У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





На тему:

«Методи переробки макулатури в Україні»

Зміст

Вступ......................................................................................................................3

Проблеми утилізації макулатури в Україні........................................................5

Статистика.............................................................................................................7

Зарубіжний досвід.................................................................................................8

Ситуація в Україні................................................................................................10

Проблеми переробки............................................................................................13

Проблеми утилізації макулатури в Україні........................................................19

Висновок................................................................................................................20

Список використаних джерел..............................................................................21

Вступ

Картон один із небагатьох матеріалів який піддається порівняно нескладній переробці. Попит на нього вже зараз росте випереджаючими темпами порівняно з рештою всіх продуктів переробки упаковки. Зв'язано це, в першу чергу, з скороченням світових запасів первинної целюлози і посилюванням екологічних стандартів в розвинених країнах. Невипадково макулатурний картон виділяється в окремий рядок в статистиці світового виробництва картону, і його частка в ній поступово збільшується. Окрім макулатурного картону з вторинної сировини також виготовляються різні волокнисті плити та інші будівельні матеріали.

Проблеми утилізації відходів упаковки турбують всю Європу. У липні 2003 р. органи ЄС переглянули директиву про утилізацію побутової упаковки, яка діяла з 1994 р. Директива зобов'язує всі країни — члени ЄС створити систему збору, сортування і утилізації пакувальних відходів; вона встановила жорсткіші нормативи утилізації. Наприклад, у Франції маса пакувальних відходів складає 120 тис. т в рік, а переробляється лише 20 тис. т. Згідно директиві ЄС підвищені в два рази нормативи мінімальної утилізації, які складають для паперу, картону, стекла 60 %, металів — 50 %, пластмаси — 22,5 %, дерева — 15 %. Нові нормативи набудуть чинності в 2006 році. Для залучення інвесторів в цю сферу в Європі створена система пільгових кредитів, у ряді країн накладаються обмеження на споживання продукції, що виготовляється без використання відходів і так далі. Європейський парламент прийняв розраховану на п'ять років програму поліпшення використання вторинних ресурсів

1.Проблеми утилізації макулатури в Україні.

Картон залишається головним пакувальним матеріалом - на пакувальні вироби з паперу і картону припадає приблизно 38% споживаної в Україні упаковки.

За даними Abercade Consulting у виробничій тарі папір і картон складають 73,9 % від загального об'єму споживання, в споживчій тарі-15,1 %. Картон — один з небагатьох матеріалів, що добре піддаються вторинній переробці. В основному з нього виготовляють макулатурний картон, який на сьогодні вважається у всьому світі найперспективнішим вторинним пакувальним матеріалом найближчого часу. Попит на нього вже зараз росте випереджаючими темпами порівняно з рештою всіх продуктів переробки упаковки. Зв'язано це, в першу чергу, з скороченням світових запасів первинної целюлози і посилюванням екологічних стандартів в розвинених країнах. Невипадково макулатурний картон виділяється в окремий рядок в статистиці світового виробництва картону, і його частка в ній поступово збільшується. Окрім макулатурного картону з вторсировини також виготовляються різні волокнисті плити та інші будівельні матеріали.

Втім, на ураїнському ринку, як завжди, є своя специфіка. Наша вітчизна завжди була багата деревиною і її похідними, а екологічні проблеми у нас мало кого хвилювали, тому питання про утилізацію паперових і картонних відходів практично не стояло. Лише в період розвиненого соціалізму, коли у нас в країні в дефіциті були майже всі товари, державу обернула своя увага на збір і переробку макулатури. Була налагоджена непогана загальносоюзна система по прийому використаного паперу і картону від населення, яка погано-бідно, але діяла до 1991 р.; в країні проводилася агітація населення, результатом чого стало значне зростання збору макулатури. З початком реформ і розпадом СРСР вся ця система звалилася, і до цих пір практично не працює. Втім, останнім часом збір макулатури, тепер уже в Україні, почав помалу відроджуватися, але на новій, ринковій основі.

Як і в будь-якій галузі, в цьому сегменті економіки є свої проблеми, з якими стикається будь-який підприємець. Для їх вирішення не потрібно винаходити велосипед, досить скористатися рекомендаціями, виробленими загальносвітовою і вітчизняною практикою. У даній статті ми розповімо про такі проблеми, і намітимо шляхи їх дозволу.

2.Статистика

За підрахунками Держсанепіднагляду, сьогодні в Україні накопичено блисько 50 млрд т як промислових, так і твердих побутових відходів. Під їх зберігання відчужено більше 100 тис гектарів землі. При цьому більшість легальних мусорохранилищ вичерпали свій об'єм місткості, а ті, що залишилися близькі до заповнення. За даними санітарного лікаря Ф. Р. Оніщенко, тільки в Києві і області стихійними звалищами зайнято порядка 4 тис. гектарів.

За даними НІЦПУРО (Науково-дослідний центр по проблемах ресурсозберігання і відходах), об'єм відходів, що утворюються, в Україні складає 3,4 млрд т в рік. Частка макулатури в промислових відходах по даним на 2000 рік складає 0,9 %, у ТПВ частка макулатури зазвичай складає близько 30 %. Згідно даним Європейської конфедерації виробників паперу (CEPI) з початку 90-х років об'єми переробки макулатури в світі зросли більш ніж на 69 %, у Європі — на 55 %. При загальних запасах макулатурної маси, що оцінюється в 230–260 млн т, в 2000 році було зібрано приблизно 50 млн т картонної макулатури, а до 2011 року прогнозується збільшення збору до 90 млн т. При цьому середній світовий рівень споживання складе 48 %. У 2001 р. світове виробництво картону з вторинної сировини склало 52018 тис. т, в 2006 р. прогнозується його зростання до 63467 тис. т. По оцінках Credit Lyonnais Securities, зараз 40 % всіх потужностей Європи по виробництву картону і паперу працюють на вторинній сировині. На цьому фоні показники по Україні більш ніж скромні. Сумарні ресурси макулатури складають близько 1,5 млн т. Об'єм її заготівки зменшений в порівнянні з 1980 г з 1,6 до 0,5 млн т.

За даними маркетингового агентства Landell


Сторінки: 1 2 3 4 5