У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат з гігієни

На тему

ГІГІЄНА ГРУНТУ Й ОЧИЩЕННЯ НАСЕЛЕНИХ МІСЦЬ

ГІГІЄНА ГРУНТУ Й ОЧИЩЕННЯ НАСЕЛЕНИХ МІСЦЬ

Серед складових біосфери, які оточують людину, особливе місце займає літосфера. Під дією фізичних, хімічних і біологічних фак-торів у природі з неорганічних геологічних порід і залишків органі-чного світу утворився природний зовнішній покрив землі - грунт.

Грунт являє собою комплекс мінеральних і органічних части-нок, заселених великою кількістю мікроорганізмів. Мінеральними компонентами грунту є дрібні частки материнських гірських порід. Органічна частина складається з рослинних і тваринних організмів та їх залишків, які перебувають на різних стадіях розкладання. Серед них велике значення мають стійкі гумінові речовини.

Особливу роль в утворенні грунту відіграють мікроорганізми. їх у грунті надзвичайно багато. На глибині 50 см загальна маса бактерій у грунті досягає 7 тонн на 1 га. Вони розкладають органічні рештки рослинного і тваринного походження аж до утворення без-печних для людей азотовмістних солей, гумінованих речовин (доб-рива), синтезують білкові речовини.

Грунт значною мірою впливає на здоров'я і санітарні умови проживання людей. Залежно від хімічного складу і характеру грун-ту змінюються рослинність місцевості, хімічний склад продуктів рослинного і тваринного походження. Від нестачі чи надлишку пев-них елементів у грунті залежить їх кількість у воді, рослинах, що впливає на здоров'я населення. Так, при нестачі йоду виникає енде-мічний зоб, при нестачі фтору - карієс зубів, при надлишку фто-ру - флюороз, молібдену - молібденова подагра і ряд інших захво-рювань. Території з недостатністю чи надлишком певних елементів у грунті називають також геохімічними провінціями.

У зв'язку з науково-технічним прогресом значно зросло заб-руднення грунту екзогенними хімічними і радіоактивними речови-нами, які містяться в викидах в атмосферу та інших відходах про-мисловості, електростанцій, транспорту. Важливим джерелом заб-руднення грунту стали стійкі пестициди, які використовуються у сільському І лісовому господарствах. Впливають на природний хімічний склад грунту і мінеральні добрива. Мігруючи з грунту в

середовища, які контактують з ним, екзогенні хімічні речовини че-рез харчові продукти, воду та іншими шляхами можуть впливати на організм і здоров'я людини.

Від фізико-хімічних властивостей грунту залежить формуван-ня складу підземних вод. Заболоченість грунту, або високе стояння рівня ґрунтових вод робить клімат місцевості нездоровим і може бути причиною появи надлишкової вологості у будинках.

Потрапляння шкідливих речовин-з грунту в організм людини можна схематично представити у вигляді таких біологічних лан-цюжків (контактів):

1. Грунт-людина. Частіше при ручній праці в сільському гос-подарстві.

2. Грунт - атмосферне повітря-людина. У результаті розпаду органічних речовин утворюються метан, аміак, сірководень тощо, які можуть змінювати природний склад повітря, грунту і впливати на хімічний стан атмосфери.

3. Грунт - підземні води людина. Хімічні речовини (добрива, отрутохімікати, промислові відходи), що знаходяться в грунті мо-жуть потрапляти у підземні води,, із зливовими і талими водами мігрувати на великі відстані і з питною водою поступати в організм людини.

4. Грунт - відкрита водойма-людина. Зливовими і талими во-дами хімічні речовини змиваються з прилеглих територій у водойму, звідти під час купання або вживання води через рот або шкіру проникають в організм людини.

5. Грунт-відкрита водойма-риба-людина. Хімічні речовини, що потрапили у водойму, акумулюються рибою, яка вживається людиною.

6. Грунт — рослинні продукти харчування-людина. Через ко-реневу систему хімічні речовини з грунту потрапляють у рослини, які вживаються людьми у їжу.

7. Грунт-рослини-тварини-людина. Рослини спочатку вжи-ваються тваринами, а продукти тваринного походження-людиною.

Від механічного складу, величини часток і їх характеру зале-жать пористість, повітропроникність, водопроникність, вологоємність, теплоємність, тепловий режим і ряд інших властивостей, які зумовлюють інтенсивність біохімічних процесів, що відбуваються у грунті. Великозернистий грунт має менше пор, ніж дрібнозернистий. Ве-ликий об'єм пор має грунт, що складається з мілких глинястих часток, змішаних з органічними речовинами. У великозернистому піску пори займають приблизно 39,4 % всього об'єму, в глинясто-му грунті-52,7 %, в торф'яному-84 %.

У грунті завжди знаходиться певна кількість газів, які пос-тійно обмінюються з атмосферним повітрям. Інтенсивність газооб-міну залежить від змін барометричного тиску, різниці температур надземного повітря і повітря грунту, коливань рівня ґрунтових вод, наявності й кількості атмосферних опадів, глибини промерзання грунту, швидкості вітру і ряду інших факторів. Порівняно з атмос-ферним, у ґрунтовому повітрі завжди більше діоксиду вуглецю, во-дяних парів, менше-кисню.

Важливе значення грунту полягає і в тому, що його використо-вують для знешкодження рідких і твердих покидьків, багатих на органічні речовини, патогенні мікроорганізми і яйця гельмінтів. При незадовільному впорядкуванні населених місць і погано організо-ваній очистці покидьки і нечистоти забруднюють грунт, а при роз-кладанні органічних речовин - і атмосферне повітря сморідними газами. Забруднений органічними речовинами грунт є поживним середовищем для патогенних мікроорганізмів, які можуть заражати поверхневі й підземні води, овочі, поширюватися мухами, гризуна-ми І з ґрунтовим пилом.

У сучасних умовах зростає гігієнічне значення грунту в ство-ренні оптимальних санітарних умов життя населення не тільки з точки зору розміщення населених пунктів, але і використання вели-ких земельних масивів для різноманітних сфер людської діяльності. При цьому грунт не повинен шкідливо впливати на здоров'я людей.

З метою запобігання негативного впливу грунту на здоров'я людей вирішальне значення мають благоустрій і утримання населе-них пунктів, а також улаштування каналізації, брукування, озеле-нення, систематичне прибирання і поливання вулиць та дворів, са-нітарна охорона грунту І раціонально організована очистка тери-торій від покидьків.

Роль грунту в поширенні Інфекційних хвороб і геогельмінтІв

У грунті постійно знаходиться велика кількість мікроорганізмів. Є мікроби, які живуть у грунті постійно, інші можуть знаходитися тривалий час, а деякі швидко гинуть. Велике значення при цьому має здатність


Сторінки: 1 2 3 4 5