У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Рекреація – це відновлення здоров’я та працездатності шляхом відпочинку поза місцем проживання – у лоні природи або підчас тур

КУРСОВА РОБОТА

вивченння якості повітря в зонах відпочинку

на прикладі саду ім.Т.Г.Шевченко

РЕФЕРАТ

Курсова робота містить 3 розділи, 36 сторінок, 4 таблиці, 11 використаних джерел.

Об’єктом дослідженя є проблема забруднення атмосферного повітря у містах загального відпочинку.

Метою роботи є дослідження ступені вивченності проблеми якості атмосферного повітря у зонах загального відпочинку.

Методами дослідження є особисті дослідження автора та матеріали Міськвиконкому міста Харкова.

Промислова діяльність, якою людина намагається покращити свої житлові умови, забруднює навколишнє середовище, місце свого існування. Зелені насадження очищають повітря, яким ми дихаємо та створюють мікроклімат, що благотворно впливає на наше здоров'я.

АТМОСФЕРА, АТМОСФЕРНЕ ПОВІТРЯ., ЗЕЛЕНІ ЗОНИ, ОЗЕЛЕНЕННЯ, ПАРКОВІ УГРУПУВАННЯ, УРБОЕКОСИСТЕМА, РЕКРЕАЦІЯ, ЛАНДШАФТ, УРБАНІЗАЦІЯ.

ЗМІСТ

РЕФЕРАТ 2

ВСТУП 4

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ 6

РОЗДІЛ 1 ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ЯК СКЛАДОВА ГЛОБАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ УРБОЕКОСИСТЕМИ 7

1.1 Забруднення атмосферного повітря 7

1.2 Нормування якості атмосферного повітря 11

1.3 Санітарно-гігієнічні нормативи якості

атмосферного повітря 12

1.4 Основні джерела утворення і викидів

забруднюючих атмосферу речовин 14

РОЗДІЛ 2 ВАЖЛИВІСТЬ ЗЕЛЕНИХ ЗОН ДЛЯ

ЕКОСИСТЕМИ МІСТА 17

2.1 Зелені зони міста 17

2.2 Виділення й визначення розмірів зелених зон міст України 22

2.3 Охорона й використання лісів зелених зон міст 23

2.4 Функції рослинного покриву в містах 24

2.5 Санітарно-захисні зони 27

РОЗДІЛ 3 ФУНКЦІОНАЛЬНА РОЛЬ ЗОН ВІДПОЧИНКУ У ЖИТТІ

УРБОЕКОСИСТЕМИ 29

3.1 Основні відомості про паркові

угруповання урбоекосистем 29

3.2 Історія та значення саду ім. Т.Г. Шевченко 29

3.3 Вплив саду імені Т.Г. Шевченко на

навколишнє середовище м.Харкова 31

ВИСНОВКИ 34

СПИСОК ВИКОРИСТАННИХ ДЖЕРЕЛ 36

ВСТУП

Забруднення атмосферного повітря є однією з головних проблем великих міст. Потужність техногенного навантаження на атмосферне повітря збільшується з кожним роком. Промислова діяльність, якою людина намагається покращити свої житлові умови, тим або іншим чином забруднює навколишнє середовище, місце її існування. Крім того, існує також потужне природне забруднення середовища повітряного океану вулканічними викидами, пиловими бурами тощо.

Величезний збиток навколишньому середовищу, і як наслідок людині, наносять викиди в атмосферу від промислових підприємств, енергетичних об'єктів та автомобільного транспорту. Ці викиди містять такі шкідливі речовини, які становлять загрозу життєдіяльності та здоров’ю людини вже при малих концентраціях. Хоча степінь шкідливості цих речовин різноманітна та залежить від хімічного составу й фізичних якостей, їх постійне накопичення приводить до перевищення гранично припустимих концентрацій.

Атмосферне повітря – невідокремлима частина життя. Його якість, що визначає ступінь впливу фізичних, хімічних і біологічних факторів на людей, рослинний і тваринний світ, для здорового існування не повинна перевищувати певної дози. Високий рівень забруднення атмосфери зумовлений переважно підвищеним вмістом у повітрі специфічних шкідливих речовин, а також наявністю двоокису азоту й пилу. Більша частина цих речовин утворюється при згорянні звичайних органічних палив.

Благосприятливий вплив на екологічне становище міської середи оказують зелені насадження, особливо зосередженні у парках, де проводе час та відпочиває значна кількість міського населення. Зелені зони поліпшують електрогігієнічні властивості атмосфери. Відіграючи величезну роль у очищенні забрудненого повітря міст, збагачуючі навколишнє середовище киснем та поглинаючи двоокис вуглецю, вони роблять зелені насадження не тільки найголовнішою складовою зон загального відпочинку людини, а також необхідною частиною її життя. Естетичну цінність урбанізованих ландшафтів підвищують природні й штучні акваторії. Гармонічне сполучення водного дзеркала із прибережною зеленню робить ці куточки природи привабливими для всіх городян.

Методами дослідження є особисті дослідження автора та матеріали Міськвиконкому міста Харкова.

ГДК - гранично припустимі концентрації

ГДКм.р - гранично припустимі концентрації (максимально разовий)

ГДКс.с . - гранично припустимі концентрації (середньодобовий)

ГДКл . - гранично припустимі концентрації (для деревної рослинності)

СЗЗ - санітарно-захисні зони

РОЗДІЛ 1

ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ЯК СКЛАДОВА ГЛОБАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ УРБОЕКОСИСТЕМИ

1.1 Забруднення атмосферного повітря

Людство з давніх-давен забруднювало атмосферу. Уся промислова діяльність, якою людина намагається покращити свої житлові умови, тим або іншим чином забруднює навколишнє середовище, місце існування людини.

Крім того, існує також потужне природне забруднення середовища повітряного океану вулканічними викидами, пиловими бурами тощо.

Неважко представити, як почували б себе жителі промислового

гіганта – Харкова, якби довкола нього не було б надійного рослинного заслону – прилеглих лісових масивів, що входять у зелену зону міста в радіусі 50 кілометрів.

Саме ці лісові й міські насадження очищають повітря, яким ми дихаємо, воду, що ми п'ємо, створюють мікроклімат, що благотворно впливає на наше здоров'я.[5]

Рівень забруднення атмосферного повітря в Україні досить високий. За даними Мінстату України в останні роки щорічний середній загальний обсяг викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря становив 6,04 млн. т, причому 4,16 млн. т – від стаціонарних джерел забруднення. Високий рівень забруднення повітря залишається в містах України, які знаходяться переважно в Донецько-Придніпровському промисловому регіоні: Кривому Розі, Маріуполі, Донецьку, Запоріжжі, Дніпродзержинську, Єнакієвому, Луганську, Дебальцевому.

Основними забруднювачами атмосферного повітря на Харківщині є Змиївська ТЕС, ВАТ «Балцем» і підприємства паливно-енергетичного комплексу. Усього ж в області забруднюють повітря 1200 підприємств й 400 тис. одиниць автотранспорту.

Потужність техногенного навантаження на навколишнє середовище залежить від наявності і концентрації підприємств чорної й кольорової металургії, теплоенергетики, хімії, нафтохімії, гірничодобувної промисловості, цементних заводів.

Обсяг викидів забруднюючих речовин підприємствами Донецько-Придніпровського регіону складає 81% від загального обсягу викидів по країні. Ця величезна промислова зона є однією з найнебезпечніших для навколишнього середовища. Високий рівень забруднення атмосфери в цих містах зумовлений переважно підвищеним вмістом у повітрі специфічних шкідливих речовин, а також наявністю двоокису азоту


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8