У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ф

Природно-заповідний фонд Криму

 

Вступ

Як і в будь-якому іншому місці, в Криму трапляються стихійні природні катаклізми, що несуть загрозу життю людей, будівлям і спорудам. Хоча, варто відзначити, що глобальних катастроф в Криму ніколи не було.

Почнемо із землетрусів. Всі знають про Кримський землетрус 1927 року, найсильніший в історії Криму і України. Але Крим трясло і до того, причому досить часто. Найстародавніший на території Криму землетрус, який підтверджений джерелами, - Пантікапейський землетрус 63 р. до і. е. А в "Літописі кримських землетрусів" історик Арсеній Марков приводить досить значний список тих, що були документально зафіксовані з XVIII століття. У 1790 р. півострова торкнулася хвиля катаклізму, епіцентр якого знаходився в Румунії: "Крим був важ їм охоплений, особливо сильний струс землі був в південній частині півострова. Поштовхи повторювалися багато раз, причому кожен тривав не меншого 5 хвилин".

Трясло в Криму і в 1802, 1823,1827, 1832, 1838 рр.. Останнє - найвідчутніше: "Відчувалося в Сімферополі, Евпаторії. У Перекопі продовжувалося близько 2 хвилин, в декількох будинках дали тріщини стіни і печі. У Сімферополі декілька хвилин чули підземний гул. Сильних руйнувань не було ".

Далі з перервами від року до десяти років в різних місцях півострова відчуваються несильні поштовхи, що не завдають великої шкоди спорудам. Виключення - коли після землетрусу 1875 року е деяких севастопольських будинках і на обох інкерманських маяках з'явилися тріщини, в Георгіївському монастирі був пошкоджений купол верхньої церкви, в околицях міста серйозно постраждали житлові будови.

Але найвідоміший землетрус в Криму відбувся в 1927 р., причому це була серія землетрусів. Перше відбулося 26 червня. Важко було представити велику неприємність е розпал курортного сезону. В одну мить Крим зі всесоюзної здравниці перетворився на місце, з якого жадали вибратися відпочиваючі. Масла у вогонь підливали і слухи: говорили, що зруйновані міста і поселення. Запевняли, що вулкани викинули хмари попелу і потоки лави. Потяги, автобуси і теплоходи були переповнені курортниками, які в паніці рвонули омий, не використавши своїх 01 пусків. Землетрус дійсно був не слабким, але дали тріщини в основному старі татарські дона. Всього налічили 900 постраждалих будівель, збиток оцінили боям чим 8 мільйон рублів, проте людських жертв не було.

Про всяк випадок ялтинці, а також симферопольці і севастопольці якийсь час ночувати виходили на бульвари, в сквери. Чутки про майбутній та сильніший землетрус не угамовувалися. 29 червня землетрус повторився, цей раз поштовхи були слабкіші, але наляканий народ боявся що всі побоювання можуть підтвердитися

Та все ж землетрус повторився в ніч з 11 на 12 вересня. Він був найсильнішим і руйнівним, найбільш модні поштовхи мали силу до 8 балів. Епіцентр його знаходився в Чорному морі, в 50-70 кілометрах від берега. Поштовхи, що почалися вночі, продовжувалися і вранці, і пізніше, протягом декількох днів. Очевидці розповідали, як з моря піднімалися вогненні стовпи заввишки до 500 м. і шириною до півтора миль. Вогненні спалахи зафіксували і спостерігачі на мисі Лукулл і у Севастополя. Це горіли ті, що вирвалися на поверхню морить горючі гази, вихід яких спровокував землетрус.

У Сімферополі з будинків вибігали напіводягнені люди, декілька старих будов було перетворено буквально на купи каменів. У Севастополі виникло декілька пожеж, а багато будинків отримали серйозні пошкодження, а Ялті постраждало 70 %споруд.

Вранці 12 вересня в Ялті почали діяти рятувальником, складені із співробітників і робочих. Вони розгрібала завали, відшукуючи потерпілих. Як ні дивно, практично всі установи міста працювали, не дивлячись на пошкодження займаних мін будівель. Наприклад. Морське агентство було повністю зруйнована але люди трудилися на відкритому повітрі.

Цікава деталь: точних даних про постраждалих в перші дні після катастрофи газети не повідомляють, оперуючи фразою "сотні поранених, десятки убитих". Ця ж фраза - е книгах про землетруси, видані в 1927-1929 роках. Але в пізніших виданнях, аж до сьогоднішнього часу, ми бачимо конкретні цифри -трое загиблих, 65 поранених. Все-таки велика різниця - одиниці або десятки людей. Пояснення (у числі інших) може бути і таке: точні відомості про число потерпілих не розголошували, щоб потім видати інші цифри - на порядок змінені. Наслідки землетрусу намагалися згладити і применшити, що і вдалося.

Підсумки матеріальних втрат. В околицях Ялти повністю зруйновано 339 будинків, в самому місті зруйновано і сильно пошкоджено 541 будівля, в Севастополі -550 будинків. Зруйновано і постраждали різною мірою близько двох тисяч будинків. що належать Курортному управлінню - санаторії, удома відпочинку. Півострів ще довго оправлявся від наслідків стихії.

Кримчани пам'ятають і землетрус 1977р, епіцентр якого знаходився в Румунії, а в Криму відчувалися слабкі поштовхи, спостерігалися коливання зсмм. гойдання люстр, віконних завісок, меблів, чулося падіння посуди.

Для гірської частини Криму і Південного берега характерні обвали гірських порід. Так. під час землетрусу 1927 р. відбулися обвали в багатьох місцях ЮБК.

частковості, на горі Ліжко.

Гора Південна Демерджі відома своїми грандіозним глибами та хаосами на західному схилі. Величезні глиби конгломератів масою до 3000 т розкидано по всьому схилу гори. Утворився цей кам'яний хаос за останні 200-400 років г результаті дев'яти обвалів. Найбільший з них, відбувся в 1894 році, а останній - в 1982-му. Причому, обвал 1894 р. зруйнував крайні будинки села Демерюк і примусив жителів в переляку бігти. Після цього обвалу поселення було перенесене в безпечніше місце, туди,


Сторінки: 1 2 3 4