У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Відходи
13



ВІДХОДИ

Відходи виробництва та споживання при їх накопиченні в місті є джерелом суттєвої екологічної небезпеки та соціальної напруги, створюють негативний імідж місту. Разом з цим, накопичення значної кількості відходів свідчить про нездатність держави використовувати в достатній мірі такий вид місцевої сировини, якою є вторинні матеріальні ресурси. В організації цієї роботи в Україні взагалі, і в Києві зокрема, ще є значні недоліки і невикористані можливості.

Дані щодо утворення, використання (утилізації) та видалення відходів надано в .

Дані щодо реєстрованих відходів наведено в .

Розподіл зареєстрованих відходів наведено на рис. 7.1.

Видаленням твердих побутових відходів (ТПВ) у місті займаються:

- ВАТ „Київспецтранс”, яке здійснює збір, перевезення та захоронення до 80 % нетоксичних промислових відходів на полігоні № 5 в селі Великі Дмитровичі Обухівського району Київської області, складання тільки будівельних відходів на полігоні № 6 в с. Корчувате. У 2003 р. ВАТ „Київспецтранс” розмістило 988 тис. т ТПВ та промислових відходів на полігоні № 5, а також 58,4 тис. куб. м будівельних відходів на полігоні № 6:

- філія „Київенерго” завод „Енергія” здійснює термічне знешкодження до 20% побутових відходів. На підприємстві „Філія завод „Енергія” в 2003 р. спалено майже 150 тис. т побутових та промислових відходів. Всі вищезазначені об'єми ТПВ були утилізовані без видалення матеріалів, які могли бути використані як вторресурси;

- близько 20 підприємств — перевізників відходів.

Вище згадані підприємства не у повному обсязі забезпечують потреби міста в захороненні та знешкодженні відходів, крім того, існує і ряд проблем, як на полігонах так і на заводі.

Полігон у с. Пирогів розташований на території Голосіївського району м. Києва. Полігон функціонував 30 років (1956 - 1986). Останнім часом не експлуатується. Площа полігону — 15,1 га. Фільтрат, який утворюється в тілі полігону, негативно впливає на стан р. Віта, що впадає у Дніпро, та підземних вод у прилеглих районах.

Полігон № 6 будівельних відходів розташований у районі виробленого кар’єру Корчуватського комбінату будівельних матеріалів. Площа полігону — 35 га. У 1 992 році на площі 6,8 га побудовано першу чергу полігону потужністю 617 тис. м3, а у 1995 році — другу чергу площею 2,5 га і потужністю 252 тис. м3 будівельних відходів. Ці потужності практично вичерпано. На замовлення ВАТ „Київспецтранс” розроблено робочий проект третьої черги карт складання будівельних відходів на площі 7,1 га потужністю 887 тис. м3.

В столиці триває процес широкомасштабного будівництва, реконструкції та ремонту будівель та споруд. В результаті чого утворюється велика кількість будівельних відходів, що необхідно розмістити в навколишньому природному середовищі. Потужність єдиного полігону будівельних відходів міста обмежена. Відходи часто потрапляють в несанкціоновані місця без отримання дозволу та ліміту на утворення та розміщення відходів.

Крім того, відсутня нормативна база щодо можливості застосування будівельних відходів при будівництві доріг та вертикальному плануванні територій.

Полігон № 5 твердих побутових відходів розміщений в Обухівському районі Київської області біля села Великі Дмитровичі і призначений для захоронення твердих побутових і промислових відходів III та IV класів небезпеки. Площа полігону – 56,3 га.

Перша черга полігону площею 18 га, знаходилась в експлуатації з 1986 р. по 1997 р. Тут розміщено більше 9,1 млн. м3 відходів в ущільненому стані. В останні роки розроблено проект реконструкції цієї частини полігону, після чого на території першої черги полігону можливо будуть приймати відходи, орієнтовно до 2006 р.

Друга черга полігону № 5 прийнята в експлуатацію в другому півріччі 1997 р., її проектний обсяг – 10 млн. м3. Тут серйозною проблемою є знешкодження фільтрату, що утворюється в тілі звалища.

На сьогодні виконано науково-дослідні розробки оптимального методу очистки та утилізації фільтраційних вод і концентрату, змонтовано обладнання і проводяться роботи дослідно-промислової установки потужністю 20-40 м3 на добу. Однак проблема знешкодження фільтрату залишається невирішеною.

ВАТ „Завод „Енергія” підприємство розташовано в Дарницькому районі м. Києва. Основним видом діяльності підприємства є термічна обробка та спалювання твердих побутових відходів.

Потужність заводу — 365 тис. тон. на рік, використовується лише 45-50 % через високу вартість послуг. Крім того, підприємство має цілу низку екологічних проблем. Сміттєспалювальний завод не обладнаний у повній мірі устаткуванням для очистки димових газів, що призводить до значного забруднення атмосферного повітря в прилеглих районах міста і це викликає численні скарги мешканців.

Не знаходять вирішення питання утилізації золи, вловленої електрофільтрами та шлаків з печей спалювання сміття заводу „Енергія”.

Довгий час не вирішується проблема будівництва у місті другого сміттєспалювального або сміттєпереробного заводу, в результаті чого високими темпами іде заповнення відходами діючого полігону і в найближчий час неминуче виникне необхідність будівництва нових сміттєзвалищ для розміщення твердих побутових відходів міста.

Головним управлінням комунального і готельного господарства та туризму Київської міськдержадміністрації, ВАТ „Київпроект” та залученими організаціями розроблена нова схема санітарної очистки міста. Відповідно до цієї Схеми в місті ведеться будівництво двох сміттєсортувальних комплексів.

Не вирішено питання щодо поводження з відходами біологічного походження. Відходи біологічного походження – це відходи деревини, листя та гілок від обрізки зелених насаджень у місті. Облік цих відходів не проводиться. Відходи біологічного походження частково спалюються, а частково вивозяться на полігони.

Можливість організації їхньої переробки на біогумус із подальшим використанням для збагачення та рекультивації земель паркової зони не використовується.

На території промислових підприємств м. Києва накопичено близько 170 тис. тонн промислових токсичних відходів, утилізацію яких необхідно здійснити на сучасному екологічно безпечному полігоні


Сторінки: 1 2 3