У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

З дисципліни:”Екологія людини”

На тему:

Загальний стан здоров’я населення України

Зміст

Вступ………………………………………………………………..3

Основні визначення здоров’я……………………………….…4-10

Здоров’я населення…………………………………….….…..11-14

Індикатори здоров’я……………………………………….…11-12

Демографічна ситуація…………………………………...…...…12

Народжуваність……………………………………………..…..12-13

Смертність…………………………………………….…….…..13-14

Негативний вплив антропогенних чинників навколишнього середовища на здоров’я населення……………………..…...15-26

Атмосферне повітря………………………………………..…16-17

Чинники житлових і громадських приміщень……..…….….17-18

Питна вода…………………………………………..………....18-19

Продукти харчування…………………………………………….19

Відходи……………………………………………………...…….19

Акустичне забруднення………………………………………….20

Неіонізуюче випромінювання………………………………...…20

Іонізуюча радіація……………………………………….…....20-24

Професійний вплив……………………………………….…..24-26

Показники здорового способу життя, можливостей його реалізації та засобів впливу на його нормування…………………..….27-28

Стратегія поліпшення здоров’я……………………….………29-30

Практична частина……………………………………………..…….31-45

Висновок…………………………………………………………............46

Список використаної літератури………………………………...……..47

Вступ

В даній роботі нам потрібно дослідити вплив різних чинниів на здоров'я людини. Здоров’я – це природний стан організму, який характеризується його рівновагою з навколишнім середовищем і відсутністю будь-яких хворобливих змін. Здоров’я людини визначається комплексом біологічних (спадкових і набутих) і соціальних факторів.

Здоров’я людини залежить від багатьох факторів: кліматичних умов, стану навколишнього середовища, забезпечення продуктами харчування та їх цінності, соціально-економічних умов, а також станом медицини. Також існує велика кількість антропогенних чинників, які впливають на здоров'я населння, основними з них є: атмосферне повітря, чинники житлових та громадських приміщень, питна вода, продукти харчування, акустичне забруднення, відходи, іонізуюча радіація, неіонізуючі випромінювання, професійний вплив та інше.

Для оцінки наслідків несприятливої дії чинників навколишнього середовища щодо здоров`я враховується наступне: біологічна дія шкідливого чинника, ступінь його розповсюдження, стійкість чинника у часовому просторі, розміри груп населення, які в тій чи іншій мірі знаходяться під негативним впливом. Чинники, що визнано шкідливими, забороняють до вживання, або регламентують їх надходження у навколишнє середовище. В Україні до теперішнього часу регламентування шкідливих чинників проводиться з позицій “примату здоров`я” і “нульового” ризику. Вважається, що при дотриманні розробленого нормативу, антропогенні чинники негативно не впливатимуть на здоров`я людей. Але це твердження не відповідає дійсності, в популяції завжди знайдуться індивіди більш чутливі - особи з хронічними захворюваннями легенів, печінки, спадковою схильністю і т.і.В Україні взагалі майже не користуються концепцією ризику (ймовірності виникнення) для регламентування і оцінки шкідливого впливу чинників навколишнього середовища. Поняття допустимого ризику існує тільки при регламентуванні радіаційного чинника (іонізуючого випромінення).

Здоров’я кожної людини яскраво відображається в загальній демографічній ситуації по Україні. Внаслідок катастрофічного погіршення стану навколишнього середовища загальний рівень здоров’я населення в останні роки різко знизився. Збільшився рівень захворюваності на хвороби серця, судинних захворювань мозку, алергічні захворювання, захворювання органів травлення, на рак, бронхіальну астму та цукровий діабет.

Відповідно знизився рівень народжуваності і збільшився рівень смертності в загальному по Україні. Рівень народжуваності на сьогодні найнижчий за всю демографічну історію, в той час як смертність в Україні неухильно зростає з середини 60-х років, але темп її підвищення суттєво прискорився у 90-ті роки у всіх вікових групах за винятком дітей у віці 5-14 років.

1.Основні визначення здоров’я
Протягом багатовікової історії людства на різних етапах розвитку суспільства вивченню проблем здоров’я завжди приділялася велика увага. Представники різних наук та фахів робили спроби проникнути в таємниці феномена здоров’я, визначити його сутність для того, щоб навчитися вміло керувати ним, економно використовувати здоров’я протягом усього життя та знаходити засоби для його збереження.

Вивчення різних аспектів здоров’я як якісної цінності людини та суспільства, вивчення складних взаємозв’язків між чинниками навколишнього середовища та здоров’ям людей є важливим завданням дисципліни “Безпека життєдіяльності”.
Здоров’я людей належить до числа як локальних, так і глобальних проблем, тобто тих, що мають життєво важливе значення як для кожної людини, кожної держави, так і для всього людства в цілому.Поняття “здоров’я” належить до числа складних медико-філософських уявлень. Нині існує відносно велика кількість різноманітних за напрямом, структурою та змістом визначень поняття “здоров’я”. Т.І. Калью на основі вивчення світового інформаційного потоку документів склав перелік 79 визначень сутності здоров’я людини, але і він є далеко не повним. Взагалі “здоров’я” – це природний стан організму, який характеризується його рівновагою з навколишнім середовищем і відсутністю будь-яких хворобливих змін. Здоров’я людини визначається комплексом біологічних (спадкових і набутих) і соціальних факторів. Останні мають настільки важливе значення в підтримці стану здоров’я або в появі і розвитку хвороби, що у преамбулі статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я записано: “Здоров’я – це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних вад”. Таке визначення поняття “здоров’я” є найбільш чітким, зрозумілим, повним і вміщує, насамперед, біологічні, соціальні та психологічні аспекти даної проблеми.

На основі вищесказаного виділяються три рівні опису цінності “здоров’я”:
1) біологічний – початкове здоров’я передбачає досконалість саморегуляції організму, гармонію фізіологічних процесів як наслідок максимуму адаптації; 
2) соціальний – здоров’я є мірою соціальної активності, діяльності відношення людського індивіда до світу; 
3) особливий психологічний – здоров’я є відсутність хвороби, але швидше заперечення її у значенні подолання (здоров’я – не тільки стан організму, але й стратегія життя людини).

Біологічні ознаки здоров’я передбачають фізіологічно нормальний стан і функціонування організму, тобто такий стан, за яким поточність формоутворюючих, фізіологічних і біологічних процесів в організмі підпорядковується доцільним біологічним процесам. Перші елементи здоров’я передаються дитині від батьків. З розвитком людини до визначеного ступеня змінюється й її здоров’я. 

На біологічному рівні здоров’я характеризується нормальною функцією організму на всіх рівнях його організації – організму, органів, гістологічних, клітинних та генетичних структур; нормальною поточністю типових фізіологічних і біохімічних процесів, які сприяють вираженню та відтворенню; здатністю організму пристосовуватися до умов існування в навколишньому середовищі, що постійно змінюються (адаптація); здатністю підтримувати постійність внутрішнього середовища організму; забезпеченням нормальної і різнобічної життєдіяльності та зберіганням живої основи в організмі.

Враховуючи, що людина є соціальною істотою, то


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12