У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Еколого-токсикологічні дослідження межиріччя Прип’яті та Стоходу

В останні два-три десятиліття двадцятого віку обов”язковими складовими частинами гідроекологічної оцінки впливу людини на аквасистеми стала також і еколого-токсикологічна характеристика [ 1 ]. Вона передбачає , як визначення вмісту власне забруднюючих речовин ( пестицидів , важких металів , нафтопродуктів , фенолів , синтетичних поверхнево-активних речовин та інших ) , так і оцінку міграції , трансформації та накопичення їх в екосистемах водних об”єктів , в абіотичній частині ( вода та донні відклади ) і в гідробіонтах різних трофічних рівнів . Міжнародний термін для визначення токсикантів - потенційно небезпечні токсичні хімічні речовини ( ПНТХР ) . В наслідок появи токсичних речовин вода набуває негативних властивостей - стає отруйним для живого середовищем . Процес поширюється на донні відклади , прибережні грунти , зависі та водні організми , що накопичують токсичні речовини в своїх органах та тканинах . З точки зору екології , надходження токсичних речовин в воду розглядають як процес токсифікації . Токсичність притаманна окремим речовинам , серед них провідну роль відіграють такі : а ) нафта і нафтопродукти ; б ) феноли; в ) хлорорганічні пестициди ( ДДТ та його складові , різні ізомери ГХЦГ ) , що застосовують у сільському господарстві ; г ) важкі метали ( ртуть , мідь , кадмій , цинк , залізо , нікель , хром та інші ) , що входять до складу стічних вод металургійної, металообробної та електрохімічної промисловості ; д ) неметали ( As ); е) легкі метали ( Al ) ; є ) мікроелементи ( W, V та інші ) ; ж ) детергенти та їх складові компоненти - синтетичні поверхнево-активні речовини (СПАР) - миючі засоби. Всі ці компоненти мають назву пріорітених токсикантів або токсичних речовин . Фактичний склад хімічного забруднення води значно складніший. У гідросферу потрапляють сотні тисяч речовин найрізноманітнішої хімічної природи - від простих елементів до найскладніших хімічних сполук , які взаємодіють між собою, утворюючи ще токсичніші сполуки , або нейтралізуючи одна одну [ 2 ] .

Матеріал та методика. Воду для токсикологічних аналізів відбирали під час роботи комплексної експедиції під керуванням к.б.н., ст.н.співроб. М.Л.Клєстова в серпні 2000 року на території регіонального ландшафтного парку (РЛП) “ Прип”ять - Стохід” в слідуючих точках : 1. р.Прип”ять, вище оз.Люб”язь; 2. оз.Люб”язь; 3. р.Прип”ять, нижче оз.Люб”язь; 4. р.Прип”ять, вище оз. Нобель; 5. оз.Нобель; 6.р.Прип”ять, нижче оз.Нобель; 7. р.Стохід, вище м.Любешів; 8. р.Стохід, ніжче м.Любешів ; 9. р.Стохід, гирлова ділянка; 10. р.Коростянка ( дренажний канал) .

Відбір проб води для токсикологічних досліджень проводився стандартними методами за загальноприйнятими методиками [ 3, 4, 5 ]. Вода відбиралася з поверхні водойм.

Вімірювання вмісту нафтопродуктів проводилося на спектрофотометрі “Specord 71 IR“ за стандними методиками[6]. Вимірювання вмісту пестицидів та СПАР у воді проводилися методом газорідинної хроматографії із використанням хроматографа “Цвет 500 М” за стандартними методиками [ 7 ]. Визначення летких фенолів у воді проводили за В.Лейте [ 6 ]. Визначення вмісту важких металів у воді проводили, у попередньо підготовлених пробах, на атомно-абсорбційному спектрофотометрі AAS–3 (Німеччина) [ 4 ].

Результати та обговорення. В доступній нам науковій літературі результатів еколого-токсикологічних досліджень річок Прип”ять та Стохід , виконаних у попередні роки виявити не вдалося. В підручику “Гідрохімія річок України”[ 8 ] серед інших матеріалів були приведені результати вмісту важких металів у воді річки Стохід, які наводимо нижче.

Таблиця 1. Середні багаторічні концентрації міді, цинку та хрому у воді річки Стохід, с.Малинівка, мкг/л [8].

Інгредієнти | Весняне водопілля | Зимова межень

Мідь | 2,5 | 0

Цинк | 6,0 | 2,0

Хром | 9,0 | 1,0

1. Вміст нафтопродуктів у воді .

Нафта та її органічні складові частини є токсичними речовинами , особливо для гідроекосистем та їх мешканців . При попаданні у водойми , нафта розтікається по поверхні води до тих пір поки її щось зможе обмежувати або поки не створиться надто тонка її плівка на поверхні . В цій плівці , як і в складових компонентах нафти , розчиняються ряд речовин , як органічних , так і неорганічних , зокрема такі важкі метали як залізо , мідь та цинк легко утворюють комплексні металорганічні сполуки , які потім сорбуються на часточках та осідають на дно . В зв”язку з цим явищем , нафтою та нафтопродуктами можуть бути сильно забруднені верхні шари донних відкладів та нижні придонні шари води . Органічні фракції нафти ( бензин , керосин та інші ) досить токсичні , причому їх токсичність зростає по мірі збільшення концентраціє цих фракцій при поглинанні чи розчиненні їх у компонентах водної екосистеми , як і власне у воді . У нафтопродуктах ( вуглеводнях ) також легко розчиняються , крім важких металів , ще й пестициди , особливо хлорорганічні .

Для досліджуваних аквасистем РЛП “ Прип”ять - Стохід “ джерелами забруднення нафтопродуктами є використання моторних човнів , миття автотранспорту , випадання із атмосфери та попадання із комунальними стоками міст та сіл .

В зв”язку з широким використанням автотранспорту в різних сферах народного господарства та впобуті


Сторінки: 1 2 3 4 5