У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Анотація

В даному курсовому проекті розглядаються пропозиції щодо поводження з твердими побутовими відходами на полігоні ТПВ с. Рибне.

В результаті розгляду даних пропозицій пропонується схема поводження з відходами, що складуються на полігоні.

Аннотация

В данном курсовом проекте рассматриваются предложения относительно обращения с твердыми бытовыми отходами на полигоне ТБО с. Рыбное.

В результате рассмотрения данных предложений предлагается схема обращения с отходами, которые складываются на полигоне.

Реферат

Курсовий проект містить __ сторінок, 2 рисунки, 4 таблиці, 34 посилання.

Об’єктом курсового проекту є тверді побутові відходи.

Мета проекту полягає у розробці схеми поводження з твердими побутовими відходами полігону ТПВ с. Рибне.

На основі існуючих сучасних методів утилізації твердих побутових відходів пропонується схема поводження з ТПВ.

Схема поводження з відходами є екологічно доцільною і економічно вигідною, оскільки проходить з позитивним економічним та екологічним ефектами.

Впровадження даної схеми на практиці вирішує проблеми поводження з відходами, адже зменшує їх кількість, що позитивно впливає на стан навколишнього середовища.

Ключові слова: ТВЕРДІ ПОБУТОВІ ВІДХОДИ, ЗБЕРІГАННЯ, СОРТУВАННЯ.

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………...6

І. Загальна частина……………………………………………………………..8

Загальна характеристика полігону ТПВ с. Рибне…………………...8

Вимоги до зберігання твердих побутових відходів………………….10

Характеристика твердих побутових відходів і аналіз їх впливу на довкілля………………………………………………………………………………...16

ІІ. Проектна частина…………………………………………………………...20

2.1 Сучасний стан поводження з відходами на полігоні ТПВ с. Рибне.20

2.2 Сучасні методи поводження з твердими побутовими відходами….24

2.3 Обґрунтування схеми поводження з відходами……………………...34

2.4 Запропонована схема та її опис………………………………………...36

Висновок………………………………………………………………………...39

Перелік посилань………………………………………………………………40

 

ВСТУП

На межі другого та третього тисячоліття людство стало перед дилемою: чи продовжувати перетворювати нашу планету на звалище відходів і чекати екологічної катастрофи або ж змінити споживацьке відношення до природи і навчитися по господарські відноситися до неї. Постійний ріст народонаселення, розвиток цивілізацій призвели до такого збільшення відходів людської діяльності з якими природа вже не може впоратися. Тільки твердих побутових відходів кожна людина продукує від 200 до 1000 кг в рік. При цьому прослідковується тенденція: чим більш розвинута країна тим більша кількість відходів продукується на її території.

Як правило побутові і промислові відходи складуються на організованих або неорганізованих звалищах займаючи величезні території, враховуючи орні землі. Таке складування, при вдаваній технологічній простоті, створює ряд екологічних проблем, обумовлених: забруднення атмосфери викидами звалищного газу, забруднення підземних вод фільтратами, розвитком хвороботворних мікроорганізмів, поширенням неприємних запахів. На сучасному етапі розвитку технологічно розвинуті країни впроваджують технології які передбачають переробку відходів. Такі технології включають сортування відходів, знешкодження, подрібнення вторинної сировини, термічну переробку і тільки як заключний етап захоронення.

В Україні площа звалищ перевищує 150 тис. га на яких щорічно накопичується до 1 млрд. т твердих побутових відходів, сільськогосподарських, промислових та інших відходів. твердих побутових відходів (ТПВ) міста України генерують біля 40 млн. мі/р (10 млн. т/р), біля 90% ТПВ збирається і відвозиться на більш ніж 600 звалищ, які розташовані на околицях міста. Звалища України щорічно викидають в атмосферу більше ніж 1,35 млрд. мі звалищного газу. Попереднє сортування ТПВ міським населенням і комунальними службами по видах в Україні практично не проводяться. Механічне сортування ТПВ технічно складне і поки не знаходить широкого застосування. Пряма переробка чи спалювання величезних кількостей відходів технічно дуже проблематична, екологічно небезпечна й економічно неефективна. Тому буде потрібно невідкладне рішення проблеми ТПВ при забезпеченні найбільш економічно й екологічно ефективного їх використання і переробки з одержанням корисної продукції.

Отже, мета курсового проекту полягає у розроблені найбільш оптимальної схеми поводження з ТПВ для даного об’єкту (полігону ТПВ с. Рибне) з найбільше економічним і екологічним ефектом. Досягнення поставленої мети здійснюється шляхом виконання ряду завдань які полягають у визначені складу і об’ємів ТПВ, характеру впливу на навколишнє середовище, розгляді сучасних методів і шляхів переробки даного виду відходів, і вже на основі цього розроблення схеми поводження.

І. Загальна частина

1.1 Загальна характеристика полігону ТПВ с. Рибне

В м. Івано-Франківську встановлене одне місце видалення твердих побутових відходів (надалі ТПВ) - полігон ТПВ, розміщений на відстані 4 км від с. Рибного, і 14 км від м. Івано-Франківська, рахуючи по дорозі.

Полігон розміщений на території військового держлісгоспу на землях Рибненської сільради, оточений з усіх боків лісовим масивом. На відстані 200 м від полігону протікає потічок Безіменний, який впадає в р. Павельче.

Полігон розташований на ділянці з практично не фільтруючими ґрунтами, що забезпечує надійний захист підземних вод від забруднення. На полігоні впродовж десяти років накопичувався фільтрат, що загрожувало переливом на поверхню землі. В 2001 році фільтрат був повністю відведений в каналізаційну систему міста. Наступний етап видалення фільтрату буде в цьому або наступному році в залежності від кількості опадів.

Полігон експлуатується з 1992 року АТП 0928.

Приймання відходів від господарських об'єктів здійснюється на основі угод, складених з АТП 0928. На полігон приймаються тільки тверді побутові відходи, виробничі відходи приймаються лише від двох підприємств в дуже малих кількостях.

На початок 2003 року на полігоні ТПВ накопичено 681 тис. т ТПВ, з них за 2002 рік захоронено 63,7 тис. т. при нормативній кількості 73,1тис.т. В районі незавершеного будівництва ливарного цеху ВАТ „Промприлад" накопичено близько 1000 мі власних відходів.

Транспортування відходів з міста на полігон (відстань 14 км) здійснюється за згодою міськвиконкому:

- ВАТ "АТП 0928", виконавчий директор М.Остяк, вивезено в 2002 р. 58% відходів. Підприємство має 12 шт. сміттєвозів;

- автоколони 22, директор В.Циганчук, вивезено в 2002 р. 34% відходів, підприємство має 7 сміттєвозів;

- ПП „Діана", директор В.Гуменюк, з


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10