У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





БІОТЕСТУВАННЯ ЯКОСТІ ВОДИ

У зв'язку з наявністю великої кількості хімічних сполук, вплив яких на якість води неможливо оцінити хіміко-аналітичним контролем, всього більшого значення набуває їх біотестування щодо біологічних організмів або систем . За допомогою біотестування визначають ГДК нових хімічних сполук, проводять біохімічний і генотоксичний моніторинг водних екосистем. Відомі способи визначення мікрокількостей фосфороорганічних пестицидів у воді біотестуванням щодо дафній. Біотестування щодо риб широко застосовують для визначення кількостей слідів і ультраслідів пестицидів і їх метаболіті

в у водних екосистемах .

Результати, отримані за допомогою хіміко-аналітичного контролю і біотестування, доповнюють один одного. Останнім часом інтенсивно розвиваються методики біотестування із застосуванням моделей екосистем, а також використання тварин і рослин як індикатори ранніх стадій забруднення вододжерел і для оцінки ефективності і глибини очищення води .

У ІСО Тк/147 стандарти на методи біотестування розробляють фахівці ПК 5 «Біологічних методів».

Біотестування щодо прісних риб

ВИЗНАЧЕННЯ ГОСТРОЇ ЛЕТАЛЬНОЇ ТОКСИЧНОСТІ

ІСО 7346 встановлює методи визначення гострої летальної токсичності речовин на звичайних прісноводних рибах сімейства лососевих.

Представлений тут метод може бути використаний для інших видів прісноводих, морських або солоноводних риб з відповідними змінами , наприклад, якості розбавляючої води і температурних умовах і випробування.

Результати, отримані для одного виду риб, не можуть бути застосовані для іншого вигляду.

Три частини ІСО 7346 дозволяють зробити вибір між статичним, напівстатичним і проточними методами.

Статичний метод, описаний в ІСО 7346-1, при якому розчин не міняють, має переваги перед іншими, оскільки для нього потрібні прості прилади, але кількість досліджуваної речовини у випробувальних судинах може зменшуватися в ході дослідження, а якість води в цілому може погіршуватися. Проточний метод, описаний в ІСО 7346-3, при якому досліджуваний розчин майже повністю замінюють, долає такі труднощі, але для нього потрібні складніші прилади. При напівстатичному методі, описаному в ІСО 7346-2, досліджувані розчини замінюють щодня, таким чином, цей метод є компромісним.

Проточний метод може використовуватися для більшості типів речовин, включаючи речовини, не стійкі у воді. Для цього визначають концентрації випробовуваної речовини у випадках, коли це можливо. Статичний метод обмежується дослідженням речовин, концентрації яких відносно постійні протягом всього випробування. Напівстатичний метод може бути використаний для визначення таких речовин, концентрації яких можна досить добре підтримувати протягом всього випробування шляхом заміни випробувальних розчинів кожні 24 ч.

Щоб допомогти в приготуванні і підтримці концентрацій речовин, які можуть бути летальними при концентраціях, близьких до концентрацій їх розчинності у воді, можна використовувати невеликі об'єми розчинника, як це описується в методах.

Частина 1 ІСО 7346 встановлює статичний метод визначення гострої летальної токсичності речовин, розчинених у воді, за певних умов для видів прісноводих риб, у воді певної якості.

Метод застосовують з метою визначення для кожної випробовуваної речовини гострої летальної токсичності на рибах сімейства лососевих в умовах випробування. Результати випробування самі по собі недостатні для встановлення стандартів якості води для охорони навколишнього середовища.

Метод може бути застосований для інших прісноводих, морських і солоноводних риб з відповідними змінами умов випробування, особливо кількості і якості розбавляючої води і температури.

Суть методу полягає у визначенні за заданих умов концентрацій, при яких речовина є летальною для 50% випробовуваної популяції риб сімейства лососевих вих після того, як її помістили на 24; 48; 72; 96 ч у воду, що містить це речовина. Ці середні летальні концентрації позначають як 24 ч - Lc50; 48 ч - Lc50; 72 ч - Lc50 і 96 ч - Lc50.

Випробування проводять в два етапи:

а) попереднє випробування, яке дає приблизно гостру середню летальну концентрацію і служить для визначення діапазону концентрацій для остаточного випробування;

б) остаточне випробування, результати якого реєструють. Там, де явні ознаки указують на те, що випробовувані концентрації залишаються відносно постійними .

Реактиви і випробовувані організми

Вода, використовувана для аналізу і приготування розчинів, повинна бути еквівалентної чистоти, що дистилює в скляному перегінному апараті або ж деіонізованої.

Випробовуваним організмом є акваріумні риби сімейства коропових. Загальна довга тіла риби повинна бути 30+5 мм, маса 0,3+0,1 р.

Риб слід відбирати з популяції, що знаходиться в тому ж резервуарі, який був акліматизований і витримувався, принаймні, протягом двох тижнів до початку випробування в розбавленій воді, що весь час аерується за умов, коли якість води і освітлення схожі з якістю вод і освітленням в процесі випробування. Годування риб повинне бути звичайним, але за 24 ч до початку випробування риби повинні голодувати.

Риби не повинні мати явних захворювань і видних дефектів. Вони не повинні піддаватися лікуванню під час випробування або за два тижні, передуючі випробуванню. Умови змісту акваріумних риб сімейства коропових детально описані в звичайних довідниках для акваріумів.

Стандартна розбавляюча вода повинна мати рн 7,8+0,2 і карбонатну жорсткість в перерахунку на кальцій 250 міліграм/л. Зазвичай готують воду із змістом 294,0 міліграм/л Сас1г2н20; 123,3 міліграм/л Mgs047h20; 63,0 міліграм/л NAHCO, і 5,5 міліграм/л Кс1.

Воду для розбавлення аерують до тих пір, поки концентрація розчиненого кисню не досягне 90% від величини насичення, а рн не досягне 7,8+0,2. При необхідності рн доводять до цієї величини додаванням гідроксиду натрію або соляної кислоти. Приготована таким чином розбавляюча вода більше не повинна аеруватися до використання при випробуваннях.

Основні розчини випробовуваної речовини повинні бути приготовані розбавленням відомої кількості випробовуваної речовини в певному об'ємі розбавляючої деіонізованої або дистилюючої води. Основні розчини потрібно готувати щодня, за винятком тих випадків, коли відомо, що речовина стійка в розчині.

В


Сторінки: 1 2 3 4