У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЕКОЛОГІЧНА (ПРИРОДНО-ТЕХНОГЕННА) БЕЗПЕКА

 

"Всемогутність і безсилля людини продемонстрував Чорнобиль. І застеріг: не захоплюйся своєю могутністю, людино, не жартуй з нею. Бо ти і причина, ти й наслідок"

Г. Медведєв

Екологічна безпека області

Особливості фізико-географічних умов, наявність розвинутої промисловості та підприємств, які використовують у своїй виробничій діяльності сильнодіючі отруйні та вибухо-пожежонебезпечні речовини, наявність нафто - та газопромислів, нафто - та газопроводів, значної кількості транспортних комунікацій, по яких здійснюється перевезення людей і небезпечних вантажів, створюють на території області потенційну екологічну небезпеку. Усе це робить можливим виникнення надзвичайних ситуацій, які можуть завдати значної шкоди навколишньому середовищу та економіці області, створити загрозу життю і здоров'ю людей.

У цілому по області найбільш високий рівень виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру у містах: Чернігів, Ніжин, Прилуки. Ці міста відносяться до багатогалузевих промислових центрів, де проживає 35,4% від загальної кількості населення області та розміщено 117 об(єктів підвищеної небезпеки.

Крім того, техногенна небезпека зумовлена також застарілістю виробничого обладнання, рівень зносу якого наближається до критичного, що приводить до виникнення екологічних проблем, пов'язаних з забрудненням навколишнього середовища відходами виробництва.

Аналіз технічного стану нафто - і газопроводів та обладнання на них показує, що їх значна частина, яка введена в експлуатацію більше 25-30 років тому, виробила свій ресурс і без вжиття заходів по їх обновленню може привести до значного підвищення аварійності в цій галузі економіки та, як наслідок, до забруднення навколишнього середовища.

Основним джерелом забруднення поверхневих вод є підприємства комунального господарства. Причиною такого положення є значний знос основного обладнання, наявність замартизованих артсвердловин, водопровідних та каналізаційних мереж, інженерних споруд та технологічного обладнання, які фактично не поновлюються.

В м. Чернігові ветхими та аварійними є 22,8 км (4,6%) водопровідних та 103,1 км (28%) каналізаційних мереж, в м. Прилуки 77,2 км (43%) та 48,5 км (70%) відповідно. В м. Ніжині ветхими та аварійними є 122,4 км (69,4%) та 10,9 км (27%) каналізаційних мереж. В м. Н. - Сіверському до 90% всіх наявних водопровідних мереж.

Негативно на навколишнє природне середовище впливає і золовідвал Чернігівської ТЕЦ. Переповнений золовідвал може стати причиною забруднення р.Десни.

На виконання вимог Постанови КМУ від 20.06.1995р. № 440 "Про затвердження Порядку одержання дозволу на виробництво, зберігання і транспортування, використання, захоронення та утилізацію отруйних речовин, у тому числі токсичних відходів, продуктів біотехнології та інших біологічних агентів" Держуправлінням екобезпеки в Чернігівській області на протязі 2001 року видано 74 дозволи підприємствам

Аварії, які б виникали під час поводження з хімічними речовинами, пестицидами, небезпечними відходами, продуктами біотехнології (відповідно Постанови КМУ № 440) в області не встановлено.

Екологічна безпека оборонної діяльності

Потенційними джерелами забруднення водних і земельних ресурсів у військових об'єднаннях є комунальні об'єкти (каналізаційні очисні споруди і насосні станції), бази і склади паливно-мастильних матеріалів (ПММ), пункти заправки ПММ, автопарки, виробничо-технологічні майстерні та інші. Особливою небезпекою забруднення навколишнього природного середовища є ненадійні резервуари всіх типів з перевищеними строками експлуатації. Вичерпаний проектний термін експлуатації ємностей для зберігання паливно-мастильних матеріалів у в/ч 44884 (с. Жидиничі) та в/ч 0517 (м. Ніжин). Навколо складів ПММ в/ч 44884 та в/ч 0517 не побудовані спостережні свердловини.

У більшості військових частин області відсутні мийки автотранспорту із зворотним водопостачанням, водозабори підземних вод не обладнані водовимірювальними приладами, облік забору води ведеться не прямим методом.

Продовжують самовільно без дозволу на спецводокористування забирати підземну воду в/ч 03354 (с. Розсудів Ріпкинського району), в/ч 434884 (с. Жидиничі Чернігівського району) та в/ч 4479 (м. Прилуки).

Внаслідок випадання атмосферних опадів утворюються зливові (талі) стічні води, що стікають з територій військових містечок, забруднені сміттям, різноманітними відходами, у т.ч. нафтопродуктами та іншими хімічними відходами. Найбільш забруднені стічні води потрапляють з територій автопарків, заправочних пунктів, складів і баз ПММ, котельних, майданчиків ремонту та обслуговування техніки.

З територій більшості військових частин не здійснюється організований відвід зливових стічних вод, тобто відсутня зливова каналізація.

Проблема, яка не вирішується вже на протязі останніх років - це роботи по очищенню від забруднення нафтопродуктами зони аерації грунтів на території військових частин А-2816 (м. Прилуки) та Д-0170 (м. Ніжин).

Радіаційна безпека

Чернігівська область одна з не багатьох областей України де відсутні підприємства атомної енергетики, підприємства по видобуванню та переробці уранових руд. Стан радіаційної безпеки, в основному, характеризується забрудненням території, що сталося після аварії на Чорнобильській АЕС та наявністю закритих джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ), рентгенапаратів, еталонних та контрольних джерел. Вони використовуються майже в усіх галузях народного господарства: медицині, промисловості, будівництві, наукових дослідженнях і потребують підвищеного контролю з боку держави.

Радіаційний стан територій, забруднених в результаті Чорнобильської катастрофи, на сьогодні, стабілізувався і формується, в основному, під впливом довгоживучих радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90.

Основна маса радіоактивних відходів, накопичених в області, утворилась в результаті закінчення терміну експлуатації джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ), які використовувались на підприємствах, установах та організаціях. Гостро постала проблема пов'язана з виявленням на території області радіаційно забрудненого металобрухту чорнобильського походження, який накопичується на території пунктів прийому металобрухту і створює загрозу опромінення населення та забруднення довкілля.

Екологічні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС

Область зазнала суттєвого впливу під час Чорнобильської катастрофи. Загальна площа територій, віднесених до зон радіаційного забруднення по цезію-137 вище 1 Кі/км2, складає 174,715 тис.га, в тому числі с/г угідь - 72,015 тис.га, лісів - 102,7 тис.га, населених пунктів - 107 шт. Забруднення територій стронцієм-90 вище 0,02 Кі/км2 складає 97 % .

Найбільш негативному


Сторінки: 1 2 3