У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Утилізація відходів у харчовій промисловості

курсова робота з екології

зміст

вступ

Проблема захисту навколишнього середовища встала перед людством порівняно недавно. Але вже в нашому столітті, яке ознаменувало себе масштабним виснаженням природних ресурсів, величезною кількістю шкідливих викидів в атмосферу і океан, знищенням лісів і безліччю інших чинників, що посилюють становище з екологією на нашій планеті, екологічна катастрофа наблизилася надзвичайно. “Озонова діра", радіоактивне забруднення, глобальне потеплення клімату, стан повітряних басейнів у великих містах наочно свідчать про те, що наше середовище мешкання виснажене до межі. Від нашої активності в сфері охорони навколишнього середовища залежить розв'язання питання про виживання, збереження здоров'я людей і створення нормальних умов їх життєдіяльності.

У переробних галузях агропромислового комплексу, де в собівартості продукції частка матеріальних й енергетичних витрат становить понад 80 процентів, особливої актуальності набуває необхідність зниження матеріаломісткості. Цього можна досягти завдяки широкому впровадженню безвідхідних технологій, комплексному використанню сировини й вторинних ресурсів у комбінованому виробництві. Ще один важливий аспект проблеми – гарантування екологічної безпеки спиртових заводів, усунення шкідливого впливу відходів на навколишнє середовище.

Харчова промисловість відноситься до найбільш матеріалоємних галузей, тому раціональне використання сировини має особливо важливе значення.

Проблема утилізації стоків – одна з найважливіших, що постають перед підприємствами харчової промисловості, зокрема спиртовими заводами. Серед ефективних засобів розв'язання завдання – згущення рідких стоків методом випарювання з них води.

Охорона навколишнього середовища і раціональне використання її ресурсів в умовах бурхливого зростання промислового виробництва стала однією з найактуальніших проблем сучасності.

Розділ 1. Шляхи раціонального використання сировини в харчовій і переробній промисловості і зміцнення її сировинної бази

Харчова промисловість відноситься до найбільш матеріалоємних галузей, тому раціональне використання сировини має особливо важливе значення.[3, С. 39]

У умовах виробництва економія і раціональне використання сировини і матеріалів здійснюються в двох основних напрямах:

1) суворе нормування витрати при виробництві продукції, впровадження нової ресурсозберігаючої технології;

2) здійснення заходів, направлених на зниження втрат сировини і матеріалів при зберіганні, транспортуванні і переробці.

Деякі види харчової сировини легко зазнають ураження хвороботворними мікробами комах-шкідників, що приводить до значних втрат сировини. Такі втрати називаються біологічними. Найважливішим напрямом боротьби з біологічними втратами є суворе дотримання правил зберігання сировини і харчових продуктів.

Механічні втрати сировини виникають головним чином при транспортуванні. Тому організація транспортування сировини і матеріалів повинна бути предметом особливої турботи. Значне зниження механічних втрат досягається впровадженням безтарного транспортування і зберігання сировини.

Комплексне використання сировини і утилізація відходів виробництва є найважливішими напрямами зниження матеріалоємності.

У м'ясній промисловості повторні продукти переробки становлять 25,0 % ма--си туші, що можуть бути використані на корм худобі. Відходи м'ясної про-ми-с--ловості використовуються переважно для виробництва сухих і варених тва-ри-нних кормів. Більш перспективним і економічним є виробництво сухих тва-рин-них кормів, які зручно зберігати, транспортувати і вводити в кормові ємності.

Значну кількість кормових відходів включають в раціон курчат і курей-несучок. Іноді ці відходи використовують як добавку до корму хутрових звірів, свиней. Раціональне використання субпродуктів дозволить додатково отримати значну кількість варених ковбас, паштетів, збільшити виробництво сухого і вареного комбікорму.

З усіх галузей харчової промисловості найбільшу масу відходів отримують в цукровому виробництві. Відходами цукрової промисловості при переробці буряка є жом, меляса, дефекат, жомопресова і дифузійна води, рафінадна патока. Тільки відходи жому становлять 83,0 % до маси переробленого буряка (65-70 млн. т в рік). Жом є цінним кормовим продуктом, але в кислому вигляді він втрачає 50,0 % сухих речовин. Сушці підлягає лише 10,0-12,0 %. Збільшення питомої ваги сушеного жому дозволяє економити велику кількість грубих кормів і зерна.

У відходи виробництва картопляного крохмалю переходить біля 40,0 % сухих речовин картоплі. Якщо використання картопляної мезги можна вважати задовільним, то клітинний сік і сокові води поки ще не знаходять застосування і забруднюють атмосферу. Клітинний сік можна використати для кормових дріжджів. [3, С. 46]

Швидкопсувна і малотранспортабельна сільськогосподарська сировина передбачає переробку її відразу після прибирання. Так, виноград повинен бути перероблений протягом 2-4 год, радіус його доставки не повинен перевищувати 10-20 км. Для досягнення максимального ефекту у виробництві ефірних масел збирання урожаю необхідно проводити в суворо певний час доби.

Відходами хлібопекарського і макаронного виробництва є пил і крихта. Середній їх вихід становить 0,15 % до маси переробленої сировини – муки. Ці відходи в основному реалізовуються на корми тваринам. З мірошницького пилу, витрясок і борошняного змету, які використовуються нераціонально, можна отримати кислотний декстрин.

Основними відходами шоколадного виробництва кондитерської промисловості є оболонка, паростки і інші відходи бобів какао. Оболонка бобів какао може використовуватися у виробництві безалкогольних напоїв як харчовий барвник.

Основними відходами плодоовочевої промисловості при виробництві консервів і соків є вижимки і витертки томатів, яблук, томатний м'якуш, вижимки моркви і буряка, відходи очищення різних плодів і овочів. В асортименті фруктової сировини біля 70,0 % припадає на яблука, вижимки яких складають до 35,0-40,0 %. Яблучні вижимки можуть застосовуватися як добавка при виробництві пюре, отриманні оцту, спирту, пектинових препаратів.

Таким чином, основні шляхи раціонального використання сировини при виробництві готової продукції – підвищення якості початкової сировини, скорочення втрат при зберіганні, транспортуванні і переробці, комплексне використання і скорочення сезону переробки швидкопсувної сировини.

Розділ 2. Очищення стічних вод спиртозаводів

У процесі комплексної переробки бурякоцукрової меляси на спирт, хлібопекарські й кормові дріжджі утворюються стічні води з високим вмістом органічних речовин. Для очищення цих вод найбільш економічно й екологічно прийнятні анаеробні процеси з одержанням цінного енергоносія


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9