У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1. Стан навколишнього природного середовища УкраЇни

Забруднення природного середовища

Основними факторами антропогенного впливу на навколишнє середовище є скиди забруднених стічних вод у природні поверхневі водні об’єкти, викиди шкідливих речовин в атмосферу, забруднення грунтів та тверді відходи промислових підприємств. Однією з головних причин порушення екологічної рівноваги як в окремих регіонах так і на планеті в цілому є забруднення навколишнього середовища.На мал.(1) зображено забруднення н/с  

мал..(1)

Природне забруднення має розподільчий (космічний пил, який практично не впливає на оточуюче середовище) або тимчасовий стихійний характер (пожежі, виверження вулканів). Рівень забруднення атмосфери в глобальному масштабі при цьому, як правило, залишається фоновим.

Антропогенне забруднення характеризується численністю видів та джерел внаслідок використання практично всіх хімічних елементів для забезпечення сучасних технологічних процесів.

1.1.1.Забруднення атмосфери

Атмосфера забруднюється (мал.2) аерозолями важких металів, синтетичними сполу-ками, радіоактивними та канцерогенними речовинами — їх понад 500. Найбільш поширеними речовинами, що забруднюють атмосферу є оксид вуглецю СО, двоокис вуглецю (вуглекислий газ) СО2, двоокис сірки SO2, оксид азоту NO2, вугле-водні CnHm, пил. Основними фізико-хімічними характеристиками забруднювачів повітря є їх хімічний склад та щільність, а для газоподібних речовин їх леткість,пружність та тиск пари, t кип. Масова концентрація всіх викидів вимірюється в мг/м3 та приводиться до норма-льних умов, тобто 20єС і 760 мм ртутного стовпчика. 

   

Парниковий ефект — глобальне потепління клімату.    

Утворення озонових дір.   

Зменшення прозорості атмосфери та збільшення хмарності.

Смог.

Кислотні дощі.

Корозія металевих конструкцій.

Порушення фотозахисту рослин.

Зниження загального імунітету організму та підвищення вразливості організму до інфекцій.

Підвищення дитячої захворюваності.

Поширення хронічних захворювань: бронхіту, рахіту.

1.1.1. Охорона атмосфери від зростаючого техногенного впливу

За останні 100 років в результаті сільськогосподарського і промислового розвитку в атмосфері значно збільшився вміст шкідливих газів. Найбільше атмосферне повітря забруднюється оксидами вуглецю. Близько 20 млрд т диоксиду вуглецю і 200 млн т оксиду вуглецю потрапляє до атмосфери щорічно.Україна порівняно з цими країнами не сприймається як основний “забруднювач” повітря, але це швидше пояснюється не дотриманням екологічних норм та вжиттям спеціальних заходів з метою збереження чистоти атмосфери, а стрімким скороченням виробництва практично в усіх галузях народного господарства.

Щорічно на Україні спалюється понад 3 млрд т умовного пального. При цьому у повітря потрапляє понад 1.5 млрд т вуглецю та 1 млрд т різноманітних суспензій. Щорічно викидається в атмосферу понад 200 млн т шкідливих речовин. Бомбардування та вибухи на хімічних підприємствах, нафтосховищах, руйнування нафтових свердловин призводять до колосальних викидів в атмосферу газів і твердих токсичних аерозолей. Для забруднених повітряних мас не існує державних кордонів, тому екологічні наслідки воєн фіксуються і в сусідніх країнах, які не зазнали нападу.

Змінюється газовий склад атмосфери та частіше спостерігаються наслідки цих змін. Кислоти, які випадають з атмосфери, потрапляють у грунт та водоймища і поступово закислюють їх. Ось чому тільки в Україні 43,2 % площі земель мають підвищену кислотність. Цей процес набуває глобального характеру, оскільки кислотні опади переносяться на тисячі кілометрів від джерел забруднення. Боротися з цим явищем можна лише об’єднаними зусиллями всіх зацікавлених країн.Посилюється вплив “парникових” газів на клімат, внаслідок чого до середини XXI сторіччя температура на поверхні Землі може збільшитися на кілька градусів. Це означає, що клімат на планеті змінюватиметься зі швидкістю, що у 10—100 разів перевищує швидкість кліматичних змін, які мали місце наприкінці льодовикового періоду. Зміни клімату впливають на поширення хвороб і епідемій, збільшують швидкість їхнього розповсюдження. Малярія, наприклад, швидко поширюється останніми роками завдяки надзвичайно спекотній погоді.

Під впливом фреонів та інших хімічних сполук тоншає озоновий шар, що захищає життя від ультрафіолетового випромінювання Сонця. Потоншання озонового шару призводить до того, що природний фотозахист живих організмів і рослин не спрацьовує і це викликає пригнічення імунітету, підвищення захворюваності.

1.1.2. Забруднення гідросфери

Гідросфера забруднюється внаслідок: а скиду забруднених стічних вод промисловими, сільськогосподарськими виробництвами та населеними пунктами, б) викиду шкідливих речовин під час аварій та катастроф.

.

Фізичне забруднення — збільшення нерозчинних часток (глина, пісок, мул), внаслідок чого зменшується прозорість води, погіршуються умови росту та розвитку водоростей, риб та інших водних організмів.

Хімічне забруднення — забруднення води сполуками неорганічного та органічного походження (особливої шкоди завдають нафтопродукти, пестициди, токсичні речовини, поверхнево-активні речовини). Посилення шкідливої дії відбувається за рахунок кумулятивного ефекту.

Біологічне забруднення — забруднення стоками, що містять велику кількість мікроорганізмів, особливо небезпечним є забруднення хвороботвор-ними мікроорганізмами.

Теплове забруднення — скидання у водойми теплих вод після охоло-дження виробничих процесів. Вода з температурою вище 26єС пригнічує розвиток більшості водних організмів.

Антропогенне теплове забруднення біосфери в загальному масштабі незначне і не завдає відчутної шкоди природі. У деяких випадках теплову енергію використовують для обігріву ставків, що сприяє збільшенню обсягів вирощування риби.

Виробничі стічні води – це використані підприємством води, що підлягають обов’язковому очищенню від шкідливих домішок перед скидом.

Очищення стічних вод — видалення або руйнування забруднювачів, які в них містяться та знищення шкідливих мікроорганізмів.

Зменшення кількості чистої прісної води.

Порушення життєдіяльності живих організмів водойм.

Вимирання окремих видів організмів.

Порушення ланцюгів живлення у біоценозах.  

Поширення інфекційних захворювань.

Споживання небезпечних для здоров’я речовин разом з питною водою, рибою та іншими морепродуктами.

Збільшення фінансових витрат для очищення води для споживання.

Проблема екологічнобезпечного для здоров’я людей відпочинку біля водоймищ.

Забруднення вод. Водні об’єкти України забруднені переважно нафтопродуктами, фенолами, органічними речовинами, сполуками азоту та важкими металами. Згідно даних Мінводгоспу, cередньорічний вміст основних забруднювальних речовин у воді багатьох річок перевищує гранично допустимі концентрації (ГДК).

Найбільше забруднення води в Україні спостерігається у


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10