У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

ст.

ВСТУП……………………………………………………………………..

1. ПРИРОДНО-КЛІМАТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

РАЙОНУ

1.1. Природні особливості району………………………………………..

1.2. Клімат та погодні умови……………………………………………...

2. ЕКОЛОГО-ТЕХНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

ОБ’ЄКТА

2.1. Загальні відомості про об’єкт дослідження……………………………

2.2. Техніко-технологічні показники………………………………………..

2.3. Організація санітарно-захисної зони…………………………………..

2.4. Характеристика джерел забруднення підприємства………………….

3. ПРОЕКТНА ЧАСТИНА

3.1. Розрахунок забруднення атмосферного повітря

шкідливими викидами ……………………………………………….

3.2. Заходи по зменшенню забруднення атмосферного

повітря шкідливими викидами…………………………………………..

4. ОЦІНКА ЕКОНОМІЧНИХ ЗБИТКІВ

4.1. Розрахунок економічних збитків………………………………………..

5. ЕКОЛОГІЧНА СИТУАЦІЯ

5.1. Загальна екологічна ситуація району…………………………………..

5.2. Роль підприємства в загальному забрудненні

довкілля…………………………………………………………………….

5.3. Шляхи подолання екологічного навантаження…………………………..

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………

СПИСОК ВИКОРИСТАНОХ ЛІТЕРАТУРИ…………………………………..

ДОДАТКИ………………………………………………………………………..

ВСТУП

На теперішній час в багатьох промислово - розвинутих країнах, а особливо в індустріальних центрах, рівні забруднюючих викидів перевищують значення, до яких ще можуть адаптуватись екосистеми різних рівнів. Накопичення забруднюючих речовин в атмосферному повітрі зумовило глобальне забруднення атмосфери, що в свою чергу призвело до знищення обширних лісових масивів, зменшення родючості ґрунтів, створило загрозу здоров'ю цілих народів. При подальшому розвитку цих процесів можна говорити, що вони приймають глобальний характер.

Тому однією з найважливіших проблем захисту навколишнього середовища є проблема захисту повітряного басейну від надмірного забруднення.

З метою обмеження та попередження негативного впливу викидів речовин-забруднювачів розроблена система контролю за цими викидами на джерелах їх виділення та на спеціально вибраних контрольних точках по фактичному забрудненню атмосферного повітря. Тому для підприємств та організацій, незалежно від форм власності, в обов'язковому порядку розробляється ряд документів, які необхідні для регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферу; здійснення державного обліку в галузі охорони атмосферного повітря; розробки короткострокових та довгострокових планів заходів підприємств; розробки екологічних програм щодо зниження викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Інвентаризація викидів забруднюючих речовин містить інформацію на основі якої виконуються дані роботи.

Нормування у галузі охорони атмосферного повітря закріплене Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища" від 25 червня 1991 року, Законом України "Про охорону атмосферного повітря" від 16 жовтня 1992 року, рядом постанов та наказів Кабінету Міністрів України [1,2].

Метою цієї роботи є визначення якісних та кількісних характеристик забруднюючих речовин, які надходять в атмосферне повітря від трьох стаціонарних Джерел Забруднення Атмосфери (ДЗА) - це котельні та теплові пункти та одного пересувного Джерела Забруднення Атмосфери - це зварювальний пост Військової чистини 2142.

Поданий звіт містить у собі розрахунки по визначенню кількості викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, а також прогнозованих концентрацій цих речовин в приземному шарі атмосфери.

Головною вимогою є дотримання умов, за яких розрахункові максимальні приземні концентрації речовин-забруднювачів, які приймають участь в розрахунках та розсіюванні не перевищують значень гранично-допустимих концентрацій населених місць (ГДК н.м.). Величини ГДК н. м. приймаються згідно з [4] з урахуванням вимог [5].

1. ПРИРОДНО-КЛІМАТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РАЙОНУ

1.1. Кліматичні умови

Клімат помірно-континентальний, теплий. Зима починається в другій половині грудня, коротка, м’яка. Весна настає в третій декаді лютого. Погода- нестала, трапляються нічні приморозки в квітні і травні. Літо -тепле, довге- починається з першої половини травня і триває до кінця вересня.

Середня температура найбільш жаркого місяця року липня + 24,6 °С тепла, передня температура самого холодного місяця року січня -7,2 °С. Кількість опадів:

- за рік -500-900 мм. Вірогідність ясного і напівясного неба - 65 - 70%. На літній період припадає велика кількість опадів, найменша кількість днів з опадами - в вересні.

Осінь починається в першій половині жовтня. Погода восени нестійка, іноді з різким похолоданням.

Рельєф місцевості спокійний, ухил не перевищує 50 м на 1 км в радіусі 2 км.

Метеорологічні характеристики та умови, які визначають умови розсіювання забруднюючих речовин

Таблиця 1.1. Метеорологічні характеристики та умови, які

визначають умови розсіювання забруднюючих речовин

№№п/п | Характеристики | Величина

1 | Коефіцієнт, який залежить від стратифікації атмосфери, А | 200

2 | Коефіцієнт рельєфу місцевості | 1

3 | Середня максимальна температура атмосферного повітря найбільш теплого місяця року, 0С | +22,6

4 | Середня температура атмосферного повітря найбільш холодного місяця 0С | -8,3

5 | Середньорічна роза вітрів, %:

Пн | 12

ПнСх | 12

Сх | 14

ПдСх | 26

Пд | 12

ПдЗх | 5

3х | 6

ПнЗх | 13

Штиль

6 | Швидкість вітру ( за середніми багаторічними даними), повторюваність перевищень якої складає 5%, м/с | 8

2. ЕКОЛОГО-ТЕХНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОБ’ЄКТА

2.1. Загальні відомості про об’єкт дослідження

Військова частина №2142 підпорядкована Комітету з питань охорони державного кордону України.

Обслуговування військової частини здійснюють військовослужбовці -офіцери, прапорщики, та солдати строкової служби, а також вільнонайманий персонал.

З позиції охорони атмосферного повітря, штаб УПОГО військової частини нас цікавить як власник двох котелень, одна з них працює на вугіллі, інша на природному газі. Для зручності обслуговування котлів, склад вугілля знаходиться біля котельні, не ізольований від впливу навколишнього середовища, а тому пил вугільного концентрату забруднює атмосферу. Поряд з котельнею розміщено золовідвал, який вкладає свій внесок в забруднення атмосферного повітря м. Мукачева.

2.2. Техніко-технологічні показники

Котельні призначені для централізованого теплопостачання адміністративного та виробничих приміщень. Взимку працюють цілодобово. Опалювальний сезон - з 15 жовтня по 15 квітень. В іншу пору року котельні не працюють.

В котельні встановлено по два котли марки Універсал - 6 (водогрійний та паровий) обидва у робочому стані.

Поверхня нагріву водогрійного котла - 24,2 м2 , а парового - 41,8 м2. На проммайданчику І –золовідвал розташований поблизу котельні . Золовідвал також вносить певну долю забруднення навколишнього середовища.

2.3. Організація санітарно-захисної зони

2.4. Характеристика джерел забруднення підприємства

Військова частина має три стаціонарні і один мобільний ДЗА, які вносять певний внесок в забруднення атмосфери м.Мукачева та розташовані на двох проммайданчиках.

Промисловий майданчик І (пр-м. І) -


Сторінки: 1 2 3 4