воді не виживають, а в річковій від 12 до 92 днів.

Питання про доброякістність води у бактеріальному відношенні вирішують опосередкованим методом: шляхом визначення кількості кишкових паличок на одну літру води. Згідно з сучасними вимогами в 1 л питної води допускається не більше ніж 3 кишкові палички, тобто так званий колі–індекс повинен бути не більшим за 3.

Велику роль в оцінці якості питної води відіграють її органолептичні властивості: запах, смак, прозорість, колір, які людина визначає за допомогою органів чуття. Людина має захисну реакцію – відчуття відрази до води з незвичним запахом чи смаком .

По Чернігівській області (1999 р.) питома вага відхилень проб води від санітарних нормативів за мікробіологічними показниками склала: артсвердловини 0,8 (найбільше Щорський р-н – 9,7 , Коропський р-н – 4,5 ); в мережі – 4,7(найбільше – Ріпкинський р-н –8,3, Борзнянський р-н – 8,1) ; колодязі – 32,1(найбільше Чернігівський р-н – 82,6, Борзнянський – 65,1). Питома вага відхилень проб води від санітарних нормативів за санітарнохімічними показниками в середньому по області склала серед артсвердловин – 19,7( Сосницький р-н – 80, Бобровицький р-н – 63,6); в мережі – 9,5 (Бахмацький р-н – 34,1, Сосницький р-н – 28,8); в колодязях – 45,8 (Сосницький р-н – 77,9, Борзнянськй р-н – 91,5). Райони, які утримують перші місця за перевищенням проб води санітарних нормативів займають в області провідні міста по захворюванності населення на навоутворення – Сосницький, Семенівський, Куликівський, Бобровицький райони; злоякісні пухлини – Ріпкинський, Семенівський, Сосницький; гіперлазію щитовидноі залози – Щорський, Семенівський, Ріпкинський. Звичайно, причиною високої захворюванності в згаданих районах є не лише стан води, й складна екологічна ситуація в цілому. Та не варто забувати, що одним із основних її критеріїв є стан води.

Вода, що використтовується населенням для пиття та господарсько–побутових цілей повинна відповідати слідуючим гігієнічним вимогам:

Відповідати хорошим органолептичним властивостям.

2. Бути придатною за своїм хімічним складом для використання. Шкідливі речовини не повинні бути присутні в концентраціях, які небезпечні для здоров`я, або обмежують використання води в побуті.

Не містити патогенних мікробів та інших збудників захворювань.

Без будь–якого перебільшення можна сказати,що високоякісна вода – одна з обов`язкових умов збереження здоров`я людини.

High – quality water is a condition for Humans health care.

Shovkun T.M.

In this article the author reveals the connection between the quality of water and the Humans State of health.

УДК 547.5(28)(477)

Гідроекологічна характеристика київської ділянки канівського водоймища

Гідроекологічний стан київської ділянки


Сторінки: 1 2 3 4