У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





БІОТРАНСФОРМАЦІЯ ОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ

Загострення екологічних проблем у значній мірі зв’язують з ростом забруднення навколишнього середовища відходами вироб-ництва у т.ч. й органічними.

Сьогодні у світі існує багато технологій переробки органічних відходів, більшість з них, на жаль, не є безвідходними.

У результаті наукових пошуків спеціалістів Укр НДЦ "Біогу-мус" розроблено і впроваджуються у практику біотехнології транс-формації органічних відходів за допомогою вермикультури та мікро-організмів. Біотрансформація таких відходів, як свинячий гній, курячий послід, осад стічних вод, відходів переробної промисло-вості, паперового виробництва та багато інших, є безвідходною технологією, що дає можливість одержати чисте органічне добриво- біогумус і біомасу вермикультури - дощових черв’яків.

Культивування дощових черв’яків за розробленими нами і впровадженими технологіями може стати ланкою в екологічно орієнтова-ній системі утилізації різних видів органічних відходів.

В основному застосовуючи декілька видів дощових черв’яків таких як гнойових, підстилочних, ґрунтових, а також виведеного людиною каліфорнійського червоного.

Успіх у цій справі чимало залежить від якості та підготовки основних відходів, так званих базових субстратів /гній, послід, ОСВ, овочеві, комунально-побутові відходи тощо/.

При підготовці компостів до базових субстратів можна добав-ляти чимало інших відходів /листя, трава, бур’яни, тирса, солома, пісок, папір, кора дерев і багато ін./ Сюди ж входять відходи пивоваріння, цукрових та спиртових заводів.

В основі цих технологій лежить метод прискореної ферментації а також методика підбору певних наповнювачів до базових субстра-тів.

Внесення наповнювачів у певний субстрат проводиться після хімічного і мікробіологічного аналізів складників компосту. Після цього складають об’ємні співвідношення базового субстрату та органічного наповнювача, або кількох наповнювачів, враховуючи дані аналізів. Так, в шостому варіанті технології використання осадку стічних вод /ОСВ/ у вермикультивуванні нами встановлене таке об’ємне співвідношення осадку, торфу та січки соломи, як 2:2:1. Слід відмітити, що після "роботи" дощових черв’яків в такому компості утворюється біогумус, не забруднений важкими ме-талами і відповідав нормам ТУ.

Нами встановлено, що такі базові субстрати як свинячий гній і курячий послід, які були наповнені одинаковими наповнювачами, були більш ефективними для збільшення кількості вермикультури та її біомаси, ніж гній ВРХ та намул ОСВ. Так, якщо за 1,5 місяці у компості на базі курячого посліду кількість вермикультури збільшилась у 4 рази, на базі свинячого гною - у 3 рази, то на базі гною ВРХ – 2,8, на базі намулу ОСВ - в 2,6 рази»

Дані хімічного аналізу біогумусу,- одержаного на базі цих відходів, знаходились у таких межах:
суха органічна маса - 40 - 60 %
гумус - 12 -25 %

протеїн - 10 - 22 %

рН - 6,5 - 7,3

азот - 0,7-3,1 %

фосфор - 1,0-2,5 %

калій - 1,7-3,0 %

кальцій - 3,5 - 5,0 %

Магній - 0,5- 3,2 %

C: - 20:1, 15:1

рв мг/кг - 10-80

С -"- - 2 - 10

Сч -"- - 4 - 60

БАК.флора - 2.10(10-12)кол.

Одержані результати свідчать, що біотрансформація органічних відходів за допомогою дощових черв’яків і мікроорганізмів дозво-лить значно зменшити кількість відходів, що забруднюють навколиш-нє середовище та збільшити виробництво цінного органічного добри-ва