У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат з екології

Вплив чистої та забрудненої води на організм людини

Здоров'я людини дуже залежить від такого важливого чинни-ка навколишнього середовища, як вода. В усіх економічно розвину-тих країнах постійно зростає об'єм водопотреб. У житлових будин-ках, що устатковані санітарно-технічним обладнанням із гарячим водопостачанням, витрата води на одну людину досягає v 250-350 л за добу; Вода витрачається на такі потреби, як підтрим-ка чистоти тіла, у тому числі гігієнічний душ (120-150 л), прання білизни, готування їжі і миття посуду (близько 10 л), прибирання житла, вилучення нечистот за допомогою каналізації тощо.

Вода необхідна для підтримки чистоти громадських будівель (шкіл, клубів), для поливу вулиць і зелених насаджень, а також для масових оздоровчих заходів (плавальні басейни тощо).

Велику кількість води потребує сільське господарство. Для вирощування 1 т пшениці потрібно 1500 т води, рису — 4000, ба-вовни— 1000 т.

Вода необхідна для утворення багатьох структурних еле-ментів організму людини, тварин і рослин. Кількість води у тілі лю-дини складає близько 70 % його маси.

Основна кількість води знаходиться у клітинах тканин і тільки 18-20 % припадає на долю позаклітинної води. Вміст води у різних тканинах і органах різний. Так, у скелеті міститься 22 %, у печінці, м'язах, мозку, серці та інших органах — 70-80 %, у плазмі крові — близько 90 %, у поту і слині — 99,5 % води.

Вода потрібна людині для забезпечення нормального функціонального стану організму, оскільки є середовищем, у яко-му проходять обмінні процеси. З водою залишкові продукти обміну виводяться з організму через нирки, легені, кишки, шкіру. Втрата води протягом доби відбувається у таких об'ємах: з сечею виділяється в середньому 1,5 л, шляхом потовиділення — близько 0,5 л, через легені з повітрям, що видихається, — 350 мл і 100-150 мл води — з калом.

Під час роботи у гарячих цехах або в жаркий період року втра-та води організмом за рахунок підсиленого потовиділення може складати 6-10 л.

Велика кількість води може виділятися з організму у разі дея-ких захворювань (діабеті, харчові отруєння, холера тощо).

Організм людини погано переносить зневоднення! Якщо він втрачає 1-1,5 л води, виникає спрага, що є сигналом для віднов-лення водного балансу. Втрата води в об'ємі 20-25 % маси тіла за температури повітря понад 30 °С може призвести до смерті. За умо-ви звичайної температури і вологості навколишнього середовища фізіологічна потреба дорослої людини складає 2,2-2,8 л.

Добова потреба у воді покривається за рахунок рідини, що над-ходить до організму (питна вода, чай та інші напої, рідкі страви — 1,5 л), за рахунок води, яка міститься у харчових продуктах (600-900 мл), і тієї, що утворюється у тканинах під час окислення харчових речовин (300-400 мл). Відомо, що в разі окислення 100 г білків утворюється 41 г води, жирів — 107 г, крохмалю — 55 г.

Отже, потреба у воді визначається не тільки нормальним пе-ребігом фізіологічних процесів, але й витратою на гігієнічні, госпо-дарчо-побутові і виробничі цілі.

Середньодобові норми водовитрати на одну людину подано у табл. 1. Їх слід ураховувати під час проектування централізовано-го водопостачання для населених пунктів з різним ступенем благо-устрою. Для неканалізованих районів житлової забудови у разі ко-ристування водою з водорозбірних колонок норма витрати води на одного мешканця становить 30-50 л на добу.

Таблиця 1.Норми господарсько-питного водоспоживання для населених пунктів (СНІП 11 31-84)

Ступінь благоустрою районів житлової забудови | Водоспоживання на одного мешкан-ця (середньодобове, л на добу)

Забудова будівлями, обладнаними внутріш-нім водопроводом і каналізацією, без ванн | 125-160

Те ж саме, з ваннами і місцевим підігрівом | 160-230

Те ж саме, з центральним гарячим водопостачанням | 250-350

Велике значення має хімічний склад води, оскільки він може впливати на перебіг захворювань, зокрема зумовлених надмір-ним або недостатнім надходженням в організм людини мікро-елементів. Відомо, що разом з водою в організм надходять такі мікроелементи, як фтор, йод, мідь, цинк, марганець, що відіграють велику роль в обміні речовин. Розподіл мікроелементів у природі нерівномірний, тому люди можуть недоотримувати або, навпаки, отримувати їх у надмірній кількості з їжею і водою. У людей мо-жуть розвиватися захворювання, що звуться геохімічними ендеміями, причиною виникнення яких є збільшення вмісту деяких мікроелементів у воді. Як правило, вони охоплюють велику кількість людей і характерні для певної місцевості, де у мінеральному складі фунту і води відсутні або наявні у великій кількості ті чи інші мікроелементи.

Так, за відсутності достатньої кількості йоду у воді та їжі пору-шуються функції щитовидної залози і нормальний розвиток, виникає ендемічний зоб. Для запобігання цьому захворюванню у районах, ен-демічних щодо зоба (наприклад, у західних областях України), люди повинні споживати сіль, у яку додано калію йодид (йодована сіль).

Велике гігієнічне значення має наявність у воді такого мікрое-лемента, як фтор, що вимивається водою з ґрунту і гірських порід. Вміст фтору у воді, що дорівнює 0,7-1 мг/л, сприяє нормальному розвитку і мінералізації кісток і зубів. Надходження в організм підвищеної кількості фтору викликає захворювання, яке нази-вається флюорозом і проявляється в ураженні емалі зубів у вигляді пігментних жовтих або коричневих плям. Якщо вміст фтору у воді перевищує 5 мг/л, уражається і кістково-суглобний апарат. Нехват-ка фтору у воді (менше ніж 0,7 мг/л) призводить до розвитку іншо-го захворювання зубів — карієсу. У зв'язку з тим, що більшість джерел водопостачання містить мало


Сторінки: 1 2