У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика району

Територія району-64,7 тис. га. Населення-62,7 тис. чол..

Калуський район розташований у північно-західній частині Івано-Франківської області. За адміністративно - територіальним устроєм Калуський район поділяється на 26 сільських рад та одну селищна раду, які об'єднують 53 сільських населених пункти. Центром району є місто Калуш - місто обласного значення. З північної сторони Калуський район межує з Львівською областю. Рельєф району - горбисто-рівнинний.

Надра Калущини багаті на корисні копалини. Калусько-Голинське родовище калійних солей є сировинною базою ВАТ "Оріана" і належить до родовищ світового значення. Балансові запаси калійних солей становлять 498 млн. тонн.

В районі виявлено запаси природнього газу та проводиться його промислове видобування. Район багатий покладами будівельних матеріалів: гіпсу, глини, піску. Надра землі, крім корисних копалин, містять значні запаси мінеральних вод.

Багатством та красою Калущини є ліси, які простягнулися через всю територію регіону та займають площу 18 тис.га, або 28 % загальної площі.
Вигідне географічне розташування регіону дозволяє налагоджувати взаємозв'язки з країнами Центральної Європи, з якими є прямі автомобільне та залізничне сполучення. Залізниця зв'язує з Івано-Франківськом та Львовом, де сходяться маршрути з дев'яти різних напрямків: Польщі, Угорщини, Білорусі, Росії, Румунії, Словаччини, Чехії та зі всієї України.

Загальна площа сільськогосподарських угідь, включаючи присадибні ділянки, становить 39082 га, з них ріллі - 28523 га, сіножатей -1778 га, пасовищ - 8129 га, садів - 651 га.

Відповідно до природніх умов району сільське господарство придатне для вирощування кормових, овочевих, зернових, технічних культур, відгодівлі худоби на м'ясо та молоко.

Традиційними та перспективними напрямками є вирощування льону-довгунця та ріпаку. В районі (с. Боднарів) збудовано потужний завод по переробці льону-довгунця, який був зорієнтований на переробку льонотрести з сільськогосподарських підприємств регіону. На даний час завод знаходиться в стадії банкруцтва, обладнання та будівлі законсервовані та зберігаються в доброму технічному стані

Провідними галузями промисловості є харчова та переробна. В районі працюють ВАТ " Калуський бровар", ВАТ "КАлуський молокозавод", ВАТ "Калуський харчовик", ТзОВ "Калуська солодовня" та інші.

Швидкими темпами розвивається малий бізнес. На сьогодні зареєстровано 1038 суб'єктів підприємницької діяльності, в тому чилі 180 малих підприємств.
На території району працює понад 160 підприємств роздрібної торгівлі та 49 підприємств громадського харчування.

Послуги зв'язку надаються населенню через 33 поштових відділення та 26 телефонних станцій. Район має покриття мобільним зв'язком.

Володіючи значним рекреаційним потенціалом та можливостями у задоволенні постійно зростаючого попиту на туристичні послуги є можливість спільно з потенційними інвесторами реалізувати в районі ряд проектів по створенню сучасних туристичних комплексів.

В Калуському районі, який є батьківщиною провідника ОУН Степана Бандери, збережені пам'ятні місця, пов'язані з національно-визвольною боротьбою українського народу. В с.Старий Угринів споруджено меморіальний комплекс визвольних змагань українського народу ім. Степана Бандери, який щорічно відвідують сотні громадян України , українці діаспори та гості з інших країн. В зв'язку з цим є хороші перспективи розвитку зеленого сільського туризму.

Зовнішньоекономічна діяльність району за останні 4 роки характеризується значним збільшенням (в 5 раз) експорту та позитивним сальдо експорту над імпортом.

Пріорітетними напрямками залучення інвестицій є вирощування та переробка технічних культур (льону-довгунця та ріпаку), розвиток м'ясо-молочних галузей сільського господарства, відновлення потужностей заводів по переробці молока та виробництва м'яса.

Калуський район має історичні традиції пивоваріння, та перобки плодово-ягідної сировини. Збережено потужності на ВАТ "Калуський бровар" та ВАТ "Калуський харчовик" , які мають розроблені інвестиційні пропозиції і в даний час працюють в процесі санації. Менш ніж на 50 відсотків завантажено потужності ВАТ "Калуський молокозавод", який має значну сировинну базу в районі.

В районі успішно працюють з щорічним нарощенням обсягів переробки лісу деревообробні малі підприємства ЗАТ "Лісопильне деревообробне підприємство", ЗАТ "Калушліспромгосп" та інші. Є значна сировинна база для вкладення інвестицій і створення нових підприємств цієї галузі. В районі створені і діють підприм-ства по виготовленню вікон та дверей європейського стандарту (ТзоВ "Європа-вікно"), меблів з натурального дерева (ТзОВ "Оріон" та інші).

Калуський район має необхідну інфраструктуру, сировинну базу, людські ресурси для швидкого розвитку деревообробної сфери виробництва. В Калуській райдержадміністрації є інформація по об'єктах власності місцевих громад та значної кількості земель несільсько-господарського призначення, які можна викупити для започаткування бізнесу.

Географічне розташування

Живописний куток - місто Калуш розташований на північному сході Івано-Франківської області. Одна з головних переваг міста - його вигідне географічне розташування. Добре розвинута транспортна мережа поєднує місто з Центральною Європою та Заходом через повітря, залізницю та автомобільні дороги. Мережа автомобільних доріг з'єднує Калуш з іншими містами, такими як (130 км), (280 км), (560 км). Ці та інші міста сполучені з Калушем також залізницею. В радіусі 300 км від міста пролягають кордони з Польщею (150 км), Угорщиною (300 км), Словаччиною (300 км), Румунією (240 км), що дає легкий доступ до країн Центральної та Східної Європи. За 30 км від Калуша, в м. Івано-Франківську, розташоване літовище, спроможне регулярно приймати важкі транспортні літаки (, , ). За характером рельєфу територія міста складається з рівнинної частини. Поверхня міста розчленована річками , , . 10 частина міста вкрита лісами.

Клімат

Клімат міста помірно-континентальний, вологий з прохолодним літом та м'якою зимою. Калуш лежить в Атлантико-континентальній кліматичній області. Клімат у місті формується під переважаючим впливом вологих повітряних мас Атлантичного океану та Середземного моря. Це зумовлює різке зниження температури повітря взимку до -20°С і підвищення температури влітку до +20°, +30°С. Зими, як правило, м'які, літо - тепле. Пересічна температура січня -4°,


Сторінки: 1 2 3 4