У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Товтри
10
Товтрами називають на Поділлі групу скелястих вапнякових горбів, що утворюють відносно вузьке пасмо, яке височіє над прилеглою територі єю

Товтрами називають на Поділлі групу скелястих вапнякових горбів, що утворюють відносно вузьке пасмо, яке височіє над прилеглою територією. Воно витягнуте з північного заходу на південний схід від села Підкамінь Львівської області, через Тернопільську, Хмельницьку області, Молдову до Румунії. Ця мальовнича частина Поділля має ще назву Подільської Швейцарії. Найбільш монолітна, залісена частина пасма за багатство медоносних рослин названа “Медоборами”. Саме в цій частині кряжу, на території Тернопільщини з метою збереження унікальних природних комплексів Подільських товтр, генофонду рослинного і тваринного світу, використання їх у наукових цілях та природоохоронній роботі створено у 1990 році державний природний заповідник “Медобори” площею 9455 га.
      Товтри є унікальною пам’яткою природи та геологічного минулого, подібного їм немає у всій Європі. Вони збереглися на поверхні землі в їх первісному стані з характерними ознаками і формами. Формування Товарового кряжу відбувалося 20 млн. років тому в прибережних водах теплого Сарматського моря.
Орографічно у Товтрому кряжі виділяється головне пасмо, утворене ланцюгом горбів, яке вирізняється найбільшими абсолютними висотами і масивною будовою, та бокові гряди і групи товар, що обрамляють його. Відносна висота пасма 50-60 м, над долиною р. Збруч – до 100 м. Гора Богіт є найвищою вершиною Медоборів. На вершинах пасма багато мальовничих скель, кам’яних полів, складених десятками різновидів вапняків з рештками морських організмів. Потужні вапняки сприятливо впливають на розвиток різних форм карстового рельєфу – від дрібних каррових ямок і рівчаків до великих печер, лійок, колодязів, які поглинають воду, серед них „Пуща Відлюдника” та вертикальні печери „Перлина” та „Хрестинка”.
 Клімат регіону, де розташований заповідник, характеризується як помірно-континентальний з чітко вираженими сезонами року. Медобори мають помітний вплив на клімат прилеглих територій. При підняте положення та напрямок їх простягання створюють специфічні мікрокліматичні умови, сприятливо впливають на зволоження і термічний режим. М’які зими і помірно тепле літо, значні річні суми опадів, а також різноманітність експозицій і крутизни схилів сприяють формуванню багатої флори і рослинності. У грунтовому покриві переважають сірі суглинкові грунти на лесах, лесовидних суглинках та делювії вапняків.
                                                          

Тваринний світ
           

Своєрідна риса тваринного світу Медоборів полягає в тому, що тут змішані представники фауни різних ландшафтних зон, який утворюють стик на території Поділля. Характерними є степові види, а також типова фауна західно-європейських широколистяних лісів.
          Тут зустрічається більше 1200 видів комах, 4 види плазунів, 172 види птахів, 28 видів ссавців.
          Вивчення безхребетних тварин дало можливість встановити перебування тут 15 видів рідкісних комах, занесених до Червоної книги України. Деякі з них є звичайними для даної території: бжола-тесляр звичайна, джміль моховий, вусач мускусний, сатурнія руда. Спорадично зустрічаються: махаон, мнемозина, переливниця велика а інші є рідкісними: стрічкарка малинова, ванесса чорно-руда, жук-самітник, жук-олень, вусач великий дубовий західний, красуня-діва, бжола-тесляр фіолетова.
          Земноводні на території Медоборів досить багаточисельні, що зумовлено наявністю великої кількості вологих місць, струмків, тимчасових водойм. Які сприяють їх поширенню. У природі вони є доброю кормовою базою для великої кількості птахів, плазунів, ссавців. Найчастіше зустрічаються жаби трав”яна, гостроморда, ставкова, озерна, ропуха звичайна, рідше можна зустріти ропуху зелену, кумку (джерелянку). Рідкісним видом безхвостних земноводних є часничниця. З хвостатих земноводних тут можна зустріти звичайного і гребінчастого тритонів, які є для наших умов рідкісними.
            З чотирьох видів плазунів у біоценозах Медоборів зустрічаються ящірка прудка, вуж звичайний, верітільниця ламка і рідше – гадюка звичайна. Всі плазуни є рідкозустріваними, зустрічі з людиною уникають і шкоди їй не приносять при правільній її поведінці у природі.
        Птахи найбільш чисельна група хребетних тварин і їх чисельність у Медоборах становить 172 види. Саме їм ми завдячуємо тій чарівності лісів і галявин в будь-яку пору року, насолоджуємося їх співом. Милуємося їх граціозністю у польоті, дивуємося їх майстерності при побудові гнізд. Найбільш чисельними є родини: горобцеподібних – 90 видів, славкових – 15 видів, в”юркових – 14 видів, дроздових – 17 видів, дятлових – 7 видів, воронових – 6 видів, синицевих – 5 видів, інші – представлені 1-2 видами.
           Справжньою окрасою пернатого світу є група хижих птахів: сови, яструби, канюки, соколи. Велика насолода – спостерігати за їх ширянням у голубизні неба, за стрімкістю польоту, за витонченістю способів їх полювання.
           Особлива цінність Медоборів – 11 видів рідкісних червонокнижних птахів. Тут гніздуються орел-карлик, малий підорлик, польовий лунь, пугач, скопа, на зимівлю прилітає сірий сорокопуд, іноді також залітають довгохвоста сова, сапсан, на перельотах зустрічаються чорний лелка, гоголь, сірий журавель.
           З 28 видів ссавців часто можна зустріти 3 види парнокопитних – козулю європейську, свиню дику, дуже рідко – лося, який є найбільшим за вагою і розмірами твариною у нашій місцевості. Хижі звірі представляють 5 видів – куниця лісова, лисиця звичайна, тхір, ласиця, а також борсук, якого у зв”язку з різким скороченням чисельності у природі занесено до Червоної книги України.
           Гризунів у Медоборах є 11 видів. Це білка, вовчок лісовий, ондатра, пацюк сірий, миша лісова, хатня, жовтогорла, палівка сіра, темна, підземна. Всі вони є звичайними і багаточисельними видами, заселяють різні біотипи, мають у прирді важливе значення як корм для великої кількості хижих птахів, ссавців, змій.
           Комахоїдні ссавці – їжак, кріт, бурозубка – є звичайними видами, зустрічаються у різних


Сторінки: 1 2 3 4