У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Забруднена вода
2



Останнім часом дослідженням, направленим на оцінку впливу хімічних забруднень зовнішньго середовища на живі організми, приділяється в елика увага, яка являється не стільки мірою попередження, скільки вимушеною

Останнім часом дослідженням, направленим на оцінку впливу хімічних забруднень зовнішньго середовища на живі організми, приділяється велика увага, яка являється не стільки мірою попередження, скільки вимушеною.

Все більше з`являється повідомлень про забруднення гідро – і атмосфери шкідливими для організмів тяжкими металами, такими як свинець, кадмій, хром. Нікель, ртуть. Встановлено, що в США 23 млн. людей вживають непридатну для пиття воду, а 8 млн. людей – небезпечну для життя і здоров`я. За період 1964 – 1974 років в даній країні зареєстровано дуже багато отруєнь і захворювань в тому числі і ракових.

Це відбувається по тій причині. Що в багатьох містах США водоочисні системи не очищують воду від ртуті, кадмію, свинцю і ін. токсичних речовин.

Із 10-ти районів США у 2-х знайдено взаємозв`язок випадків смертності від раку кишечника і концентрації кадмію у водному середовищі цих районів.

В експериментах на тваринах встановлено, що такі метали як свинець, хром, кадмій, нікель, крім сильних токсичних властивостей володіють і канцерогенними.

Виходячи із вище сказаного, в задачу досліджень входило:

· вивчити вміст кадмію, свинцю і хрому в пробі води, взятої з річок Надвірнянської і Бистриці Солотвинської вниз по течії до і після міста Івано-Франківськ;

· вивчити вміст кадмію, свинцю і хрому в пробі води, взятої у водопровідній воді і колонках;

· вивчити вміст кадмію, свинцю і хрому в пробі води, взятої в воді міського озера – в гірській джерельній воді;

· вивчити вміст кадмію, свинцю і хрому в пробі води, взятої з сніжного покриву нашого міста і його околиць через 2 і 8 днів після опадів.

Виявлення досліджуваних металів у пробах проводили за допомогою спектрографічного аналізу з використанням електродів виготовлених за методикою професора Бабенко Г.А(1961р.).

Результати досліджень свідчать про те, що у всіх досліджуваних пробах води і снігу виявлені різні концентрації свинцю, кадмію і хрому. Так, вміст Cd і Pb у воді із колонок у 2 рази вищий ніж їхній вміст у водопровідній воді. Хрому майже у 1,5 рази більше у воді із водопроводу, ніж із колонок.

Цікаво відмітити те, що вода річок Солотвинської і Надвірнянської Бистриць багаті кадмієм відповідно в 4,8 і 6,5 разів, протікаючи по території міста. Річки збагачуються також свинцем і хромом.

Тяжкі метали знайдені і в міському озері: кадмій – 1,76 мкг/л, свинцю – 2,61 мкг/л, хрому – 0,87 мкг/л.

Що стосується досліджень кількості даних металів в гірській джерельній воді ( с. Гута ), то їхній вміст у пробах мінімальний.

Слід відмітити, що знайдені концентрації кадмію, свинцю і хрому у водопроводі міста не перевищує допустимих норм для токсичних речовин в питній воді: для кадмію – 10мкг/л, свинцю – 100 мкг/л, хрому – 15 мкг/л. Однак в деяких випадках вміст кадмію наближений до допустимих норм і складає 8,5 мкг/л.

Вважаються важливими результати, получені при вивченні вмісту цих металів у пробах води снігового покриву міста та його вулиць. Так, у воді свіжого снігу у 18 разів менше свинцю, ніж у восьмидневному снізі. Що стосується вмісту кадмію і хрому, то вміст цих металів в першому снізі відповідно менший в 1,7 рази і 1,4 рази, ніж у старому.Відмічено збільшення кількості кадмію, свинцю і хрому в сніговій воді, взятій із вулиць міста по проході 8 днів після осаду першого снігу. Особливо небезпечні для здоров`я людей накопичені концентрації кадмію, свинцю і хрому у снізі на поворотах проїзної частини дороги міста. Так, вже на 2 – й день після опадів снігу, у воді взятій із доріг на поворотах, вміст кадмію становив 34,0 мкг/л, свинцю – 306,2 мкг/л, хрому – 119,5 мкг/л. Зазвичай, більша кількість такої снігової води потрапляє в гідросистему міста, що являється небезпечним для здоров`я населення.

Отримані дані свідчать про те, що кадмій, свинець і хром в різних кількостях знаходяться у водному середовищі м. Івано-Франківська.