У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Івано-Франківщина – унікальний у біогеографічному відношенні край з багатими природними ресурсами, різноманітним рослинним і т

на тему: „ Водні ресурси Прикарпаття”

 

Вступ

Характеристика водних ресурсів України

Характеристика потенціалу водних ресурсів

Характеристика території діяльності ОБЛВОДГОСПУ

Водні ресурси Івано-Франківської області

Висновок

Список використаної літератури

Додаток

Вступ

Івано-Франківщина – унікальний у біогеографічному відношенні край з багатими природними ресурсами, різноманітним рослинним і тваринним світом. Саме на Івано-Франківщині, більше, ніж деінде на Україні, збереглися природні ландшафти, незаймані території, особливо праліси, ендемічні і реліктові види рослин і тварин, саме тут є значні рекреаційні ресурси.

Івано-Франківська область розташована на південному заході України на стику Східно-Європейської рівнини та Українських Карпат. Територія області є складовою частиною історичної української землі - Галичини. Площа - 13,9 тис. км2 (2,4 % площі України).

Природні ресурси дуже різноманітні. На території області формується 8,6 % річкового стоку України, зосереджена значна частина лісових ресурсів (8,0 % площі земель лісового фонду і 10,0 % запасу деревини). В області є 635,5 тис. га сільськогосподарських угідь, 634,8 тис. га лісів, 2,6 тис. га водно-болотних угідь, 23,6 тис. га під водою (річки, ставки, водосховища), понад 300 джерел мінеральних вод, розвідано 224 родовища 25-и видів корисних копалин (нафта, газ, буре вугілля, торф, кам’яна та калійна солі, сірка, фосфорити, будівельні матеріали).

За біологічним різноманіттям область одна із найбільш багатих в Україні. Флора налічує 1500 видів судинних рослин, що складає 30 % всіх судинних рослин України. Хребетні представлені 435 видами, в тому числі ссавці - 74 видами (68 % всіх видів України), птахи - 280 видами (70 % загальної кількості видів птахів в Україні). До Червоної Книги України та Європейського Червоного Списку занесено 162 види рідкісних і зникаючих видів рослин і 28 видів тварин.

Водні ресурси області представлені поверхневим стоком басейнів річок Дністра і Прута, а також підземними водами. Об’єм середньорічного стоку річок, який формується в межах області, складає 5,02 млрд. м3/рік, в маловодні роки – 1,9 млрд. м3. Прогнозні запаси підземних вод – 376 млн. м3, прогнозні експлуатаційні – 79,0 млн. м3.

1. Характеристика водних ресурсів України

Під терміном “водні ресурси” розуміють усі води даної території (поверхневі – річки, озера, водосховища, ставки і підземні), придатні для господарського використання.
Забезпечення одного жителя країни водою місцевого стоку становить 1000 м3, що у 18 разів менше, ніж у Росії.
На території України нараховується більше 70 тис. річок. З 210 км3 річкового стоку найбільше (в середньому) припадає на Дунай – 123 км3, Дніпро – 53 км3, Дністер – 9 км3, Тису – 6 км3, Сіверський Донець – 5 км3 і Південний Буг – 3 км3.
Три тисячі озер України акумулюють у собі 11 км3 води. Найбільше з прісних – Світязь, солоних – Сасик, Ялпуг. Ресурси прісних озерних вод становлять 2,3 км3, солоних – 8,6 км3.
В Україні збудовано більше тисячі водосховищ, загальним об’ємом понад 55 км3. Найбільший каскад водосховищ створенний на Дніпрі.Ставки становлять найчисленнішу групу (близько 28 тис., об’ємом більше 3 км3) штучних водойм, які здавна споруджувалися на малих річках, у балках та ярах.
Запаси більш чистих, порівняно з поверх-невими, підземних вод перевищують 20 км3 і знаходяться, в основному, на півночі і заході. Глибина залягання їх коливається від 100 м на півночі до 600 м на півдні України. Серед підземних вод особливо важливу роль відіграють мінеральні, які зосереджені у 84 родовищах, з них 35 експлуатуються.У гірських регіонах України є термальні води, які залягають на глибині понад 500 м і ще недостатньо вивчені.
У цілому за запасами водних ресурсів Україна займає одне з останніх місць у Європі. Найбільшими споживачами води є промисловість, сільське і комунальне господарство.
Альтернативним джерелом водних ресурсів є моря, бо їх води вимагають опріснення. Найбільше господарське значення Чорного і Азовського морів, довжина берегової смуги яких становить майже 2 тис. км, полягає в тому, що вони є основою для розвитку морського транспорту, рибальства, відпочинку і лікування людей.

2. Характеристика потенціалу водних ресурсів.

Водні ресурси виступають джерелом промислового і побутового водопостачання, а тому відіграють вирішальну роль у розвитку всього народного господарства та у життєдіяльності населення.Водні ресурси України складаються з місцевого стоку, який фор-мується у річковій мережі на її території, та транзитного, що надхо-дить із сусідніх територій по Дніпру і його допливах, Сіверському Дон-цю, Дунаю тощо. За межами України утворюється близько ЗО км3 сто-ку (загальний його обсяг становить 210 км3).Основним показником водних ресурсів річок є пересічна багато-річна величина, або норма річного стоку. В середньому за водністю році ресурси місцевого стоку України складають 50 км3, а транзитний стік — 159 км3. Загальні водні ресурси держави сягають 209 км3. Тран-зитний стік більше ніж у 3 рази переважає місцевий, що значно обме-жує використання водних ресурсів для внутрішніх потреб. Отже, ос-новне джерело використання водних ресурсів України — місцевий стік річок і частина транзитного. Іншою обставиною, що обмежує викори-стання водних ресурсів, є їхній нерівномірний розподіл по території держави, внаслідок чого водозабезпеченість окремих адміністратив-них областей не однакова.

Найбільшу кількість води мають західні області, де на 1 км2 площі припадає від 100 до 600 тис. м3 місцевого стоку. Найменше забезпе-чені водою південні області. Так, у Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській і Херсонській областях на 1 км2 території припадає від 5-10 до 40 тис. м3 води на


Сторінки: 1 2 3 4 5