У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Міністерство екології та природних ресурсів України

СТАН
НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО
СЕРЕДОВИЩА ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ
ОБЛАСТІ У 2000 РОЦІ 

ЗМІСТ
1.
2.
2.1.
2.2.
2.3.
2.4.
2.5.
2.6.
2.7.
2.8.
3.
4.
5.
6.
6.1.
6.2.
6.3.
7.
8.
8.1.
8.2.
8.3.
9.
10.
10.1.
10.2.
10.3.
11.
12.
 

Міністерство екології та
природних ресурсів України
Державне управління екології та природних ресурсів у
Хмельницькій області 

У цьому році виповнюється десять років як в Україні, у т.ч. і в нашій області, була створена система органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища. З цією подією пов'язане започаткування щорічного видання офіційного документа, кваліфіковано висвітлюючого широке коло питань, пов'язаних із станом навколишнього природного середовища та роботою по його збереженню.
На робочих столах і книжних полицях студента і викладача, інспектора і спеціаліста, багатьох небайдужих до природи рідного краю хмельничан, налічується дев'ять книг офіційної доповіді про стан навколишнього природного середовища Хмельницької області. Використовуючи їх, вдосконалювали свої знання про природу рідного краю студенти і техніки, професійно зростали спеціалісти й організатори.
Сьогодні державне управління екології та природних ресурсів підготувало чергову, десяту, доповідь про стан навколишнього природного середовища області у 2000-му році.
Той факт, що книгу очікує чимало зацікавлених читачів, є визнанням праці колективу управління з поширення екологічної інформації та заохочення до подальшої такої роботи. Сподіваємось, що ця праця стане для усіх читачів джерелом необхідної інформації, стимулом до їх активної участі у розв'язанні екологічних проблем.
Використовуючи нагоду, висловлюю щиру подяку за надані матеріали до цієї доповіді керівництву обласного управління статистики, освіти, охорони здоров'я, санітарно-епідеміологічної станції, обласного центру з гідрометеорології, Подільської гідрогеологічної партії, державного лісогосподарського об'єднання "Хмельницькліс", Національного природного парку "Подільські Товтри" та інших служб, які відгукнулися на наше прохання.

Володимир Шмигований -
начальник державного управління
екології та природних ресурсів у
Хмельницькій області

1. ЗАГАЛЬНА ХАРЕКТЕРИСТИКА ПРИРОДНИХ УМОВ І ЕКОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ
Хмельницька область розташована у центрі Подільського регіону. Своїми природно-географічними факторами, рівнем природокористування і охорони довкілля у значній мірі визначає стан природного середовища усього краю і за його межами.
По фізико-географічному розташуванню область знаходиться в межах лісостепової зони, орографічно займаючи центральну і східну частину Волино-Подільської височини, а також західний схил Українського кристалічного щита.
Центральна частина Волино-Подільської височини простягається з північного заходу на південний схід і діагонально розділяє область на дві частини. Уклін північної частини області направлений у бік Волинського Полісся, південної - у напрямку Придністров'я.
Рівномірний нахил придністровської частини області порушується товтровим кряжем-системою рифових масивів і окремих, розкиданих широкою смугою, горбів. Висота кряжу сягає 60-65м., ширина-15-20км.
Гідрографічна мережа території області представлена басейнам трьох рік - Дніпра, Дністра і Південного Бугу з їх притоками.
Клімат - помірно-континентальний. Середньорічні значення температур за останні п'ять років складали +7,3-+8,30 , мінімальні - 24,2-22,00 , максимальні - +32,00- +33,80 . Середньорічні значення атмосферних опадів становили 625-699 мм.
Як і в цілому Подільський природно-господарський регіон територія області характеризується високим природно-ресурсним потенціалом, що створює передумови для її всебічного соціально-економічного розвитку і обумовлює відносно високий рівень антропогенного впливу на природне середовище.
Станом на 01.01.2001р. в області нараховувалось 1170 користувачів водними ресурсами, 978 підприємств, організацій та установ, здійснюючих вплив на атмосферне повітря, 129 - утворювачів відходів, 218 користувачів надрами. Більше 250 об'єктів відносяться до категорії екологічно небезпечних.
За умов відсутності або зношенності об'єктів, обладнання з забезпечення очистки стічних вод і атмосферного повітря, вичерпання ресурсу полігонів побутових відходів утримувати стабільним екологічний стан області стає все важче.
Забезпечення чистоти поверхневих вод, безпечного для природи складування і переробки побутових і промислових відходів, призупинення ерозії земель сьогодні є найголовнішими з екологічними проблемами Хмельниччини.
В усіх річках, за якими велося спостереження, спостерігалося перевищення норм гранично-допустимих концентрацій легкоокисних органічних речовин. Ще вищим було забруднення поверхневих вод речовинами азотної групи. Залишалися високими концентрації у воді солей важких металів, зокрема заліза, міді. Особливо високими були їх значення у річках Дніпровського басейну. В окремих річках відмічалося перевищення норм ГДК солей нікелю, цинку, хрому шестивалентного. Забруднення нафтопродуктами більш характерне для річок північної частини області.
За даними органів санітарного нагляду санітарно-хімічні показники відібраних проб з водойм першої і другої категорії і мікробіологічні показники водойм другої категорії, порівнюючи з попереднім роком стали кращими. Дещо погіршився стан водойм першої категорії з мікробіологічних показників. Кисневий рівень річок задовільний.
Не відбулося, порівнюючи з попереднім роком, особливих якісних змін у стані підземних вод. Як і в минулому році на деяких водозаборах у першому півріччі року відмічалося незначне перевищення граничних норм вмісту у воді нітратів, причиною якого було проникнення навесні через недостатньо загерметизовані свердловини талих вод. У другому півріччі забруднення підземних вод не відмічалося. В залежності від інтенсивності відбору спостерігалося незначне коливання рівнів води підземних водоносних горизонтів з тенденцією до пониження на водозаборах північної, південної та західної частин області і підвищення - у центральній і східній її частинах.
Особливості кліматичних умов, збільшення числа рухомого автомобільного транспорту, а також масове спалювання у весняно-осінній період опалого листя, городнього та побутового сміття призвели до збільшення концентрацій забруднюючих речовин в атмосфері обласного центру, особливо двоокису азоту. За кількістю встановлених органами санітарії перевищень ГДК з санітарно-хімічних показників стан атмосферного повітря області, порівнюючи з попереднім роком, поліпшився.
Незначне забруднення грунтів солями важких металів,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16