У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Індивідуальна робота

На тему:

“ВОДА-АЛЬТЕРНАТИВНЕ ДЖЕРЕЛО ЕНЕРГІЇ”

Зміст

Вступ

1)Виробництво електроенергії на гідростанціях звичайного типу………..4

2) Енергія припливів…………………………………………………………….6

а) Робота припливної електростанції…………………………………….. 6

3) Біологічні і фізичні наслідки будівництва приливних електростанцій.8

а) Біологічні наслідки. ……………………………………………………..8

4) Енергія річок…………………………………………………………………10

 

5) Енергія Землі…………………………………………………………….. … 12

6) Енергія Світового океану…………………………………………………..13

Висновок

Вступ

Використання будь-якого виду енергії і виробництво електроенергії супроводжується утворенням багатьох забруднювачів води і повітря. Перелік таких забруднювачів на диво довгий, а їхні кількості надзвичайно величезні. Цілком природно виникає питання, чи завжди використання енергії і виробництво електроенергії повинне супроводжуватися руйнуванням навколишнього середовища. І якщо правда, що будь-який вид людської діяльності неминуче впливає на природу, то ступінь цієї шкоди різний. Ми не можемо не впливати на середовище, у якій живемо, оскільки для підтримки життєвих процесів як таких необхідно поглинати і використовувати енергію. Людина, безумовно, впливає на навколишню його середовище, однак у природі існують природні механізми, що врівноважують, що підтримують середовище і спільноти, що живуть у ній, у стані рівноваги, коли всі зміни відбуваються досить повільно. Проте в багатьох випадках господарська діяльність людини порушує рівновагу, підтримувану цими механізмами, що призводить до швидких змін умов навколишнього середовища, з якими ні людина, ні природа не можуть успішно справитися. Традиційне виробництво енергії, що дає величезні кількості забруднювачів води і повітря, - один з видів такої діяльності людини. Дивно, що всього двісті років тому людство, крім енергії самої людини і тварин, володіло тільки трьома видами енергії. І джерелом цих усіх трьох видів енергії було Сонце. Енергія вітру обертала крила вітряних млинів, на яких мололи зерно чи ткали. Для того щоб можна було скористатися енергією води, необхідно, щоб вода бігла вниз до моря від вище розташованого джерела, де річка наповняється за рахунок дощів, що випадають. За останнє десятиліття інтерес до цих джерел енергії постійно зростає, оскільки в багатьох відносинах вони необмежені. У міру того як постачання палива стає менш надійним і більш дорогим, ці джерела стають усе більш привабливими і більш економічними.

Оскільки сонячне випромінювання - рушійна сила кругообігу води в природі, енергія води, або гідроенергія, також відноситься до перетвореної енергії Сонця. Вода, що ще в стародавності використовували для здійснення механічної роботи, дотепер залишається добрим джерелом енергії - тепер вже електричної - для нашої промислової цивілізації. Енергія падаючої води, що обертає водяне колесо, служила безпосередньо для розмелу зерна, розпилювання деревини і виробництва тканин. Однак млини і лісопилки на наших річках стали зникати, коли у вісімдесятих роках позаминулого століття почалося виробництво електроенергії з водоспадів.

1. Виробництво електроенергії на гідростанціях звичайного типу.

Вода з водоймища надходить униз через довгий прямий канал, називаний напірним трубопроводом, і направляється на горизонтальні обертові лопатки турбіни. Вертикальний вал турбіни з'єднаний із блоком генератора. На типовій станції використовується багато турбо-генераторних агрегатів. Коефіцієнт корисної дії нерідко складає близько 60-70%, тобто 60-70% енергії падаючої води перетворюється в електричну енергію. Спорудження гідростанцій обходиться дорого, і вони вимагають експлуатаційних витрат, але зате працюють на безкоштовному «паливі», якому не загрожує ніяка інфляція. Першоджерелом енергії служить сонце, що випаровує воду з океанів, озер і річок. Водяна пара конденсується у вигляді дощу, що випадає в підвищених місцевостях і стікає вниз до моря. Гідростанції встають на шляху цього стоку і перехоплюють енергію води, що рухається - енергію, що інакше була б витрачена на перенос відкладів до моря. Однак гідроенергетика не нешкідлива для навколишнього середовища. Коли плин ріки сповільнюється, як це звичайно і буває при попаданні її вод у водоймище, завислий осад починає опускатися на дно. Нижче водоймища чиста вода, що потрапила в річку, набагато швидше розмиває річкові береги, як би відновлюючи той обсяг осадів, що був втрачений у водоймищі. Посилення ерозії берегів нижче за течією від водоймища - звичайне явище. Дно водоймища покривається осадами, принесеними з регіонів, розташованих вище за течією. Цей шар осадів періодично виступає на поверхню чи затопляється знову, коли рівень водоймища піднімається і падає в результаті припливу чи скидання води. Поступово осадів накопичується стільки, що якщо їх регулярно не вичерпувати, те вони починають займати частину корисного об’єму водоймища. Це означає, що водоймище, споруджене для збереження запасів води чи контролю за повенями, поступово втрачає свою ефективність, якщо не очищати його від твердих осадів, що накопичуються. Нагромадження занадто великої кількості осадів у водоймищі можна частково запобігти. Ерозія і перенос осадів являють собою природні безперервні процеси, однак сільськогосподарські роботи, прокладка доріг, будівництво будинків і вирубка лісів - усе це прискорює ерозійні процеси, оголюючи ґрунт. Ретельний контроль за станом ґрунту сприяє зменшенню кількості уламкового матеріалу, знесеного потоками, і тим самим запобігає швидкому нагромадженню осаду у водоймищах. Невидимі до пори купи осадів, що стають видимими лише під час низького стояння води у водоймище, - не єдина причина, по якій багато хто виступає проти будівництва гребель. Існує й інша, більш важлива причина: після заповнення водоймища під водою виявляються цінні землі, що втрачаються назавжди. Зникають також цінні тварини і рослини, причому це не тільки сухопутні види; риби, що населяють перегороджену греблею річку теж можуть зникнути, оскільки гребля перепиняє шлях до місць нересту. Існують і інші аспекти, пов'язані з будівництвом водоймищ. У визначені періоди часу в році якість води у водоймищі і якість


Сторінки: 1 2 3 4 5