У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СИСТЕМА ДЕРЖАВНОГО ЕКОЛОГІЧНОГО МОНІТОРИНГУ СТАНУ ПРИРОДНИХ ВОД В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ

В сучасний період загострення багатьох екологічних проблем, пов'язаних із забрудненням природных вод, особливу важливість набувають питання дослідження якості водних ресурсів в Закарпатті. Головним завданням контролю за якістю води (екологічного моніторингу) є збір, обробка, зберігання та аналіз інформації про стан вод, прогнозування його змін, розробка науково-обгрунтованих рекомендацій щодо прийняття керівницьких рішень в галузі дослідження та охорони вод.

Система державного моніторингу за станом природних вод в Україні працює на підставі: закону “Про охорону навколишнього середовища” (1991р.), “Положення про державну систему моніторингу навколишнього середовища” (постанова Кабміну №391 від 30.03.1998р.). Згідно цих документів розробляються загальнодержавні і регіональні програми моніторингу навколишнього середовища, які регулюють роботу системи моніторингу природних вод в Закарпатській області.

В басейні р.Тиси протікає велика кількість малих гірських річок, головні з яких (рр.Тиса, Латориця, Уж) мають транскордонний статус. В останні роки серія техногенних аварійних ситуацій (в Румунії, Україні) призводила до випадків локального забруднення річок і передачі його на территорію сусідніх країн. Також актуальною для Закарпття залишається проблема паводків, які, формуючись в даному регіоні, погіршують якість води та наносять великої шкоди народному господарству країн, розташованих нижче за течїєю р. Тиси. Тому тут діють власні програми моніторингу довкілля і активно провадятся міжнародні (Румунія, Словаччина, Угорщина) дослідження у цій галузі.

Моніторинг довкілля в Закарпатті здійснюється обласним Державним управлінням екології та природних ресурсів, органами Мінохорони здоров'я (СЕС), Держводгоспу, Держбуду.

В загальному вигляді структура системи екологічного моніторингу якості вод в регіоні така: Держуправління екоресурсів контролює якість поверхневих вод на 60 створах (на 9-ти створах спільно з сусідніми країнами), якість стічних та підземних вод; ОблДСЕС контролює якість поверхневих вод в 63-х точках спостереження, якість підземних вод в 262-х; облуправління по водному господарству та меліорації контролює якість поверхневих вод в 9-ти створах; лабораторії водопровідних та каналізаційних споруд облуправління ЖКГ в 5-ти; Закарпатська геологорозвідувальна експедиція контролює якість підземних вод в 112-ти точках. Екологічний моніторинг на території області здійснюється у відповідності до регіональної системи моніторингу довкілля. Постійно ведеться обмін інформацією між суб’єктами моніторингу, з природоохоронними органами Угорщини, Словаччини та Румунії.

Держуправління екології контролює стан поверхневих вод по загальним фізичним та неор-ганічним хімічним показникам, загальним показникам органічних речовин, показникам неорганічних промислових забруднень, показникам органічних промислових забруднень, біологічним та бактерiологiчним показникам.

В даний час Держуправлінням екоресурсів в Закарпатській області проводиться спостереження за якістю поверхневих вод на 12-ти основних річках області на 60 створах з періодичністю відбору проб:

на 7-ми прикордонних створах по 12 раз в рік (щомісячно); на 2-ох прикордонних створах по 4 рази в рік;

-на інших створах спостереження проводяться 2-4 рази в рік.

На р.Тиса контроль йде на 10-ти створах (на п'яти створах спостереження провадяться спільно з природоохоронними органами сусідніх країн (Угорщина, Словаччина, Румунія) згідно мiжурядових домовленостей, р. Латориця контролюється на 5-ти створах, р.Уж - по 6-ти створам.

Дані про гідрохімічний стан водних об’єктів систематично оброблюються і регулярно в зведеній формі подаються керівництву держуправління для прийняття необхідних заходів по покращенню екологічного стану Закарпаття, використовуються для розробки систем природоохоронних заходів на наступний рік, в якості річних звітностей про результати спостережень за станом довкілля подаються до Мінекоресурсів України.

Відповідно до міжніродних угод між Україною і Словаччиною, природоохоронні органи цих країн спільно контролюють якість води річок Уж, Латориця, Тиса, Убля, Улічка на 5-ти створах згідно затвердженого плану, на підставі цього робиться оцінка якості води на прикордонних створах.

Спільно з Румунією контроль стану р. Тиса здійснюється в межах впадіння р. Вішеу, з 2000 р. - на створах р.Тиса – смт.Солотвино та м.Тячів.

Крім цього, в період аварійного забруднення р.Тиса цианідами та важкими металами проводились відбори проб прикордонних вод за участю фахівців трьох сторін - України, Угорщини, Румунії, а також співставлення результатів аналізів трьох лабораторій.

Під час катастрофічних паводків 1998 та 2001 рр. держуправлінням цілодобово в посиленому режимі було організовано постійний аналітичний контроль за якістю поверхневих та зворотних вод і його співставлення з аналогічними дослідженнями угорських спеціалістів.

Покращенню матеріальної бази моніторингу сприяє міжнародне співробітництво, на сьогоднішній день держуправлінням екоресурсів в повному об'ємі забезпечено сучасними приладами, хімреактивами та іншим лабораторним обладнанням на рівні лабораторій сусідніх країн, що дає змогу проводити лабораторні дослідження на належному рівні.

Крім цього, з метою захисту басейну р. Дунай при сприянні програми ТАСІS створено та задіяно в м. Ужгород Головний міжнародний центр аварійного оповіщення (ГМЦО) про надзвичайні забруднення в басейні р.Тиси, який у випадку надзвичайних ситуацій співпрацює з аналогічними центрами оповіщення сусідніх країн (Румунія, Угорщина, Словаччина).

В 2004 р. завдяки сприянню угорської сторони було введено в експлуатацію автоматичну станцію моніторингу якості води р. Тиса в м. Тячів. Вона щогодинно здійснює відбір проб води та виконання аналізів, що дає можливість мати оперативну інформацію про якість води у верхів’ї басейну р. Тиси в тому числі: від приток Тиси р. Іза та р. Вішеу, які витікають з території Румунії та попереджувати про аварійні забруднення даного водного об’єкту.

В майбутньому всі автоматичні станції моніторингу, які знаходяться на території притисянських країн (на Угорсько-Румунському кордоні на р. Самош, на Українсько-Словацькому кордоні р. Уж, в м. Тячів Закарпатської області, на р. Вішеу на території Румунії) будуть задіяні в єдину систему.

Назріло питання моделювання процесів, що відбуваються у басейні ріки Тиси, управління ними для


Сторінки: 1 2