У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

МЕТОДИ АНАЛІЗУ СТОКІВ ЗАБРУДНЮЮЧИХ РЕЧОВИН Р.ТЕРЕСВИ

КЕРІВНИЦТВО ПО ВІДБОРУ СТІЧНИХ ВОД

ІСО 5667-10 встановлює методи відбору стічних вод промислових підприємств, а також необроблених і оброблених побутових стоків. Метою відбору проб є визначення концентрації забруднень в стічних водах, підготовка даних для очисних споруд і визначення можливих джерел забруднення. Програма відбору проб може передбачати наступні цілі:

визначення концентрації забруднювача в потоці стічних вод;

визначення маси забруднювачів, що вносяться до стічних вод;

визначення початкових даних для станцій по очищенню стічних вод;

Визначення Відповідності концентрації заірн-зптслси d іччмид видах встановленим нормам;

отримання даних для визначення податків за забруднення навколишнього середовища.

Устаткування для відбору проб повинне відповідати наступним вимогам: не допускати зміни складу зразка в результаті адсорбції, випаровування і т.п.; виключати можливість попадання сторонніх речовин в контейнер.

Матеріалом контейнера зазвичай служить пластик, і лише у разі наявності в пробах нафти, вуглеводнів, миючих засобів і пестицидів використовують скло. Для відбору проб зазвичай застосовують відра, черпаків, бутлі з широким горлом, а також автоматичні пристрої різної конструкції.

Згідно міжнародному стандарту вибір типу пробовідбірника залишається за виконавцем робіт, але при відборі проб слід дотримувати наступні правила:

мінімальна швидкість відбору рідкої проби повинна складати 0,5 м/с (щоб уникнути розшарування фаз);

інтервал між відбором проб рекомендується від 5 мін до 1 ч;

мінімальний діаметр отвору пробовідбірника від 9 до 12 мм;

точність вимірювання об'єму проби повинна бути не менше 5%.

Вибором місця відбору проб є дуже важливий етап роботи. Відбір зразків слід проводити в місцях високої турбулентності потоку (якщо турбулентності немає, її створюють штучно) з урахуванням технологічної схеми виробництва.

В деяких випадках необхідно відбирати пробу поверхневого шару води для якісного визначення плаваючого на поверхні сміття.

При складанні програми відбору проб необхідно врахувати тенденції зміни якісного і кількісного складу стоків протягом дня, тижня, місяця, року. У тому випадку, коли контрольний період більше або рівний одному року, стандарт приводить формули для розрахунку днів відбору проб протягом року.

Найбільш ефективний безперервний автоматичний відбір і аналіз проб. Але це дуже дорогий процес, тому рідко використовується.

Найбільш поширений відбір проб через певні проміжки часу. Вибір кількості необхідних зразків роблять на основі статистичного аналізу.

Час відбору одного складного зразка (тобто зразка, отриманого змішенням різних порцій) може варіюватися від декількох годинників до декількох днів. Тривалість відбору обмежується стабільністю речовин, що містяться в зразку.

У тому випадку, коли зразок містить органічні компоненти, тривалість не перевищує 24 годин.

Техніка безпеки. Особливу увагу слід звертати на можливість високої концентрації H2s і З в зонах відбору проб над стічними водами.

Після відбору проб слід оформити звіт згідно вимогам табл. П 13.1.

ЗВІТ Відбір проб побутових і промислових стічних вод

Місце відбору____________________________________________________________

Код __________________

Метод відбору:

точковий_________________________________________________________________

складена проба за часом________________________________________________

складена проба за течією_______________________________________________

Устаткування для відбору_______________________________________________

Інтервал або потік між пробами_________________________________________

мін або м3

Об'єм точкових проб_____________________________________________________

Початок відбору____________________________________________________________

дата і час Кінець відбору____________________________________________________________

дата і час

Метод консервування_______________________________________________________

Вимірювання на місці відбору

Визначення Результат Одиниця вимірювання Час

Процедури контролю якості_______________________________________________

Примітки_______________________________________________________________

П.І.П. оператора_________________________________________________________

ІСО 5667-13 встановлює методи відбору шлаків, що утворюються після очищення стоків промислових підприємств і комунального господарства, а також після очищення питної води.

Відбір проб проводять для вирішення наступних завдань:

отримання даних для проектування підприємств і установок по очищенню стоків;

визначення концентрації забруднюючих речовин в шлаках перед утилізацією або похованням;

визначення придатності шлаків для застосування як добрива в сільському господарстві;

отримання даних для розробки нових методів очищення стічних вод і обробки природних вод перед подачею в комунальний водопровід.

У стандарті приведені методи відбору представницьких проб. Якщо процес очищення води стабільний, то допускається відбирати проби шлаків один раз в тиждень. Особлива увага приділена відбору проб в різних крапках і системах очисних споруд: з баків, каналів, куп, відвалів, з транспортних стрічок, вагонеток і так далі

Вимоги до стічних вод для зрошуванні

Використання стічних вод для зрошування сьогодні відбувається повсюдно, особливо в посушливих областях. Стічні води містять живильні речовини, необхідні для зростання рослин (азот і фосфор) Проте при зрошуванні стічними водами існує ризик для здоров'я людини із-за передачі бактерій. З 1980 р. ВІЗ фінансує дослідження для оцінки рисок від широкого застосування стічних вод. За минулий час вдалося встановити, що основним ризиком є передача інфекцій нематоїдамі споживачам урожаю, зокрема дизентерії, тифу і холери. В результаті досліджень ВІЗ, узагальнених в Керівництві [8], встановлені наступні вимоги до якості стічних вод (табл.).

Вимоги, що рекомендуються, до мікробіологічної якості оброблених стічних вод, використовуваних для зрошування

Таблиця

А | Зрошування сільськогосподарських культур, які можуть споживатися необробленими, спортивних полів, суспільних парків | Робочі, споживачі, населення | <;1 | <10004 | Відстоювання в серії стабілізуючих відстійників для досягнення вказаної мікробіологічної якості, або еквівалентна обробка

В | Зрошування зернових і фуражних посівів, пасовищ і дерев | Робочі | <1 | Немає стандартів, що рекомендуються | Витримка в стабілізуючих відстійниках протягом 8-ю днів або еквівалентне видалення глистів і фекальних коліформ

С | Локальне орошеніє6 посівів категорії В, за умови відсутності контактів робочих і населення | Немає | Не застосовні | Не застосовні | Попередня обробка, як потрібний за технологією зрошування, але не менше чим попереднє осадження

Примітки:

1. У спеціальних випадках до уваги приймають епідеміологічні, соціально-культурні і екологічні міркування і відповідно змінюють норми.

2. Ascaris і Trichuris - види глист.

3. Під час зрошування.

4. Строгіші норми (<200 фекальних коліформ на 100 мл) підходять для суспільних газонів, наприклад, готельних газонів, з якими люди можуть вступити в прямий контакт.

5. У разі


Сторінки: 1 2 3 4 5 6